Stukkenjagers kampioen 1B

Voor de tweede keer in de geschiedenis van de club, is het Stukkenjagers gelukt om te promoveren naar de Meesterklasse. In klasse 1B is het het hele jaar al heel spannend geweest. De verschillen waren het hele seizoen klein, onder andere omdat ratingfavoriet Sas van Gent in het begin punten morste.

De slotdag beloofde ongekend spannend te worden. Voorafgaand aan de laatste ronde gingen Sas van Gent en Stukkenjagers met een gelijk aantal match- en bordpunten aan kop, op de voet (op 1 matchpunt) gevolgd door het sterke Amstelveen. Stukkenjagers trad in Tilburg aan tegen Paul Keres, waar de club uit Tilburg het altijd moeilijk tegen heeft. Sas van Gent nam het thuis op tegen het in degradatienood verkerende LSG 2. Twee lastige duels dus.

De wedstrijd Sas van Gent – LSG 2 werd nauwgezet gevolgd door Stukkenjager Cor van Dongen die voor de gelegenheid naar Sluiskil was afgereisd. Even na de tijdcontrole was het duidelijk dat het ongeveer gelijk opging: beide teams zouden met 7-3 of 7,5-2,5 gaan winnen. Bij een 6-1 stand voor Stukkenjagers waren er nog 3 partijen bezig: Maurice Peek had tegen Xander Wemmers met hangen en wurgen een toreneindspel bereikt met weliswaar een pion minder, maar dat er remise-achtig uitzag. Mark Clijsen stond verloren tegen naamgenoot Smits en Herman Grooten had een plusje tegen Jan Breukelman, die nog kans had op een IM-norm.

Het grappige was dat Stukkenjagers topman Jan Sprenger (die eerder op de dag van de in de competitie zeer sterk spelende Hugo ten Hertog had gewonnen) en supporter Jan Willem de Jong druk bezig waren met het analyseren van het toreneindspel uit de partij tussen Heemskerk en Leenhouts die in Sluiskil (!) werd gespeeld. Mocht Wim Heemskerk remise houden, dan volstonden remises voor Maurice en Herman, zo meldde onze man ter plekke; als Koen Leenhouts zijn plusje zou verzilveren, dan moest Herman winnen. Om half zeven klonk er gejuich door de zaal: net nadat Maurice Peek remise had gemaakt, tikte held van de dag Herman Grooten het beslissende punt binnen. De 7,5-2,5 overwinning en daarmee het kampioenschap was een feit.

Dat Sas van Gent met een 7,5-2,5 langszij kwam mocht niet deren. Ondanks het 5-5 gelijkspel in het onderlinge duel, was Stukkenjagers kampioen omdat bij een gelijke stand volgens de reglementen het laatste bord afvalt (en daar had Sas van Gent een overwinning geboekt). In ieder geval (van Stukkenjagers zijde) een memorabel seizoen. Het zal nog lang onrustig blijven in de binnenstad van Tilburg, vermoed ik.

Een uitgebreid verslag met persoonlijke uitslagen, partijfragmenten en mooie foto’s – let dan vooral op de nieuwe look van Anne Haast – volgt later…

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.