Schaakrubrieken 7 mei 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

INTRO

fd.weekend

In het Financieel Dagblad van afgelopen weekend stonden twee artikelen die we hier willen vermelden.

Slimme oude knakkers

Lien van der Leij schrijft in dit artikel over de Amerikaanse wetenschapsjournalist Barbara Strauch.

‘Strauch is de schrijfster van The secret life of the grown-up brain dat korte metten maakt met het idee dat wij ons intellectuele hoogtepunt beleven als twintigers en vroege dertigers en dat daarmee het proces van aftakeling begint.’

(…)’En er is meer: volgens Strauch beschikken sommige mensen over een zogenoemde cognitieve reserve, waardoor zij minder vatbaar zijn voor dementie en alzheimer. Ze geeft het voorbeeld van een begenadigd schaker die altijd minstens zeven zetten vooruit kon denken. Op een gegeven moment kon hij nog maar vier of vijf zetten anticiperen. Zijn hersenen bleken aangetast door alzheimer, maar het effect was gering omdat zijn denkactiviteit zich had verplaatst naar een ander deel van de hersenen. Dergelijke reserves zijn deels genetisch bepaald en worden deels gestimuleerd door actief gebruik.’

Moderne ceo schaakt op vele borden tegelijk

Frits Conijn schrijft in dit artikel over de rol van bestuursvoorzitters van grote ondernemingen in deze tijd. Hij geeft aan dat het vak van bestuursvoorziiter drastisch is veranderd en hij geeft tips voor mensen die na de crisis en schandalen hogerop willen.

Schaken ais metafoor is de afgelopen jaren opvallend veel gebruikt in de media (vnl. op het gebied van politiek en bedrijfsleven). Niet uit te sluiten valt dat de perceptie die men heeft van schaken veel verder gaat dan alleen het gebruik als metafoor. Als dit zo is ligt er een grote uitdaging voor onze ‘schaakgemeenschap’ om dit eens goed in kaart te brengen en te gebruiken voor diverse doeleinden (onderwijs, public relations, zoeken naar sponsoren enz.)

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Man van duizend listen ’ begint met:

‘Ze zeggen dat hij van veraf om de hoek kan kijken. De Armeniër Levon Aronian (28) is de man van duizend listen, een Odysseus van het schaken. Een heksenmeester is hij ook wel eens genoemd.

Waar vroeger over Aljechin werd gezegd, dat die drie keer verslagen moest worden, in de opening, in het middenspel en in het eindspel, geldt ook voor Aronian. Hij spreekt met ironie over zijn vermogen om dubieuze stellingen te redden.’

(…)’Aronian, Kramnik en Veslin Topalov, dat zijn de favorieten in Kazan, maar favoriet zijn betekent hier niet veel. Er geldt een kock-out systeem wat altijd een beetje een loterij is.

(…) ‘ De originele en uiterst vindingrijke Aronian lijkt in ieder geval de moeilijkste tegenstander die Anand volgend jaar kan treffen.’

Hij behandelt de partij Anand – Levon Aronian, Morelia/Linares 2008.

Deze partij eindigde als volgt:

Stelling na de 28… Dh5

‘Zwart staat mooi, maar als wit nu een neutrale zet had gedaan, bijvoorbeeld 29.Lb6, was het nog niet gemakkelijk voor zwart geweest om verder te komen. 29.Pd2 Maar dit verliest. 29 …Te2 Met dreiging 30…Txd2. 30.Pf3 Er was niets meer. Na 30.Lh4 komt 30…Txd2 31.Ta8+ Lf8 32.Txf8+ Kxf8 33. Dxd2 Kg8 en na 30.Pb3 komt 30…Lf5 gevolgd door 31…Df3 in beide gecallen met snel beslissende aanval. 30…Te3 31.fxe3 Dxf3 3. 32.Dc2 fxg3 33.hxg3 Dxg3+ 34.Kh1 Lf5 Wit gaf op.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Penguy Chen – Erik Teichmann, Doeberl Cup, Canberra 2011.

Gert Ligterink

Zijn rubriek´ De onheilspellende belofte van het kandidatentoernooi in Kazan´ begint met:

‘Vroeger, in de tijd van Keres en Petrosian, was het kandidatentoernooi een uitputtingsslag die twee maanden in beslag nam. Omdat voor zo’n marathontoernooi tegenwoordig geen organisatoren en waarschijnlijk ook geen deelnemers meer te vinden zijn, heeft de wereldschaakbond FIDE het formaat aangepast. In de Russische stad Kazan spelen sinds donderdag acht spelers in korte knock-outmatches om het recht van uitdaging van wereldkampioen Anand.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Kamsky-Akobian, Saint Louis 2011 en het naspelen hiervan … volgt nog.

