Modernisering van de FIDE (2)

Modernisering van de FIDE (2)

Interview met de president van de FIDE

Op www.whychess.org staat een interview met de president van de FIDE, Kirsan Ilyumzhinov. De interviewer is grootmeester Vladislav Tkachiev, u weet wel de grootmeester van wie men ten onrechte dacht dat hij stomdronken was tijdens het schaken. Vgl. Was de speler (stom)dronken?

schaaksite.nl/was-de-speler-stomdronken

Het is een belangrijk interview. Want, nu krijgt iedereen de mogelijkheid al zijn verbeteringsvoorstellen kenbaar te maken. Doet men dat niet, moet men later niet zeuren ‘dat ze niet luisteren naar de schakers/scheidsrechters’. Men krijgt nu de kans, dus grijp die. De sluitingsdatum is 1 september, dus kort dag!

Hierna geef ik een vertaling van dat artikel.

Quote:

Kirsan Ilyumzhinov:

Gelet op het besluit van de presidentiële raad van de FIDE in Al Ain, Verenigde Arabische Emiraten, bestudeert de Commissie voor de modernisering het onderwerp van invoering van afzonderlijke ratingen voor rapid en snelschaak. Binnen de kaders van dit project wordt voorgesteld te beginnen met het berekenen van de nieuwe ratings vanaf 1 januari 2012. Bovendien wordt voorgesteld een officieel Wereldkampioenschap Rapidschaak, en een Wereldkampioenschap Snelschaak te organiseren, gevolgd door een toernooi voor de betrokken winnaren voor de titel van Absolute Kampioen. Zoals vastgesteld wordt de Commissie die gaat over de brede hervormingen, voorgezeten door de president van de FIDE. De Commissie ontvangt tot 1 september aanstaande alle voorstellen om het schaken in overeenstemming te brengen met het tempo van vandaag de dag.

Interview met de president van de FIDE, Kirsan Ilyumzhinov

GM Vlad Tkachiev:

Kirsan Nikolajevitsj, op 21 juni heeft u tijdens de slotceremonie van het Oekraïense Schaakkampioenschap een verklaring afgelegd over voorgenomen veranderingen in de FIDE in brede zin. Wilt u, alstublieft, daarop een toelichting geven?

Kirsan Ilyumzhinov:

Waarom ik begon te praten over ratings voor rapid etc.? De hoofdarbiter van het Oekraïense Schaakkampioenschap berichtte dat het percentage van de score erg hoog was: 48%, terwijl dat in Kazan slechts 3% was. In wezen heeft het schaken de bodem bereikt als we niet de kansen willen grijpen omhoog te komen en niet een hondenbestaan willen leiden. Daarom heb ik gisteren in Kiev tijdens de slotmanifestatie van het kampioenschap voor de eerste keer verklaard dat drie en een halve week geleden in Al Ain, Verenigde Arabische Emiraten, een bijeenkomst is geweest van de presidentiële raad van de FIDE die te vergelijken is met die historische bijeenkomst van 1995. Toen, zestien jaar geleden, werd in Singapore na een nachtelijke vergadering besloten een nieuw knock-out systeem in te voeren voor het Wereldkampioenschap. Om 10 uur ’s ochtends maakte ik dit bekend aan Alexander Roshal, hoofdredacteur van ‘64-Shakhmatnoye obozrenie’.

Ook nu gebeurt hetzelfde, deze keer in Al Ain op de eerste dag van de presidentiële raad na een gesprek van zeven uur met Sheikh Sultan Al Nayhan en Jeffry Borg. We spraken over de gebeurtenissen in Kazan, problemen over het vals spelen met behulp van een computer en over het schaken in het algemeen. Ik concludeerde dat het schaken ten einde raad is. Of we gaan samen met andere sportbonden een stap zetten in de richting van de markt, of we kwijnen weg in armoede en maken van het schaken een gezelschapsspel. Trouwens, ik heb verklaard dat we een Commissie voor modernisering van het schaken hebben ingesteld. We hebben besloten om schakers, organisatoren en journalisten te raadplegen. We lassen een pauze in zodat deze keer niemand mij kan bespringen en Ilyumzhinov kan uitmaken voor dictator die zijn eigen regels vaststelt. We besloten, net als bij schaken, een combinatie in drie zetten te spelen, en niet zoals in Singapore in één zet, maar in drie zetten.

De eerste zet: we stellen de Commissie voor modernisering in, die door mij wordt voorgezeten. Om de werkzaamheden van de Commissie mogelijk te maken is er een stichting in het leven geroepen die de Commissie financieel steunt. Ik financier die stichting en probeer middelen elders daarvoor aan te trekken.

