Schaakrubrieken 25 juni 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘De andere Ivantsjoek ’ begint met:

´In 1990 sprongen twee grote schaaktalenten uit de knoppen. In januari van dat jaar werd Sergey Karjakin geboren, In Oekraine, en in november Magnus Carlsen in Noorwegen. Karjakin werd grootmeester toen hij twaalf was, een record dat nog steeds op zijn naam staat. Carlsen was iets trager in zijn ontwikkeling : hij was dertien toen hij grootmeester werd.

In de jaren daarna bleef Karjakin in de schaduw van Carlsen, die op de ratinglijst nummer een van de wereld werd en steeds in het nieuws was, ook door zijn samenwerking met Kasparov en door zijn optreden als model voor een kledinglijn. Maar in relatieve stilte maakte ook Karjakin grote vorderingen.

Deze week wonnen ze samen het sterke toernooi in het Roemeense stadje Medias. Carlsen werd officieel winnaar op grond van het Sonneborn-Berger systeem, dat punten die tegen hoog geëindigde spelers zijn gemaakt zwaarder laat wegen dan punten tegen lagere spelers.’

Hij behandelt de partij Sergey Karkjakin – Vasili Ivanchuk,Medias 2011. Het einde van de partij wordt hieronder weergegeven.

Stand na 31.Lxd5

‘Zwart gaf op. Dat is wel erg vroeg, maar verloren is hij zeker na 31…exd5 32.Th8+ Kc7 33.Th7 Kd8. Wit kan dan met34. Pxg6 Lxg5 35.Th5 Lxe3 36.Th8+ een stukwinnen voor twee pionnen. Maar rustig 34.ld4 is nog sterker.’

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Valery Aveskoelov – Sergey Sjabala, Oekraine 2011.

Gert Ligterink

Zijn rubriek Inzinkingen horen bij Vassili Ivantsjoek begint met:

‘Al twintig jaar is Vassili Ivanchuk afwisselend de held en het zorgenkind van de schaakwereld. Als hij in vorm is en in onnavolgbare stijl toernooien wint, noemen zijn fans hem de grootste speler die nooit wereldkampioen is geworden. Als demonen Ivanchuks ziel teisteren en hij roemloos onderaan eindigt, wordt hij bedolven onder de sympathiebetuigingen.

De dubbelrondige zeskamp in het Roemeense Medias werd gewonnen door Magnus Carlsen en Sergey Karjakin, waarbij Carlsen en passant de eerste plaats op de wereldranglijst overnam van Anand. Er was dus alle reden om vooral bij het succes van de winnaars stil te staan, maar toch kreeg het optreden van Ivanchuk minstens evenveel aandacht.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partijen Karjakin – Ivantsjoek en Ivantsjoek – Nakamura en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek]’ Het NK internet 2011’ begint met:

Vandaag is de opening van het NK algemeen en het NK vrouwen in Huize Bergen te Vught. Dat moet nu eenmaal zo gesteld worden omdat bij het NK algemeen ook vrouwen mee mogen doen, indien zij zich zouden kunnen plaatsen op grond van speelsterkte. Andersom is onmogelijk, we hebben hier dus te maken met een positieve vorm van discriminatie. De voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond (KNSB) Eddy Schuyer zal benadrukken dat dit NK het sterkste NK aller tijden is, met een gemiddelde Elo-rating van 2582. (Vorig jaar was het gemiddelde 2581. ‘Geen groot verschil’, zult u denken, maar toch, hoe hoger je komt, hoe meer er op de kleintjes wordt gelet.) De loting wordt verricht door onze staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven, met behulp van de KNVB-beker waar de spelers een balletje uit mogen graaien. Het zal spannend worden met regerend kampioen Jan Smeets, hoogstgeplaatste speler Anish Giri en grote kanshebber Ivan Sokolov. Bij de vrouwen zal het iedereen verbazen als twaalfvoudig kampioene Zaoqin Peng haar titel niet zal prolongeren en haar record scherper stelt.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van Plakoska , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Potkin – Savcheko Klik hier.

