Schaakrubrieken 18 juni 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.

INTRO

Schaken in de Hermitage Amsterdam

In juli zijn er drie bijzondere schaakactiviteiten in de Hermitage Amsterdam. Zie perspublicatie.

Oorlog op het schaakbord

De fake schaakpartij tussen Ilyumzhinov (President van de FIDE) en Kadhafi (dictator van Libië ) heeft zoals verwacht veel aandacht gekregen. Hans Ree en Gert Ligterink besteden in hun schaakrubriek van afgelopen week hieraan ook aandacht.

Het schaakspel in Nederland

De rubriek van Hans Böhm gaat over het nieuwe boek Het schaakspel in Nederland.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Schaken in Tripoli ’ begint met:

‘Zondag speelde FIDE-president Kirsan Iljoemzjinov een potje schaak tegen de Libische leider Moammar Gadaffi. Het werd remise. Iljoemzjinov zei na afloop dat Gadaffi niet erg sterk was maar wist hoe d stukken gingen. Op de beelden van de Libische televisie zag je dat hij Gadaffi daarbij wel even moest helpen. Ik vermoed dat hun partij niet zoiets was als Sosonko-Prins Bernhard, Waddinxveen 1979. Toen ging het zo : 1.e2-e4 c7-b6 2.a2-b3 f7xe4 en na deze verrassende pionwinst stelde de prins remise voor, een aanbod dat niet geweigerd kon worden.

Iljoemzjinov speelde ook nog tegen Gadaffi’s zoon Mohammed, die meer kennis van het spel heeft dan zijn vader. Het werd een Siciliaanse partij en volgens Iljoemzjinov kende Mohammed zijn openingstheorie.’

(…)’De schaakwereld is niet blij met zijn diplomatie. Veel minder dan een grootmacht als de voetbalbond kan de schaakbond zich een dubieuze president permitteren. Voor de public relations van het schaken in het Westen is iljoemzjinov sinds zijn aantreden als FIDE-president in 1995 een constante ramp.’

Hij behandelt de partij Jonny Hector – Wesley So, Malmö 2011.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Maxim Pavlov – Joelia Mamonova, Oekraine 2011. Zie hieronder

Wit begint en wint een stuk

‘Oplossing: 1.Tc6 en zwart gaf op. Na 1…Dxc6 komt 2.Pxe7+ met damewinst en na 1…Tab8 2.Txb6 Txb6 3.Dg4 dreigt wit mat op g7 en damewinst door 4.Ph6+

Gert Ligterink

Zijn rubriek De FIDE is nog lang niet van president Iljoemzjinov af begint met:

‘Erg is het stille verwijt dat je medeplichtig bent aan het potje schaak van Kadhafi en FIDE-president Iljoemzjinov. ‘Prima pr. Jullie weten je vrienden wel te vinden’, mailde een oude vriend die met boosaardig genoegen altijd van zich laat horen als de schakers zich weer eens in de nesten hebben gewerkt. Hij wacht nog steeds op antwoord.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Ivantsjoek – Radjabov en het naspelen hiervan…. Volgt nog.

Hans Böhm

Zijn rubriek’ Eigen zoektocht in de geschiedenis’ begint met:

Volgende week, 25 juni, is de opening van het NK algemeen en het NK-vrouwen in Boxtel, dus dan zitten we weer middenin de actualiteit. Dat biedt de gelegenheid om nu weer eens de geschiedenis in te duiken met alle gevaren van dien. Vaak wordt de vraag gesteld ‘Hoe oud is het schaakspel?’ en dan kan het antwoord vele kanten opgaan. Met soms boze reacties tot gevolg want sommigen hangen heel sterk aan het eigen antwoord. In zijn boek Encyclopedia of Chess uit 1977 stelt Harry Golombek: ‘Het schaakspel werd uitgevonden in Noordwest India ergens in de zesde eeuw.’ Een groep schaakhistorici uit verschillende landen, die later meerdere keren bij elkaar kwam, keek naar de voorlopers van het schaakspel en zij kwamen ver voor de tijd van Christus uit.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van Jacques Savourmin , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Bromberger – Grandelia Klik hier.

Henk Prins

In het decemberpuzzelblad van het RD hebben velen de schaakpuzzel “maak zelf een schaakprobleem” opgelost. Zoals ieder jaar sloeg de formule weer aan: het oplossen van drie tweezetten en drie driezetten, waarbij de sleutelzetten op een leeg bord moesten worden geplaatst, zodat, na plaatsing van de zwarte koning, een nieuw probleem ontstond. De puzzel werkte toe naar dit laatste probleem en de oplossing daarvan kon 20 punten opleveren.

De oplossing van de schaakproblemen uit het puzzelblad:

Probleem 1: D. Smedley, tweezet (Kh7,Dc6,Te7,Th4,Lb1,Pf3,Pf6,c2,g2,g7; Kf5,Db8,Ta4,Ta6,La1,La8,Pc4,Pc8,a3,a5,d2,e3,f7,h5.)

Een gecompliceerd interferentieprobleem. 1. Pxh5! is de sleutelzet. Wit dreigt 2. g4 mat. Als het zwarte paard van c4 speelt dan valt toren a4 veld g4 aan. Op 1. …P4b6 komt 2. c3 mat. Op 1….Pb2 speelt wit 2. Txf7 mat. Op 1. …P4d6 heeft wit 2. Dd7 mat en op 1. …Pe5 2. Pg3 mat. Het zwarte paard interfereert bij iedere zet twee zwarte stukken. Wit moet bij zijn matzet duidelijk kijken welke interferentie werkt. Zo kan bijvoorbeeld na 1. …P4d6 niet 2. Pg3 mat, omdat dan veld f6 vrij komt. Na 1. …Pb2 werkt 2. c3 niet en na 1. …P4b6 geldt dit voor 2. Dd7. Na 1. …Pe5 kan 2. Tf7 mat niet. De Engelse componist laat ons genieten van een cyclische dualvermijding na de vier zetten van het zwarte paard.

1….P4b6 2. c3# (Dd7?) 1. …Pb2 2. Tf7# (c3?) 1. …Pe5 2. Pg3# (Tf7?) en 1. …P4d6 2. Dd7# (Pg3?). Of wel in schematiek: A?B-B?C-C?D-D?A.

Probleem 2: J.J. Ebben, tweezet (Kh6,Db4,Tg8,Lc1,Lf1,h3; Kh4,Ta4,Te4,Pd1,c6,f5.)

De oplossing van deze tweezet is 1. Tg1! Wit dreigt 2. Lg5 mat. Op 1. …Pe3 speelt wit 2. De1 mat. Zwart interfereert op d3 zijn gepende toren, waardoor wit geen hinder ondervindt als deze toren wordt ontpend bij wits matzet. De gepende zwarte toren kan ook 1. …Tf4 spelen, maar dan wordt de gepende toren geïnterfereerd door pion f5. Weer kan wit mat geven omdat de ontpenning van de zwarte toren door de interferentie wit geen hinder brengt. De matzet is dan 2. De7.

Wordt volgende week vervolgd.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5506 voor beginners en B5506 voor gevorderden.

A5506 Wit aan zet wint dit , hoe ??
B5506 Wit aan zet wint, hoe?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.