De surrealist en de schaker – deel I

klik hier voor overzicht publicaties
klik hier voor verloting

De surrealist en de schaker – deel I

Het surrealisme is een stroming in de kunst die in 1924 in Parijs gestart werd door de dichter André Breton. Later sloten schilders zich bij deze stroming aan en de belangrijkste schilders van deze kunststroming waren Salvador Dali , Paul Klee en Réné Magritte.

Salvador Dali:"Metamorfose van Narcisus", 1937

Tate Modern, Londen

Een hedendaagse vertegenwoordiger van deze stroming is de (schaak)schilder Tjerk Zijlstra.

Wie is Tjerk Zijlstra (Koog aan de Zaan, 1947)?

Elk mens heeft talenten en in elk mens zit wel iets bijzonders. Zo beschikt Tjerk Zijlstra over vele talenten die hij in zijn leven tot ontwikkeling en bloei heeft gebracht en dit proces is nog lang niet voltooid. Naast zijn werk als grafisch ontwerper en later als projectmanager heeft hij altijd geschilderd. In 2007 is hij gestopt met werken om zich volledig op het schilderen en het grafisch ontwerpen te richten.

Projectmanagement

Bij het softwarebureau Volmac heeft Tjerk ervaring opgedaan als projectmanager. Vanuit deze ervaring is hij daarna gaan werken bij het NIMO-PMI als trainer en adviseur. Hij heeft met zijn collega Ten Gevers twee boeken geschreven over projectmanagement. Het eerste boek gaat in op de NIMO-PM-methode en het tweede boek is een verdere verdieping op het gebied van de persoonlijke vaardigheden van de projectmanager. Beide boeken bevatten veel praktische tips en zijn onlangs compleet vernieuwd.

Grafisch ontwerper en vormgever

Tjerk volgde van 1966 tot 1971 de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en is afgestudeerd als grafisch ontwerper. Schilderlessen kreeg hij aldaar o.a. van Melle en Herman Gordijn.

Eerst heeft hij lange tijd als grafisch ontwerper gewerkt met een grote verscheidenheid aan opdrachten, waaronder vele ontwerpen voor boekomslagen, brochures en affiches. Op dit moment legt hij zich voornamelijk toe op het ontwerpen van huisstijlen voor kleine en middelgrote bedrijven.

Maar ook op ander gebieden heeft Tjerk boeken gemaakt. Bennie en de ganzen was zijn eerste kinderboek dat hij samen met zijn vrouw Nicolette en zijn vriend van de Rietveld Academie, Ivo de Weerd, heeft gemaakt. ‘De avonturen van Koko het aapje’ is het nieuwe kinderboek van Jop Spruit, vormgegeven door Tjerk.

Schilder

Als schilder is Tjerk het best te typeren als een surrealist. Hij is een fijnschilder en houdt van een helder coloriet. Zijn werk wordt gekenschetst door een symbolische verbeelding van diverse stellingen, schaakstellingen en leuke anekdotes, maar altijd realistisch geschilderd. Boeiende landschappen zijn altijd een inspiratiebron geweest voor Tjerk

Tjerk heeft al aan verschillende exposities deelgenomen.

In 2001 in galerie kei in Amersfoort werd werk getoond uit zijn serie ‘De prenten van de os’. In 2008 was er in galerie ‘De Witte Ezel’ te Almere de expositie ‘Schaakkuriosa’ met werk gebaseerd op de schaakkuriosa van Tim Krabbé en ook werden er een viertal schilderijen getoond in Druten tijdens een tentoonstelling van Schaakkunst. In oktober 2008 was er een schaakkunstexpositie in Enschedé waaraan Tjerk ook deelnam.

De Zwickmühle, olieverf op linnen, 70cm x 70 cm, 2002

In het april/mei nummer uit 2008 heeft Schaakmagazine, het blad van de KNSB, in een artikel aandacht besteed aan zijn werk.

Hilversum 2011

Op 25 en 26 juni doet Tjerk, samen met zijn nichtje Ellis die beeldend kunstenaar is, mee aan een nieuwe expositie in de Hilvertshoek aan de Diependaalselaan 197 te Hilversum. Zie hier.

Verloting Prenten van de Os

Prenten van de Os

Van zijn boekje De prenten van de Os willen we 10 exemplaren verloten.

Kijk voor meer werken van Tjerk op zijn website

Schaker

Tjerk heeft schaken geleerd op zijn zevende jaar van zijn vader. Hij speelde lange tijd bij “Het Witte Paard” te Koog aan de Zaan, alwaar hij competitie heeft gespeeld in het tweede tiental. Later is hij verhuisd naar Leusden, en daar was Tjerk een belangrijke steunpilaar in het eerste tiental van SV Leusden, dat toentertijd in de promotieklasse uitkwam.

Deel 2

In het tweede deel gaan we verder in op de schilderijen van Tjerk Zijlstra.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.