Schaakrubrieken 11 juni 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.

INTRO

Hans Ree – Schaken en Kunst

Afgelopen maandag publiceerden we deel 5 in onze serie Schaken en Schilderkunst, geschreven door Hans Ree.

Het schaakspel in Nederland

Afgelopen zaterdag 11 juni presenteerden Mathieu en Ine Kloprogge hun nieuwe boek Het schaakspel in Nederland bij Kunsthandel Simonis & Buunk in Ede.

Op onze site hebben we uitgebreid verslag gedaan van deze boekpresentatie met veel links naar andere sites. Met ondermeer veel foto’s en de Powerpointpresentatie.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘De wilde Caro-Kann ’ begint met:

‘Ik keek naar een videootje over de match tussen Anand en Alexei Shirov, die vorig weekeind werd gespeeld in Léon. Prettige Spaanse klanken, monumentale stadsgezichten, een fraaie speelzaal. Je kreeg zin om meteen het vliegtuig naar Spanje te nemen. Hebben ze daar nog wel geld voor schaken? Het beroemde toernooi in Linares moest dit jaar overslaan, maar het bolwerk in Léon lijkt nog onbedreigd. Vol vertrouwen kondigden de organisatoren al aan dat volgend jaar de 25ste voorstelling zal worden opgevoerd.’

(…) ‘Anand liet zien dat hij niet voor niets wereldkampioen is. Drie van de zes partijen waren in overeenstemming met Shirovs motto Fire on Board, maar steeds sloegen de vlammen in aan zijn kant van het bord, zodat Anand met drie winstpartijen en drie remises de match met 4,5 – 1,5 won.’

(…)’De partijen waarin Shirov wit had vormden een soort themawedstrijd, want steeds verdedigde Anand zich met de Caro-Kann opening. Verdedigen is eigenlijk niet het goede woord, hij vaagde Shirov van het bord.’

Hij behandelt de partij Alexei Shirov – Anand, 24ste Léeon Masters2011, derde matchpartij. Hij gebruikte hiervoor twee diagrammen en doopte deze tot Diagram Caro en Diagram Kann.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Liu Guanchu – Li Chao, China 2011.

Zwart begint en wint

‘Oplossing: 1…Th3 en wit gaf op vanwege 2.gxh3 Dxh2 mat.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek Soms heeft de arbiter beet begint met:

‘Lang heb ik gedacht dat geen gezapiger beroep bestond dan dat van schaakarbiter. Vrijwel niets hoefde je er voor te doen. Op de gong slaan en aan het eind van de middag even opletten of iemand de bedenktijdtijd overschreed, meer was het niet. Als speler was ik soms jaloers op de arbiter. Terwijl ik werd mat gezet, zat hij rustig de krant te lezen.

Zo’n acht jaar geleden kreeg de arbiter er een taak bij, toen de gsm-nul werd geïntroduceerd. Als in een schaakzaal een vrolijk rinkeltje weerklonk, veerde de arbiter op uit zijn middagdutje. Eindelijk had hij iets te doen: hij mocht een nul uitdelen aan de ongelukkige die vergeten was zijn mobiel uit te zetten. Slachtoffers zijn er in alle categorieën in overvloed geweest. Van amateurs tot topspelers.

‘Met dat bezinningsjaar van Loek van Wely valt het tot nu toe mee. Toegegeven, hij heeft de toernooizalen gemeden, maar uit beeld verdwenen is hij beslist niet. In de afgelopen vijf maanden speelde hij regelmatig voor zijn clubs in Nederland, Duitsland en Frankrijk. En met succes. Een totaalscore van 10 uit 13 is lang niet slecht voor iemand die het serieuze spel tijdelijk vaarwel heeft gezegd.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partijen Giri – Sanikidze en Van Wely – Jens en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek]’ Het grootmeesterschap-record’ begint met:

De Amerikaan Bobby Fischer werd in 1958 grootmeester op zijn vijftiende en dat was toentertijd een ongekende sensatie. Een grootmeester in de schaaksport was een heer op leeftijd, die zoveel moest weten en zoveel ervaring moest opdoen, dat kon een kind onmogelijk presteren. De verklaring: Fischer was feitelijk de eerste echte professional, die al zijn tijd en energie in onze edele denksport stak. Het record van Fischer heeft 33 jaar stand gehouden en toen kwam Judit Polgar die in 1991 er een paar maanden van af snoepte. De laatste twintig jaar is dat record nog twintig keer verbroken. Op dit moment is Illya Nyzhnyk uit de Oekraïne met 14 jaar en drie maanden de jongste grootmeester maar hij komt pas op de elfde plaats op de wereldranglijst aller tijden als je kijkt naar de leeftijd waarop de derde, en laatste, grootmeesternorm werd behaald. Voorlopige aanvoerder is Sergei Karjakin, ook uit de Oekraïne, die in 2002 de titel kreeg met twaalf jaar en zeven maanden. Natuurlijk heeft dit alles te maken met de computer, die vooral veel tijd bespaart.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een probleem, met boekbesprekingen en een analyse van de partij Gelfand – Grischuk Klik hier.

Henk Prins

Er zijn van die stellingen die vragen om een offer. Een offer van een stuk dat bijvoorbeeld de koningsstelling van de tegenstander kapotmaakt. In Reykjavik speelde oud-wereldkampioen Boris Spasski mee in 1988 in het wereldbekertoernooi. Spasski had geen succes in dit toernooi en stond op de onderste plaats. Hij moest in de slotronde spelen tegen Alexander Beljavski, die een reële kans op de eerste prijs had. Samen met wereldkampioen Kasparov stond hij met 10,5 punt bovenaan. Kasparov had al remise gespeeld en als Beljavski won zou hij toernooiwinnaar zijn. U raadt het al, Spasski (wit) wilde stunten en niet eerloos onderaan eindigen en versloeg Beljavski in een briljante partij.

24. Ph4xg6!! (Een schok voor Beljavski, een belevenis voor Spasski! Zwart moet het offer wel aannemen, omdat anders wit te veel materiaal meer krijgt.) 25. …h7xg6 26. De3-h6 (met de dreiging 27. Dxg6+ Kh8 28. Dh6+ Kg8 29. Td3 en 30. Tg3+. Als zwart de sterke loper op b3 wil ruilen met 26. …Le6 heeft wit 27. Td3 met de dreiging 28. Th3 als zwart de loper neemt.) 26. …Pc6-e7 27. Lb6-c7! (Slim van Spasski om direct te profiteren van de terugtocht van het paard naar e7, er dreigt nu 28. Lxe5.) 27. ….Pe7-f5 (Het enige nog.) 28. e4xf5 Lc8xf5 (Materiaalwinst vond Spasski in deze stelling minder interessant en voert de druk op.) 29. g2-g4! Lf5-e4 30. Td1-e1 (aanval op de loper die niet mag wijken wegens 31. Lxe5.) 30. ….La3-c1 31. Dh6xc1 De8-c6 32. Dc1-e3 Le4-h1 33. De3-h3 Dc6xc7 34. Kg1xh1 (Wit staat een stuk voor en zwart had op moeten geven. Er volgde nog: ) 34. …Tf8-e8 35. De3-h6 Dc7-c6+ 36. Kh1-g1 Df-e6 37. Te1-d1 Df6-c6 38. Td1-d3 Dc6-e4 39. Td3-h3 De4-e1+ 40. Kg1-g2 De1-e4+ 41. Kg2-g3 1-0.

Vervolgens presenteert hij een nieuw probleem voor de laddercompetitie.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5501 voor beginners en B5501 voor gevorderden.

A5501 Zwart aan zet wint dit , hoe ??
B5501 Zwart aan zet ?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.