De tweede zet: door in het bijzonder www.whychess.org in gebruik te nemen, hebben we officieel de discussie voor geopend verklaard. Deze site staat open voor reacties tot 1 september 2011. Gedurende de komende drie maanden zullen we alle voorstellen opnemen over ratings voor rapid en snelschaak, kledingvoorschriften voor schakers, media activiteiten, en wijziging van de regels. Vanaf 1 september zullen we alle verzamelde voorstellen publiceren om ze vervolgens te bespreken op 20 oktober.

De derde zet: In Krakau op 20 oktober tijdens de Algemene Vergadering van de FIDE zal ik de resultaten van de werelddiscussie en de ingediende voorstellen opsommen. Ik presenteer de deelnemers het slotproject over de modernisering. Binnen het kader van dit schema worden er enkele wijzigingen gebracht in de Statuten van de FIDE die nadat de vertegenwoordigers hun goedkeuring voor die wijzigingen hebben gegeven, worden ingevoerd.

Een van de voorstellen is reeds openbaar gemaakt en betreft de invoering van officiële aparte ratingen voor schaak en snelschaak met ingang van 1 januari 2012. Bovendien wordt voorgesteld in de FIDE kalender op te nemen het Wereld Rapid Schaakkampioenschap en het Wereld Snelschaakkampioenschap gevolgd door een kampioenschap tussen de betrokken winnaren voor de titel van Absoluut Kampioen. Niemand vermoordt het klassieke schaken, zij blijft bestaan. Omdat we te maken hebben met de omstandigheden van de markt zullen twee kampioenschappen de publieke belangstelling krijgen: het zogenoemde Wereld klassieke schaakkampioenschap en het Wereld Absolute Schaakkampioenschap. En we zullen afwachten voor welk kampioenschap sponsors bereid zijn hun geld te investeren. Wat betreft de financiering, als bijvoorbeeld de absolute kampioen één miljoen oplevert, en de klassieke kampioen slechts tien duizend laat dat zien wat de waarde is van hun kroon. Laat de markt het maar bepalen. Er wordt niets geregeld.

Om de waarheid te zeggen, ik ben als president van de FIDE er doodziek van om geld bij elkaar te verzamelen voor de kampioenen. Er bestaan veel voorbeelden van gevallen waarin we geld probeerden te vinden terwijl de spelers niets deden, maar na afloop als ze hun geld kregen begonnen te vitten op mij en de FIDE. Vandaar dat ze zullen krijgen wat ze zullen verdienen. Als er één miljoen mensen komen voor de zaal van het Conservatorium genoemd naar Tchaikovsky, en er staat op het Rode Plein (in Moskou) een rij van wie iedereen 100 dollar betaalt voor een kaartje, dan is dat fantastisch! FIDE zal dat steunen, omdat zij 20% ontvangt voor dat kampioenschap. Als Karjakin, Ian Nepomniachtchi, Anand en anderen erin slagen honderdduizend mensen te trekken naar de Arena van het Grand Sport Luzhiniki Olympic Complex en ieder betaalt honderd dollar per kaartje, zoals ze doen voor een optreden van Madonna, om vervolgens tien miljoen dollar te verdienen, ga dan je gang!

Ik bedoel, we geven ze nu een vergunning om te zeilen en we zien wel wat ze kunnen doen. Vandaar, ratingen, prijzengeld, bijdragen – de hele industrie zal zijn beleid wijzigen in de een of andere richting. Wanneer over twee jaar de gewone cyclus voorbij is, zullen we zien of noch rapid, noch snelschaak toeschouwers trekt, of niemand van de media en internet de rechten voor de partijen wil kopen om deze uit te zenden, dan …

Vandaar, dat de tijd-controles voor rapid schaak zonder increment zijn, plus tien minuten voor advertenties. Zodoende kunnen we één uur zendtijd verkopen aan een televisiekanaal. Het is net als bij voetbal waarin men weet dat ze 45 minuten spelen. En snelschaak met een bedenktijd van vijf minuten zonder increment – tien minuten kan worden verkocht plus twee minuten voor de advertenties. Nu gaan we deze structuur duidelijk voorleggen voor de openbare discussie.

Vorig jaar was ik Linares, en ontmoette organisatoren, ik zag de situatie in de speelzaal waar geen toeschouwers waren … Voor wie spelen ze eigenlijk? Spelen de schakers voor zichzelf? Als op een belangrijk toernooi de partij tussen Kramnik en Grischuk na acht zetten remise is, is die partij geen rooie cent waard. ‘Ik heb deze stelling thuis al gespeeld tot de 25ste zet, dus waarom verder spelen?’ is helemaal niet goed.

Op dit moment bespreken we het idee voor toernooiwedstrijden voor de titel van Absolute Kampioen tussen de zestien beste schakers die zullen worden verdeeld in twee groepen van acht personen. Ze zullen twee partijen per dag spelen als Zwart en Wit. Sinds FIDE een gender beleid voert, organiseren we een soortgelijk kampioenschap voor vrouwen en mogelijk gevolgd door een kampioenschap tussen de winnaren van de mannen en vrouwen competities.

