Schaakstrategie 21

In deze aflevering een paar passages uit

Hoofdstuk 21: Centralisatie

Het is elementair dat een stuk (met uitzondering van de toren!) vanaf een centrumveld meer mobiliteit bezit dan vanaf een randveld. Zo logisch als dit allemaal klinkt, zo moeilijk blijkt de praktijk te zijn. Want hoeveel spelers zijn er niet die tijdens de partij hun centrumstrategie veronachtzamen? In de volgende partij zien we hoe Yusupov het principe van het centraliseren van de stukken consequent toepast, terwijl zijn tegenstander op dit gebied enkele steekjes laat vallen.

Yusupov – Romanishin, Moskou 1983.

29. Dd3! Een mooi voorbeeld van centralisatie. De dame gaat uit de kwetsbare c lijn en zij neemt indirect pion d6 extra onder schot. Daarbij behoudt zij de controle over de velden e4 en d5. 29… Lf8 30. Pb4 De8 31. Ta8 Dd8 32. Td1 Td7

33. Pd5! Opnieuw past Yusupov het principe van de centralisatie toe. Zwart heeft de grootste moeite om zijn zaakjes bij elkaar te houden. Door het paard op veld d5 te zetten, zaait wit paniek in het zwarte kamp. Er dreigt in eerste instantie Pd5-b6. 33… Tb7 34. a4 Nu hij een pion op de a-lijn heeft gewonnen, brengt de witspeler die van hemzelf in beweging. 34… Pd7 35. Txc8 Dxc8 36. a5 En binnen de kortste keren begint die pion een troefkaart van betekenis te worden. 36… Dc6 37. Pb6 Pf6 38. Pd5

38… Pxe4?! Een beetje merkwaardig. Het is duidelijk dat zwart beter de zetten had kunnen herhalen met 38… Pd7 om te zien hoe wit van plan is vorderingen te maken. Logische voortzettingen zijn dan 39. Ta1 om de a-pion op te spelen of [39. De2 om uit de penning te gaan en de zwarte toren niet op de tweede rij toe te laten.] 39. fxe4 Da4 40. Tf1 Lg7 41. Lb6 Lg6 42. Pe3 Het paard verlaat zijn centrale plaats om een ander mooi veld te gaan bezetten: veld f5. Tevens maakt het paard de weg vrij voor de dame die de centrale rol graag wil overnemen. 42… Dc6 43. Pf5 Lf8 44. Dd5!

De dame neemt op haar beurt een dominante positie op veld d5 in. Vanaf dit veld houdt zij zowel een oogje op de konings- als op de damevleugel. 44… Dd7 45. c5! Nu zwart volledig pat staat, besluit wit om af te wikkelen naar een gewonnen eindspel. 45… dxc5 46. Dxd7 en opgegeven. [Na 46. Dxd7 Txd7 47. a6 is de a-pion niet met normale middelen af te stoppen.] 1-0

Arthur Yusupov in vroeger jaren (foto Jos Sutmuller)

Hierbij het fragment via de viewer:

Belangstellenden kunnen het boek

hier bestellen. Tevens treft u op deze webpagina de nodige aanvullende informatie aan.

De vorige afleveringen uit deze serie zijn hieronder te vinden:

Strategie 1

Strategie 2

Strategie 3

Strategie 4

Strategie 5

Strategie 6

Strategie 7

Strategie 8

Strategie 9

Strategie 10

Strategie 11

Strategie 12

Strategie 13

Strategie 14

Strategie 15

Strategie 16

Strategie 17

Strategie 18

Strategie 19

Strategie 20

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.