de nieuwe schaakaccommodatie

schaakbeeld 54 zaterdag 14 mei 2011.

DE NIEUWE SCHAAKACCOMMODATIE

Onlangs hebben we een discussie gevoerd bij SMB over een eventuele nieuwe speellocatie.

Na lang wikken en wegen is besloten te blijven waar we zijn. Café Groenewoud. Neemt niet weg dat het geen kwaad kan om naar de toekomst alle opties open te houden.

Een echt nieuw gebouw , een modern schaakcentrum in Nijmegen heeft daarbij mijn voorkeur. Kost een hoop poen, maar je weet nooit of een rijke schaakmecenas zijn portemonnee wil trekken voor dit idee. Zonder plan weet je bij voorbaat dat je kansloos bent. Daarom hierbij een eerste brainstorming en voorzet van mijn kant hoe het zou kunnen:

algemeen: Het gebouw is architectonisch gedurfd. Het heeft de omtrekken van een belangrijk schaakstuk, te weten een pion. Hiermee wordt een natuurlijke link naar het schaakspel gelegd.

De indeling van speelzalen en verschillende andere gebruikersruimtes zijn volledig gericht op het optimaal kunnen uitoefenen van het schaakspel.

Op de piontekening zijn de diverse lokalen genummerd. Ik verwijs er hieronder naar:

ad 1. GROTE SCHAAKZAAL (20 x 15 meter). Dit is het hart van het gebouw. In het midden een harmonicascheidingswand om de ruimte eventueel te verdelen in 2 compartimenten. De zaal is helemaal met licht berkenhout bekleed. Grote hoge ramen, alles ademt contemplatie en schaaksfeer. Stoelen met zacht leer en armleuningen. Er is mooie verlichting. Schaakfoto’s en abstracte kunst aan de muren.

ad 2. BAR EN GRAND CAFE (10 x 6 meter)

Heel belangrijk voor de gezelligheid en sfeer voor en na het schaken. Ik ben voor een bruin café. Een soort mix van café Groenewoud, café het Haantje en café de Tempelier hier in Nijmegen. Jazz/muziek, ballades, en blues als achtergrondmuziek. Na een gespeelde partij kun je hier tot minimaal 3 uur in de ochtend terecht. Gezellig doorzakken elke week.

ad 3. GROTE BERGRUIMTE (3 x 4 meter)

Hier komen alle spelattributen en schaakspullen. Eindelijk een fatsoenlijke plek hiervoor.

Gerard Eyckmans, onze materiaalman, krijgt de vrije hand om mooie stellingen, schappen, kasten en rollend materieel te bouwen. Stevige dubbele hangsloten overal. Achter in de bergruimte een ingebouwde en zelfgemaakte brandkast (voor handige Gerard een peulenschil) voor het contributiegeld.

ad 4. SMB1 RUIMTE (5 x 5 meter)

De topspelers van het eerste team krijgen een eigen ruimte die verder voor niemand toegankelijk is. Hier staan fauteuils met het fijnste leer bekleed. Hoogpolig tapijt op de vloer, kroonluchters. Er wordt cognac geserveerd door een butler.

De hele ruimte ademt een sfeer van een Engelse gentlemanclub. Men kan “onder elkaar” zijn. Topspelers hebben dat nodig. Ze worden gefêteerd en vertroeteld. Het 1ste team is tenslotte het boegbeeld van de club.

De aandacht die onze topspelers krijgen maakt dat ze niet gauw naar een andere club zullen overstappen. Het is zelfs te verwachten dat nieuwe sterspelers door deze faciliteit zullen toestromen. Geld is niet het enige wat telt bij internationaal meesters en grootmeesters. Het gaat hen ook om sfeer, aandacht en vooral erkenning. Die geven we ze door een dergelijke ruimte.

ad 5. SCHAAKBIBLIOTHEEK, ANALYSE- en COMPUTERRUIMTE (7 x 7 meter)

Spreekt voor zich. Je kunt hier alle belangrijke schaakboeken vinden en er zijn mooie antiquarische boekjes bij. Grote presentatieborden aan alle wanden. Je kunt schaak-internetten op een tiental computers. Computerlinks met alle schaakdatabanken.

ad 6. BESTUURSKAMER SMB (7 x 7 meter]

Het bestuur vergadert tot nu toe altijd in een achteraf hoekje van café Groenewoud. Vind ik armoedig. Ik zie soms op TV bij Studio Sport de bestuurskamers langs komen van voetbalclubs. Daar moeten we een voorbeeld aan nemen. Ajax. Twente en PSV. Zelfs de bestuurskamer van een middenmoter als NEC mag er zijn. Er straalt prestige en een winnaarmentaliteit van af.

Mooie,wat decadente en patserige stijl. Een dure vergadertafel,glimmende gepolitoerde meubels. Aan de muren schilderijen van alle SMB-voorzitters uit het verleden. Dit glorierijke verleden van SMB wordt erdoor onderstreept, vibreert door deze kamer.

ad 7.SAUNA EN CONDITIERUIMTE (8 x7 meter)

Voor ontspanning en fitness. Dit wordt ook bij het schaakspel steeds belangrijker. Bovendien zorgen deze faciliteiten voor versterking van onderlinge betrokkenheid en teamgeest binnen de diverse teams. Bij start en afsluiting van het speelseizoen kan men bijv. met alle clubleden gezamenlijk in de whirlpool duiken.

Er zijn dames aanwezig die voor het begin van de dinsdagse schaakclubavond gratis een breinmassage geven. Erg ontspannend.

ad 8.MEDITATIETORENTJE (5 x 4 meter)

Als je het niet meer ziet zitten (vanwege de zoveelste nederlaag), kun je je hier terugtrekken. In het torentje is het stil en je kunt naar hartenlust mediteren.

ad 9.FIETSENHOK (4 x 4 meter)

Onderschat niet het belang van deze faciliteit. Bij café Groenewoud zijn afgelopen jaar verschillende fietsen voor de deur gestolen, er is altijd wat met de rekken. Veel schakers doen alles per fiets. Henny Goverde, trouw lid van SMB, heeft alleen al 8 fietsen.

Tot slot, nu ik de tekening nog eens goed bekijk zie ik dat de maatverhoudingen tussen de ruimtes niet helemaal kloppen en dat ik de Wc’s vergeten ben. Sorry, maar ik ben tenslotte geen architect en het ging me om het geven van een eerste voorzet. Nu is de mecenas aan zet.

Tekst en schaaktekeningen

Frans Drummen

alle schaakbeelden: www.smb.nl

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.