Julian van Overdam klasse apart

De winnaars van dit weekend: links Lisa Hortensius,
rechts Julian van Overdam (Foto toernooisite)

Julian van Overdam was dit weekend in Spijkenisse een klasse apart. In het Integratieschaaktoernooi nam hij het stokje over van Dimitri Reinderman, die vorig jaar het toernooi op zijn naam schreef. Van Overdam gaf twee halfjes af tegen Martine Middelveld en Lisa Hortensius en won de rest. Daarmee bleef hij zijn naaste belager, Lisa Hortensius die nu knap tweede werd met 3½ punt, ruim voor. De A-groep werd gewonnen door Rick Lahaye, ook met 5 uit 6. De belangrijkste overwinning boekte hij op Cor van Dongen in de vijfde ronde, die nog wel gedeeld tweede werd. De B-groep werd door Michael Bekker en Henk Greevenbosch op hun naam geschreven.

De invitatiegroep is eigenlijk nooit spannend geweest. Julian van Overdam legde de basis voor zijn latere overwinning vooral door tweemaal te winnen van Anne Haast, die dit toernooi naar haar echte vorm aan het zoeken was. Vlak voor het NK-dames dat volgende week in Boxtel wordt gespeeld, zal er nog wat moeten veranderen, wil zij goed voor de dag gaan komen. Julian stond in de tweede partij tegen Anne na de opening zeker niet beter, maar zij verloor ergens het overzicht en moest toch de eer aan haar tegenstander laten. Het enige benauwde moment van Julian dit toernooi, kwam pas in de laatste ronde tegen Lisa Hortensius. Gezegd moet worden dat Lisa er in haar laatste partij tegen Julian, na voortreffelijk spel een winststelling bereikte, maar er toch niet in slaagde een dame-eindspel met twee pionnen meer in winst om te zetten. Dat weerhield haar er niet van om toch ongedeeld tweede te worden. De heren bleken in de eindrangschikking de meerdere van de dames te zijn.

De eindstand van de invitatiegroep werd:

De partijen tot dusver uit de invitatiegroep via de viewer:

In de A-groep besliste Rick Lahaye in de vijfde ronde het topduel tegen zijn naaste belager Cor van Dongen in zijn voordeel. Daardoor kon hij zich permitteren om in de laatste ronde tegen Frank Erwich een half puntje te pakken. Bert Both, die lange tijd ook om de hoofdprijs meedong, moest in de laatste ronde het onderspit delven tegen Cor van Dongen, die nog wat goed te maken had.

De eindstand aan kop van de A-groep:

De eindstand aan kop van de B-groep:

(later meer)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.