De Telegraaf schaakrubriek 25 juni 2011

Hans Böhm

Het NK internet 2011

Vandaag is de opening van het NK algemeen en het NK vrouwen in Huize Bergen te Vught. Dat moet nu eenmaal zo gesteld worden omdat bij het NK algemeen ook vrouwen mee mogen doen, indien zij zich zouden kunnen plaatsen op grond van speelsterkte. Andersom is onmogelijk, we hebben hier dus te maken met een positieve vorm van discriminatie. De voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond (KNSB) Eddy Schuyer zal benadrukken dat dit NK het sterkste NK aller tijden is, met een gemiddelde Elo-rating van 2582. (Vorig jaar was het gemiddelde 2581. ‘Geen groot verschil’, zult u denken, maar toch, hoe hoger je komt, hoe meer er op de kleintjes wordt gelet.) De loting wordt verricht door onze staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven, met behulp van de KNVB-beker waar de spelers een balletje uit mogen graaien. Het zal spannend worden met regerend kampioen Jan Smeets, hoogstgeplaatste speler Anish Giri en grote kanshebber Ivan Sokolov. Bij de vrouwen zal het iedereen verbazen als twaalfvoudig kampioene Zaoqin Peng haar titel niet zal prolongeren en haar record scherper stelt.

Een van de meest opvallende schakers die ontbreekt is Loek van Wely. Hij beleeft een ‘sabbatical year’ om zich eens goed af te vragen wat de schaaksport hem brengt. Het is wel erg veel studeren en inleveren en de concurrentie wordt alsmaar zwaarder en groter. Maar zoals we allemaal (Loek incluis) wel hadden verwacht, het bloed kruipt waar het wil. Vorige maand speelde hij nog een paar wedstrijden in de Franse competitie, even later was hij de secondant van Giri in Monaco en vorige week werd Van Wely Nederlands kampioen Internet-schaak.

Er wordt zoveel geschaakt via internet en de computer is zo’n trouwe secondant van alle spelers, dat die competitie goed in de lijn van de ontwikkelingen valt. (Bij het nationale scholenkampioenschap vallen nu de afstanden weg, die vroeger onoverbrugbare horden waren).

Het NK internet wordt gespeeld met drie minuten per partij per speler plus drie seconden per zet. Op de finaledag waren nog zestien spelers over, waarvan vijftien titelhouders, die allemaal een arbiter thuis kregen. Via knock-out kwamen Loek van Wely en Jan Smeets in de finale. Het ging om vijf gewonnen partijen, remises telden niet mee, en het werd bijzonder spannend. Smeets kwam met 3-2 achter, liep uit tot 4-3 vóór en verloor uiteindelijk met 5-4 (met twee remises).

Een paar interessante momenten.

Diagram 1

J. Smeets – L. Van Wely

Wit heeft een probleem met een binnenvallend paard op d4. Zoals dat gaat in vluggertjes verdedigt hij op gevoel en gaat een grootscheepse stukkenslag in, op hoop van zegen.

21.Le3 Pd4 22.Dd2 b4! 23.Pa4 Pxe4 24.Pxc5 Pxd2 25.Pxe6 Pxf1 26.Pxf8 Pxe3

Dat is het verschil, Pf8 kan geen stuk slaan.

27.fxe3 Pxc2 28.Pxc2 Txc2 29.Pg6 Kf7 30.Pxe7 Kxe7 31.Kf1 Tc3 32.Txc3 bxc3 33.Ke2 d5 en wit gaf op.

Diagram 2

J. Smeets – L. Van Wely

We zitten net na de openingsfase maar het is duidelijk dat wit in zijn aanval veel verder is dan zwart. Zwart moet zonder twijfel ergens beter kunnen verdedigen want zoals het gaat, is de vergelijking met een heet mes en zachte boter nog te zwak uitgedrukt.

20.h6 g6 21.Dd4 Pe6 22.Da7 Lxe2 23.Dxe7 Pxf4 24.Txd6! Lc4 25.Df6 Dxa2+ 26.Kc1 Da1+ 27.Kd2 Ph5 28.Txh5 en zwart gaf op.

Diagram 3

J. Smeets – L. Van Wely

Het ziet er dreigend uit voor zwart met die open g-lijn maar in werkelijkheid heeft wit niets, alle velden rond de zwarte koning zijn keurig gedekt. Ook al staat het materieel gelijk, de h-pion is een beslissende troef.

29…h5! 30.De2 Dc7 31.Th1 h4 32.Ld3 Dc6 33.Te1 e4! 34.Lb5 Dd5 35.Lc4 De5 36.Pd2 h3 37.Th1 h2 38.Pf3 Dc5!

Want nu kan 39.Pxh2 Txh2 40.Txh2 Dg1+ niet.

39.Pd2 Dg1+ 40.Df1 Dxf1 41.Pxf1 Ld6 42.a4 bxa3 43.bxa3 Pg4 en zwart wint, er is niets meer tegen Pf2 te verzinnen.

Van Wely speelde vanuit Las Vegas en zijn enige probleem was dat het toernooi tijdig klaar moest zijn voor een pokertoernooi aldaar. Met pokeren hoef je minder te weten en verdien je meer als het goed gaat.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.