In Athene wordt over twee of drie weken de tweede vergadering van de Commissie gehouden. Zoals ik al zei, staan we open voor alle voorstellen. Aan de hand van de uitslagen van internet-stemmingen en opiniepolls, bijvoorbeeld op uw website, besluiten we op 20 oktober over al deze thema’s. Aan de hand van stemmen van mensen kunnen we zelfs terug naar het afbreken van partijen.

Vlad Tkachiev:

Waar denkt u aan bij een dress code van een schaker? Laten we zeggen, gedacht kan worden aan een smoking met een vlinderdas en een ontwerp van jeans en leren jack.

Kirsan Ilyumzhinov:

Weet u, er zijn interessante jonge ontwerpers. Hoewel, in 1996 ontmoette ik Gianni Versace en de ‘Black and White’ modelijn was mijn idee. Nu krijgen we aanbiedingen van jonge creatieve ontwerpers die verschillende ontwerpen moeten maken voor schakers en arbiters. Bij All-Asian Olympic Games in China en Qatar presenteren de organisatoren iedere deelnemer met verschillende kleren: voor schakers en arbiters. Laten we via uw site een aanbestedingsprocedure beginnen voor jonge ontwerpers. Ze kunnen, bijvoorbeeld aanbiedingen doen voor de outfit voor ‘strandschaken’.

Wat betreft uw vraag er zal een zekere kledingcode komen, misschien niet een smoking, maar in ieder geval geen slippers en geen T-shirt bij officiële gelegenheden. Ik stel voor dat ontwerpers ons hun modellen voor schaakkleding sturen waaruit wij kiezen en de winnaar wordt vervolgens voor een jaar een gezicht van FIDE.

Hetzelfde geldt voor ‘Caissa’, een schaak schoonheidsverkiezing bij vrouwelijke schakers. De winnares wordt voor een jaar de schaakambassadeur over de hele wereld. Trouwens, ik denk dat het nodig is een Schaakschoonheidsverkiezing te houden onder mannelijke schakers. Dat kan je officieel regelen. We werken aan een positieve beeldvorming van een schaker.

Vlad Tkachiev:

Wat betreft al die schandalen over vals spelen bij klassiek schaak – waarbij ik de nadruk leg op klassiek, omdat ik nog nooit heb gehoord van vals spelen bij rapid en snelschaak met behulp van een computer – hoe realistisch is denk u de strijd tegen dit verschijnsel?

Kirsan Ilyumzhinov:

Nou, het is net vechten tegen windmolens: hoe harder we vechten, hoe inventiever ze worden. Toen vorig jaar de wedstrijd Topalov – Anand werd gehouden gebruikten we apparatuur van de FSB (de Federal Security Service van Rusland, te vergelijken met onze AIVD, pdg), die honderdduizend dollar kosten. Binnen een halve dag ontvingen we klachten van veel mensen omdat zij binnen een straal van één kilometer hun mobiele telefoons niet konden gebruiken. Het kost tienduizenden dollars en organisatoren willen deze uitgaven niet op de begroting van hun evenement. En, wie gaat dat betalen: FIDE? Ok, we zullen deze apparatuur installeren op de Wereldkampioenschappen, maar hoe bij Grand Prix, continentale kampioenschappen, Olympiade? Als de markt ‘ja’ zegt tegen het Absolute schaken, laten we zeggen dat dit de combinatie is van 25 minuten bedenktijd en vijf minuten voor rust, is er voor een schaker geen tijd om naar het toilet te gaan.

En zij die zeven uren willen spelen in de zaal vernoemd naar Tchaikovsky kunnen naar het toilet gaan en bijstand krijgen van een computer. We zullen bewust geen signalen verstoren en we zullen geen beveiligingsapparaten installeren. Laat de spelers in tien zetten tijd twintig keer het toilet bezoeken, als ze willen. Dus mijn oordeel in deze zaak is als volgt: vanaf 20 oktober nadat we hebben besloten over de modernisering, laten we alle dure apparaten achterwege en schakelen we over op rapid schaak. Vanaf het moment waarop we voor het eerst met deze ontwikkelingen van computerproblemen werden geconfronteerd heeft het de FIDE honderdduizend tot tien miljoen dollar gekost. De hele industrie begint zich (nog maar, pdg) te ontwikkelen.

Vlad Tkachiev:

Voor zover ik weet bestaat er niet een echt succesvolle tv formule voor een show voor een schaakpartij. Op onze website gaan we proberen een wedstrijd te organiseren voor het ontwikkelen voor zo’n show voor een partij. Kan de winnaar rekenen op de steun van de FIDE over de invoering van het project?

Kirsan Ilyumzhinov:

Zeker, binnen de kaders van de geselecteerde voorstellen tot 1 september aanstaande.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.