Gebroeders De Wilde domineren in het 25e Glasstad Schaaktoernooi

Zaterdag 28 mei organiseerde het nu bijna 100-jarige Leerdams Schaak Genootschap in sportcentrum Berenschot het 25e Rabo – LSG Glasstad Schaaktoernooi. Na een spannende strijd was de eerste plaats voor Rik de Wilde. Zijn broer, het jeugdige talent Steven de Wilde, won in de tweede groep vóór alle senioren met glans de eerste prijs.

De oudste deelnemer aan het toernooi was evenals in 2010 de heer H. van Schaik uit Nieuwegein, 90 jaar oud. De jongste speler Etem Senel was 12 jaar. Deelnemers kwamen van heinde en ver, o.a. uit België, Rotterdam, Nijmegen en Gouda. Er werd gespeeld in twee groepen, over 7 ronden, met 20 minuten bedenktijd per persoon per partij. De tweede groep was gecombineerd met groep 3 en de jeugd.

In groep 1 was, na een spannende race en twee beslissingswedstrijden met de winnaar, de tweede plaats evenals in 2010 voor Bobby Fijlstra. De derde prijs was, ook evenals vorig jaar, met een half punt lagere score dan nummer 1 en 2 voor het 17-jarige toptalent Milly Schakel uit Giessenburg.

Ook bij het schaken heeft de jeugd de toekomst. Dat bewezen twee jeugdige spelers in groep 2, die alle senioren achter zich lieten. De eerste plaats was voor Steven de Wilde, broer van de toernooiwinnaar, onmiddellijk gevolgd door Tijmen Schakel uit Giessenburg. Het spel van deze jeugdige toptalenten was veelbelovend en een lust om te zien. Nummer 1 bij de senioren in groep 2 was Frans Fijlstra, gevolgd door Jan Arts en Harrie Kramer. De eerste plaats in groep 3 was voor Joop Michel, de tweede voor Rob Lubbers. Bij de jeugd was Jiry Provoost derde.

Het 25e Glasstad Schaaktoernooi was, afgaande op de vele positieve reacties van de deelnemers, zeer geslaagd en verliep in goede sfeer. Helaas zal het in de toekomst niet meer worden gehouden. Het Leerdams Schaak Genootschap, opgericht op 21 februari 1912, heeft nog slechts enkele actieve leden. Daardoor is het ondernemen van activiteiten niet langer mogelijk en is besloten de vereniging over enige tijd op te heffen. Het einde van een roemruchte geschiedenis, waarbij op hoogtijdagen meer dan 200 spelers uit heel Nederland aan het toernooi deelnamen. Het besluit wordt door de deelnemers aan het toernooi en de organisatie zeer betreurd, maar een andere weg is niet begaanbaar.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.