Schaakrubrieken 21 mei 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Pokerschaak ’ begint met:

‘Tegen succes valt niet te redeneren, maar het was wel een bijzonder vreemde manier waarop Alexander Grisjtjoek de halve finale van de kandidatenmatches won van Vladimir Kramnik. Hij weigerde consequent om met wit te spelen. In de twee klassieke partijen waarin hij wit had gaf hij na 16 zetten en na 25 zetten remise. In de rapidpartijen was het nog erger;remise na 14 en 8 zetten. Wit begint en biedt zo snel mogelijk remise aan.

Behalve schaakprofessional is Grisjtjoek ook een internationaal vermaard pokerspeler. Een ervaren pokeraar gooit zijn kaarten bij de eerste gelegenheid weg als zijn hand hem niet bevalt, dat spreekt vanzelf. Maar waarom de hand die hij als witspeler kreeg hem steeds niet beviel, dat blijft een raadsel. In ieder geval was het duidelijk dat hij vanaf het begin aanstuurde op een beslissing in de vluggertjes.

Anand heeft over Grisjtjoek eens gezegd dat die pas het gevoel krijgt dat hij in tijdnood is wanneer hij nog vijf seconden op de klok heeft. ‘Voor dat moment schrijft hij keurig zijn zetten op een notatieformulier, met het aantal minuten en seconden dat er over is nagedacht, en dat alles met een ongelofelijke rust. Misschien heeft hij spanning nodig.’

Hij behandelt de stelling uit de partij Vladimir Kramnik – Alexander Grisjtjoek, Kazan, halve finale, vierde klassieke partij.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Alexander Grisjtjoek – Artjom Timofejev, Sotsji 2007. Zie hieronder.

Wit begint en wint

‘Oplossing:’1.Pf8+ en zwart gaf op. Na 1…Kd8 2.Txc8+ wint wit de dame en na 1.Txf8+ kan wit kiezen tussen 2.Tc7+ met damewinst en 2.Dxd5+ met mat.

Gert Ligterink

Zijn rubriek´WK-finalisten moeten verantwoording afleggen ´ begint met:

‘De commentaren waren voorspelbaar toen bekend werd dat Anand volgend jaar zijn titel zal verdedigen tegen Grisjoek of Gelfand. De een baseerde een sombere toekomstverwachting op Grisjoeks resultaat in het laatse Tata Steel toernooi (4,5 uit 13), een ander wees erop dat Gelfand sinds 1993 geen klassiek toernooi meer van Anand heeft gewonnen.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partijen Kamsky – Gelfand en Kramnik –Grisjoek en het naspelen hiervan klik hier

Hans Böhm

Zijn rubriek]’De halve finale van het WK 2012’ begint met:

‘De afvalrace gaat verder. Van de acht kandidaten die begin deze maand moesten uitmaken wie wereldkampioen Viswanathan Anand in 2012 mag uitdagen zijn er nog twee over: Boris Gelfand (Isr) en Alexander Gritsjoek (Rus). Zij begonnen afgelopen donderdag aan een tweekamp over zes partijen. Daarover volgende week, nu de halve finale zelf. Gelfand was gepaard aan Gata Kamsky (USA); in de vier reguliere partijen werd alles remise en was maar een enkel vonkje te signaleren.’

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van Lau, met boekbesprekingen en een analyse van de partij Topalov – Kamsky Klik hier.

Henk Prins

Zijn rubriek begint met :

In de Russische republiek Tatarstan zijn de kandidatenmatches voortgezet. In de kwartfinale werd oud-wereldkampioen Topalov uitgeschakeld door kampioen van de VS, Kamsky. Een belangrijke winst van Kamsky met zwart gaf de doorslag. Radjabov ging in de tiebreaks ten onder tegen Kramnik. Deze had geluk met een niet-werkende schaakklok. Heel jammer is dat Aronian, de sterkste speler van de kandidatenmatches, verloor van de Russische grootmeester Grischuk. De Israelische grootmeester Gelfand won de tweekamp tegen Mamedyarov uit Azerbeidzjan.

In de halve finale streden Grishuk tegen Kramnik en Gelfand tegen Kamsky. De G´s wonnen de tweekampen, beiden in de tiebreaks. De finale, die om zes partijen gaat is gisteren begonnen en wordt gespeeld tussen de G´s: Gelfand en Grishuk. De winnaar van deze tweekamp daagt wereldkampioen Anand uit in de WK-match die begin 2012 zal plaatshebben.

Topalov, Veselin – Kamsky, Gata

1. Pf3 Pf6 2. c4 g6 3. Pc3 d5 4. cxd5 Pxd5 5. Db3 Pb6 6. d4 Lg7 7. Lf4 Le6 8. Da3 Pc6

9. O-O-O (een nieuwe zet, die door het team van Topalov ongetwijfeld uitgebreid zal zijn geanalyseerd.) 9… Pd5 10. Lg3 Lh6+ 11. e3 a5 12. h4 (Een bekende gedachte in dit soort stellingen. De h-lijn openen werkt hier echter te traag en tenslotte brak het voor wit op. Beter lijkt de normale zet 12. Kb1 met de dreiging 13. e4.) 12… Pcb4 13. h5 c6 14. hxg6?! (Topalov onderschat hier de dreiging Lxe3+ die voor Kamsky door deze geopende h-lijn in de stelling komt. Ook het idee van het zetje f6 gevolgd door Kf7 is gunstig voor Kamsky.) 14… hxg6 15. Td2?! (Topalov moet wat tegen de dreiging 15 ….Lxe3 en tegen de dreiging 15. …Pxc3 16. bxc3 Pxa2+ doen. Beter was 15. Le2.) 15… f6 (Zwart zet zijn koning veilig en gaat over tot koningsaanval.) 16. Pe4 b6 17. Le2 Dc8 18. Th4 Kf7 19. Td1 g5 20. Th2 g4 21. Pfd2 (Zie diagram) 21… c5! (De c-lijn is de aanvalslijn van zwart en die moet open. De lijn is al direct gericht op de koning.) 22. dxc5 f5 23. Txh6 (Topalov staat bekend om zijn bijzonder mooie kwaliteitsoffers. Hier is het niet meer dan een uiting van wanhoop.) 23… Txh6 24. Pg5+ Kf8 25. Pxe6+ Dxe6 26. Lc4 Tc8 27. Lf4 Tf6 28. e4

28… Txc5! (Goed gespeeld van de kampioen van Amerika.) 29. exd5 Dxd5 30. b3 Dd4 31. Le3 Dc3+ en opgegeven door Topalov.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5484 voor beginners en B5484 voor gevorderden.

A5484 Wit aan zet , hoogste tijd voor??
B5484 Wit aan zet , hoe wint hij?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.