Schaakrubrieken 28 mei 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Een decadent kruidenierswer ’ begint met:

‘ Het was vaak wel erg grof, de kritiek op de vele remises van de wereldkampioenskandidaten in Kazan. De schaakliefhebbers zijn over het algemeen geen hooligans, maar nu waren hun reacties op verschillende websites extreem bitter en honend. Hier en daar werd het einde van het schaken aangekondigd. Er was ook een grootmeester die voor de website van Chessbase werkte en dienst weigerde, omdat hij alleen nog maar commentaar wilde geven als de Sofiaregels golden, die vroegtijdige remises verbieden.’

Al hoewel hij de vergelijking een beetje kras vond moest hij denken aan schaakschrijvers uit de nazitijd, Franz Gutmayer en Emil Joseph Diemer.

Hij besluit zijn rubriek met:

‘Toen ik de kandidatenmatches volgde en zag dat er tegelijkertijd in Lublin een toernooitje met Alexei Shirov aan de gang was datcht ik : wat zal het prettig zijn straks over Shirov te kunnen schrijven, ook al staat daar in Lublin maar weinig op het spel.’

Hij behandelt de partij Alexei Shirov – Jevgeny Aleksejev, Lublin 2011.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Nelly Aginian – Tatjana Kotsintseva, EK vrouwen, Tblisi 2011. Zie hieronder.

Zwart Wit begint en wint snel

‘Oplossing:’1…Dg1+ 2.Txg1 Hxg1D+ 3.Kxg1 c4+ en wit gaf op. Na 4.Df2 Txf2 zou ze snel mat gaan.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek De ergernis van het Damegambiet begint met:

Het is niet moeilijk aan te geven waarom het kandidatentoernooi zo buitengewoon teleurstellend was. Te veel deelnemers hadden zich voorgenomen met zwart geen risico’s te nemen en te vertrouwen op het Klassiek Damegambiet. Omdat de witspelers geen nieuwe ideeën hadden meegenomen om die granieten verdediging te bestrijden, verzandde het toernooi in een moeras van vlakke remises.

Het is vaker gebeurd dat het Damegambiet tot ergernis heeft geleid bij de liefhebbers van avontuurlijk spel. In de periode tussen de twee Wereldoorlogen beheersten de topspelers die opening zo goed dat sommigen de remisedood van het spel voorspelden. De grote WK-match van die jaren, Aljechin – Capablanca in 1927, werd vooral een teleurstelling omdat 32 van de 34 partijen met de grote gelijkmaker werden geopend.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Sjirov –Aleksejev Kamsky – Gelfand en Kramnik –Grisjoek en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek’Gelfand wordt de uitdager’ begint met:

Boris Gelfand, 42 jaar, ex-Rus en al jaren woonachtig in Israël wordt de uitdager in 2012 van wereldkampioen Viswanathan Anand, 41 jaar en Indiër in hart en nieren. Daarvoor diende Gelfand de finale van de kandidatenmatches te winnen van Alexander Grisjoek (Rus). Die krachtmeting was spannend tot de laatste zesde partij. Toen zakte Gritsjoek door het ijs waar hij een maand op doorgegleden was. We nemen die tweekamp door. Direct al in eerste partij kon een beslissing vallen.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van Wainwright, met boekbesprekingen en een analyse van de partij Stripunsky – Robson Klik hier.

Henk Prins

De Israëlische grootmeester Boris Gelfand heeft woensdag de finale gewonnen van de Kandidatenmatches voor het wereldkampioenschap schaken. Hij zal als uitdager begin 2012 tegen wereldkampioen Viswanathan Anand uit India aantreden. In Kazan, hoofdstad van de Russische republiek Tatarstan, versloeg Gelfand de Russische grootmeester Alexander Grischuk in de zesde en laatste partij. De vijf eerdere partijen waren in remise geëindigd. Opvallend is dat de wereldkampioen het op moet nemen tegen een oudere kandidaat, Gelfand is 43 jaar. Opvallend is ook dat de wereldtitelstrijd nu tussen nummer 1 en 16 van de wereld gaat.

Gelfand – Grischuk

1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pf3 Lg7 4.g3 d5 (De verwachte Grunfeld-verdediging) 5.cxd5 Pxd5 6.Lg2 Pb6 7.Pc3 Pc6 8.e3 0-0 9.0-0 Te8 10.Te1 a5 (Nu een populaire zet, ook 10. …e5 wordt vaak gespeeld.) 11.De2 Lg4 (Topalov speelde onlangs 11. …Lf5 tegen Gelfand. De tekstzet is eerder gespeeld door Wang Yue.) 12.h3 Le6 13.b3 (Een nieuwe en logische zet.) 13. … a4 14.Tb1 axb3 15.axb3 Dc8 16.Kh2 Ra5 (Een leuk idee van Grishuk. De bedoeling is Th5.) 17.Rd1 (Interessant is hier 17. Pb5 en 18. Ld2.) 17. …Th5 18. Ph4 Lf6

19.f4 Td8 (19. …Lxh4? 20. gxh4 Txh4 21. Kg3 Th6 en de vork 22. d5 is goed voor wit.) 20.Df2 Lxh4 21.gxh4 Pd5 22.Pxd5 Thxd5! (Een mooi kwaliteitsoffer. Als wit de toren neemt dan is de zwarte loper op de witte velden een zeer sterk stuk.) 23.Lb2 Tb5 24.De2 Th5 25.e4 (Boris gaat geen pionnetjes verdedigen maar gaat doordrukken in het centrum.) 25. … Lxb3 26.Tdc1! Pa5 (26. …Pxd4 kost een stuk. Paard en loper op de damevleugel staan voor zwart lastig.) 27.d5 b6 (Het paard dekken tegen de dreiging 28. De1 is noodzakelijk.) 28.Le5 c5 29.dxc6 f6 30.La1 Tc5? (Beter is 30. …b5) 31.Txc5 bxc5 32.Db5 (Beter is 32. e5.) 32…. Dc7? (32….La2 33. Tb2 Dc7! had gespeeld kunnen worden, nu verliest Grischuk.) 33.Txb3 Pxc6 34.e5 Pd4 35.Dc4+ en 1-0.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A54904 voor beginners en B54904 voor gevorderden.

A5484 Zwart aan zet wint dit , hoe precies??
B5484 Zwart aan zet , hoe wint hij?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.