Hans Böhm

Zijn rubriek]’Ridder Zuidema’ begint met:

´Coen Zuidema is op 29 april tijdens de traditionele lintjesregen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De daarbij behorende versierselen werden hem in het stadhuis van Alphen aan de Rijn opgespeld door burgemeester Bas Eenhoorn. Zuidema ontving deze koninklijke onderscheiding voor zijn werk als vrijwilliger op tal van maatschappelijke terreinen, onder meer voor zijn niet aflatende pleidooi voor Oikocredit. Dat hij voormalig schaakkampioen van Nederland is, werd door de burgemeester nadrukkelijk vermeld in de overwegingen die tot deze onderscheiding leidden.

Zuidema werd geboren in 1942 in Indonesië. Hij voltooide zijn studie wiskunde in 1968 aan de Vrije Universiteit. Gedurende zijn studietijd ontwikkelde hij zich als schaker: in 1961 jeugdkampioen van Nederland en in datzelfde jaar behaalde hij de gedeelde vierde plaats bij het WK-junioren in Den Haag, samen met de Duitser Helmut Pfleger. Hij was een nationale topspeler, kwam vier keer uit voor het Olympiade team en werd in 1972 Nederlands kampioen. Vanaf 1974 tot aan zijn pensioen werkte Coen voor IBM

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van W. Popp driezet , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Topalov – Anand Klik hier.

Henk Prins

Zijn rubriek begint met :

‘In Kazan, de hoofdstad van de Russische Republiek Tatarstan, zijn gisteren de eerste schaakpartijen gespeeld in de kandidatenmatches voor het bepalen van de uitdager die het in de eerste helft van volgend jaar opneemt tegen wereldkampioen Anand.

Acht grootmeesters en wereldkampioenkandidaten spelen vier partijen in de kwartfinale tegen dezelfde tegenstander. Bij gelijk eindigen beslissen tiebreaks. Vanaf donderdag spelen de winnaars van de kwartfinale vier partijen tegen elkaar in de halve finale. De finale gaat over zes partijen en start op 19 mei. Bij gelijk eindigen beslissen zowel bij de halve finales als bij de finale de tiebreaks. Tiebreaks zijn partijen waar de grootmeesters veel kortere bedenktijden hebben.

Eerder werd bekend dat de Noorse grootmeester Magnus Carlsen, nu de nummer 2 van de wereld, maar het grootste deel van vorig jaar de nummer 1, zich teruggetrok van deelname, wegens onvrede over de organisatie, de Wereldschaakbond.

Niettemin zal het best spannend worden wie straks de wereldkampioen gaat uitdagen. Grootste kanshebber is Levon Aronian uit Armenië, de winnaar van de FIDE Grand Prix van 2008 tot en met 2010, en de nummer 3 op de wereldranglijst. Aronian neemt het in de kwartfinales op tegen de Rus Grishuk, die als vervanger voor Carlsen is aangewezen. Ex-wereldkampioen Kramnik (Rusland) speelt tegen Radjabov (Azerbeidjaan). Laatstgenoemde was 2e in de Grand Prix. Ex-wereldkampioen en uitdager vorig wereldkampioenschap Topalov (Bulgarije) speelt de kwartfinale tegen Kamsky. Laatstgenoemde werd vorige week kampioen van de Verenigde Staten. De Israëlische grootmeester Gelfland ten slotte speelt tegen Mamedyarov uit Azerbeidjaan, die 9e op de wereldranglijst staat.’

Vervolgens laat hij een blunder zien uit een partij tussen Karpov en Kasparov, gespeeld in het wereldkampioenschap van 1987.

Max Pam

Zijn rubriek ‘ De Uri Geller van de 64 velden’ begint met:

Een genie of een oplichter? Dat was de vraag, toen Andrey Slyusarchuk op de Oekraiense televisie met 2-0 de computer Rybka versloeg. De verbazing was des te groter, omdat Slyusarchuk zijn prestatie blind had geleverd, zonder het bord en stukken.

Hoe was dit mogelijk?

Rybka is een van de sterkste schaakprogramma’s ter wereld. Het ding is verscheidene malen wereldkampioen geweest en speelt op zijn allerkrachtigst met een rating van boven de 3000. Daar kan zelfs Garri Kasparov niet tegenop.

Slyusarchuk daarentegen heeft geen enkele schaaktitel. Niemand heeft hem ooit zien schaken tegen een mens van vlees en bloed. Sterker nog: tot dusver heeft hij zelfs geweigerd tegen een beginner een partijtje te spelen. Wie weet: misschien beheerst hij niet eens de regels van het spel.’ Hij behandelt de twee partijen van Andrey Slyusarchuk tegen Rybka 4.

Beelden van de bewuste televisie-uitzending kunt u hier op de Chessbase-site vinden.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5472 voor beginners en B5472 voor gevorderden.

A5472 Zwart aan zet , hoogste tijd voor??
B5472 Zwart aan zet , hoe wint hij?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.