Gespot 5: Klassieker

Bij het grasduinen in schaakboeken, het doorbladeren van schaaktijdschriften, het surfen op het internet, het bekijken van schaakfilmpjes valt het oog wel eens op interessante stellingen, bijzondere voorvallen, geniale zetten en grappige blunders.

In deze rubriek wil ik u die graag voorleggen.

Bent u ook iets tegengekomen? Laat het ons weten.

Het oplossen van combinaties is voor veel schakers meer dan een leuk tijdverdrijf. Waar vroeger uit boeken gewerkt werd, kan het tegenwoordig ook online. Dat het interactief is, is voor veel schakers veel aantrekkelijker. Je krijgt bij de meeste sites direct feedback bij wat je doet. Tenminste er wordt gemeld of het correct of incorrect is.

Ik noem twee aardige sites waarop u uw tactisch inzicht kunt oefenen:

 • Om te beginnen natuurlijk de puzzel van chesstempo, die we binnen deze site hebben geïntegreerd: Klik hier.
 • Een populaire site onder Nederlandse (top)jeugd is Chess.emrald. Je krijgt een rating, die omhoog en omlaag gaat, naar gelang je respectievelijk goede of foute antwoorden geeft. Dat aspect is blijkbaar erg aantrekkelijk, maar het grote nadeel van deze site (tenminste dat vind ik persoonlijk) dat als je het vaak doet, je het antwoord steeds sneller moet zien, om geen rating te verliezen. Soms zelfs binnen 3 seconden en dat is voor de meeste van ons wel wat hoog gegrepen.

Als bezoekers van Schaaksite meer leuke sites weten, houden we ons uiteraard aanbevolen!

Bij het oplossen van tactische stellingen, kom ik regelmatig stellingen tegen die ik herken. De volgende is een echte klassieker:

Levitsky, Stepan – Marshall, Frank James, Breslau 1912.

Een van de meest spectaculaire zetten uit de schaakgeschiedenis is wellicht de volgende: 23… Dg3!! Wit gaf het direct op na deze krachtzet. Overigens won zwart ook na andere zetten, maar toch blijft er iets van een magie achter na het aanschouwen van een dergelijke zet. [23… Dg3 24. hxg3 [24. fxg3 Pe2+ 25. Kh1 Txf1#] [24. Dxg3 Pe2+ 25. Kh1 Pxg3+ 26. Kg1 [26. fxg3 Txf1#] 26… Pe2+ gevolgd door het wegzetten van Th3 en zwart blijft een vol stuk voor.] [24. Te5 Dxh2#] 24… Pe2#] 0-1

Sommige zetten blijven fraai, ook al was het binnenhalen van de winst door dit dame-offer strikt genomen niet nodig. Vrijwel elke andere (normale) zet van zwart was ook winnend, maar dat doet niets af van de schoonheid van dit motief. Het deed mij onwillekeurig denken aan een soortgelijke zet, hoewel het motief toch iets anders is. Wat vind u van de volgende zet:

Kasparov, Garry – Ljubojevic, Ljubomir, Brussel blitz 1987.

Het gaat hier om een vijf minuten vluggertje dat tijdens een van de fameuze Swifttoernooien werd gespeeld. Dat was het bedrijf van de Nederlander Bessel Kok die de topspelers jarenlang in de watten heeft gelegd. Kok stond aan de basis van de oprichting van een grootmeesterbond, de Grandmaster Association (GMA), die deze toernooien voortreffelijk organiseerde.

In deze stelling staat Kasparov er, ondanks een pion achterstand, goed voor. Zijn stukken staan erg actief en de zwarte koningsstelling vertoont de nodige verzwakkingen. Zwart ging hier verder met 36… Lg8 en dat laat het prachtige motief toe. Ljubojevic moet de zet hebben gespeeld om het zwakke punt f7 extra steun te geven. Ik vermoed dat Kasparov de zet van Marshall in zijn achterhoofd moet hebben gehad toen hij de volgende zet op het bord smeet. [Na een zet als 36… Db5 is bijvoorbeeld 37. e6 erg sterk.] 37. Dg6!! Er dreigt om te beginnen Dxh5 en mat op de volgende zet. 37… Lxe5 Dit helpt ook niet. [De dame kan niet geslagen worden op straffe van een fraai tweepaardenmat: 37… fxg6 38. Pxg6# (zie analysediagram)

]

38. Dh6+ en opgegeven. [Na 38. Dh6+ Lh7 39. Dxh7# is zwart ook mat gezet.] 1-0

Sommige zetten zullen altijd opduiken!

Lubomir Ljubojevic: gefopt door Kasparov (Foto Jos Sutmuller)

Deze fragmenten via de viewer:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Reacties

 1. Avatar
  Twaburov 22 juni 2013

  Er is nu ook een aardige tactiek app voor op de smartphone. Je krijgt een rating die verandert na elke opgave, en dit hangt niet af van de tijd. Naam: tactics trainer: chess puzzle. Ook op de computer te doen als je eerst bluestacks download. De opgaves zijn correct en met wisselende moeilijkheidsgraad.

  Tip: oefen tactiek elke keer als je op de wc zit.

  Op playchess kun je tactiekengevecht doen mits je een geldig account hebt. Dit is wel op tijd.

  Je kunt ook ct-art downloaden tegen betaling, duizenden opgaven gesorteerd naar thema, erg aan te raden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.