De Taganrog-regels

De Taganrog-regels

Sofia-Bilbao-Taganrog

Taganrog is een havenstad in Zuid-Rusland. Zij is de geboorteplaats van Anton Tsjechov (1860 – 1904), de grootste schrijver van korte verhalen uit de literatuurgeschiedenis.

Vanaf 21 juni wordt in Taganrog het 64ste Russisch kampioenschap heren – eerste divisie 2011 gehouden. Het prijzengeld bedraagt in totaal € 62.000, eerste prijs € 12.500. Het kampioenschap is een Zwitsers toernooi en bestaat uit elf ronden. De eerste drie spelers kwalificeren zich voor deelname aan de Super Finale die later dit jaar wordt gehouden.

Het bijzondere aan dit toernooi is dat daar nieuwe, afwijkende regels gelden. We kennen al de Sofia-regels en de Bilbao-regels.

De Sofia-regels luiden als volgt:

‘Tijdens de partij mogen de spelers niet met elkaar praten. In het verlengde hiervan mag een speler geen remiseaanbod direct richten tot zijn tegenstander. Een remiseaanbod is slechts toegestaan door tussenkomst van de hoofdscheidsrechter. Het mag bovendien uitsluitend in de volgende drie gevallen:

– driemaal dezelfde stelling

– eeuwig schaak

– en theoretische remise stellingen.

De hoofdscheidsrechter is de enige autoriteit die het eindresultaat kan vaststellen in deze gevallen. Bij het nemen van zijn besluit kan hij gedurende het gehele toernooi worden bijgestaan door een grootmeester.’

De Bilbao-regel is het puntensysteem 3-1-0, bij winst drie punten, remise één punt, verlies nul punt.

De Taganrog-regels

Deze regels kunnen we uitbreiden met: de Taganrog-regels. Deze regels zijn een reactie op de vele remises op het Kandidaten wereldkampioenschap 2011 in Kazan. Zie:

schaaksite.nl/pokerremises

In Tanganrog gelden in de eerste plaats verzwaarde Sofia-regels. Het verbod remise overeen te komen ‘binnen dertig zetten’ zoals die luiden bij de Sofia-regels, is gewijzigd in: veertig zetten.

In de tweede plaats mag een speler de speelzaal niet verlaten. Dit nu deed grootmeester Dimitri Chuprov wel, en maar liefst tweemaal. Hoewel hij zijn partij had gewonnen, verklaarde de scheidsrechter de partij voor hem verloren. Chuprov werd niet beschuldigd van vals spelen, maar kreeg zijn nul uitsluitend voor het overtreden van het verbod de speelzaal te verlaten, aldus een mededeling op ChessBase van 22 juni 2011.

Indien Chuprov de speelzaal wil verlaten had hij toestemming moeten vragen aan de scheidsrechter, denk ik. We moeten maar afwachten of de Taganrog-regels op meer toernooien worden toegepast. Maar, beroepsschakers moeten daarop wel zijn bedacht.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.