Jan Smeets

De kampioen van 2008 en 2010, Internationaal Grootmeester Jan Smeets, heeft in een recent toernooi in Sarajevo een dikke zestien ratingpunten verloren. Toch moet hij beslist tot de grote favorieten voor het Nederlands Kampioenschap worden gerekend, dat van 25 juni tot en met 5 juli in SintLucas in Boxtel wordt gehouden. Vorig jaar bleef hij dankzij zeer gedegen spel zowel de jonge Anish Giri als oudgediende Loek van Wely overtuigend voor. 

Smeets heeft zich ontwikkeld tot de kopman van een ijzersterke generatie jonge Nederlandse grootmeesters die in hun jeugd werden opgeleid met de Stappenmethode van Cor van Wijgerden. Hij veroverde in 2004 als eerste van de groep de grootmeestertitel. Erwin L’Ami, net als Smeets geboren op 5 april 1985, volgde een jaar later en is nog steeds in de achtervolging. Daniël Stellwagen en Jan Werle lijken de strijd te hebben opgegeven en doen niet mee met het NK.

Behalve zijn twee overwinningen in het Nederlands kampioenschap heeft Smeets een behoorlijk aantal andere grote toernooisuccessen op zijn naam staan. Daarbij valt op dat hij zelfs voor de absolute wereldtop uiterst gevaarlijk blijkt te zijn. Shirov, Kramnik, Ivanchuk, Carlsen … ze beten allemaal wel eens in het stof. Volgens de Engelstalige Wikipedia speelt Smeets agressief en vertrouwt hij naar eigen zeggen te veel op zijn tactische vaardigheden. Volgens mij klopt dat niet erg. Smeets is de laatste jaren vooral een erg stevige speler geworden, goed voorbereid en met nauwelijks zwakheden in zijn spel. Zijn grootste kracht zijn z’n stalen zenuwen en z’n bereidheid geduldig te wachten op een fout van de tegenstander. Anish Giri mag de hoogste rating hebben en internationaal het meeste aanzien, met Smeets krijgt hij nog heel wat te stellen: een ervaren rot die voor niemand opzij stapt.

Lees verder …

Meer informatie over het Houtje Hoofd Helder Open vind je hier.

De laatste informatie over het NK staat hier!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.