Henk Prins

Het vervolg van de schaakproblemen uit het decemberpuzzelblad.

Probleem 3 werkt met penningen. De witte dame op e6 staat gepend en zal graag ontpend willen worden om met 2. Dxc4 mat te dreigen. Daar kan de witte koning voor zorgen. Wit probeert 1. Kf7?, maar wordt verrast door 1. …Ld5! Wit zal dan graag 2. Dxd6 mat willen spelen, maar de loper heeft zojuist de dame gepend en die zet kan dus niet. Wit kan ook 1. Kh5? proberen. Nu speelt wit 1. …T3d5! en het geplande 2. Pe4 mat gaat niet, omdat het paard van g5 net in penning is geraakt. Oplossing is 1. Kh7! Op 1. …Ld5 staat zwart zijn toren op d3 in de weg en wit zet met 2. Dxd6 mat. Op 1. …T3d5 staat zwart zijn loper van c6 in de weg en wit zet mat met 2. Pe4. Dit thema heet Grimshaw. Wit heeft nog: 1. …Td4 2. cxb4 mat, 1. …Pb6 2. Lxb4 mat, 1. …Lb5 2. Pe4 mat, 1. …Txe6 2. Pxe6 mat, 1. ….Txc3 2. Dxe6 mat.

Probleem 4: T. Tikkanen & J. Hannelius, driezet. De sleutelzet is 1. Lxc7! Wit dreigt met de Novotny 2. Pe5. Een Novotny is een zet op het kruisveld van loper en toren. Als zwart het paard met de toren slaat dan is 3. Tf6 mat en als hij dat doet met de loper dan is 3. Le4 mat. Op 1. …Pxc6 volgt 2. Txh6 (dreigt 3. Txg5 mat). Op veld e5 zien we dan een Grimshaw: 2. ….Te5 3. Tf6 mat en 2. …Le5 3. Le4 mat. Na 1. …Pf7 houdt zwart de dreiging (2. Pe5) tegen wegens 2. …Pd6 en veld e5 komt vrij. Na 1. …Pf7 komt de Novotny 2. Le5 en vervolg is bekend. Mooi is dat 1. …Te1 ook de dreiging pareert. Als wit dan 2. Pe5 speelt kan zwart 2. …Lxe5! spelen en wit kan niet mat zetten. Na 1. …Te1 speelt wit 2. Lh3 en dreigt 3. Tf4 mat. Ook nu de Grimshaw op e5: 2. …Te5 2. Tf6 mat en een nieuw mat na 2. …Le5 3. Pe7. Tenslotte is 1. …Lh8 een variant. De dreiging 2. Pe5 werkt nu niet wegens 2. ….Txe5. Na 1. …Lh8 speelt wit 2. Pxg5 (3. Tf4 mat). De Grimshaw op e5 doet weer mee: 2. ….Le5 3. Le4 mat en het nieuwe mat: 2. Te5 3. Pd4 mat.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5512 voor beginners en B5512 voor gevorderden.

A5512 Zwart aan zet wint dit , hoe ??
B5512 Zwart aan zet wint, hoe?

Gert Ligterink, 28 juni 2011

Zijn e-column ‘Schaakdromen’ begint met :

Wie denkt dat iedereen schaken als een verheffende bezigheid beschouwt, moet even kennis nemen van de mening van de droomuitleggers: `Als u droomt dat u een partij schaak speelt, zou dat erop kunnen wijzen dat u in saai gezelschap verkeert en dat het niet goed gaat met uw bedrijf en uw gezondheid’. Het is maar dat u het weet.

Ik zal nog eens aan de deskundigen vragen of gevarieerd mag worden met hun uitleg. Met andere woorden, is het mogelijk dat ik mijn goede gezondheid en de boeiende gezelschappen waarin ik verkeer voor een deel dank aan het feit dat ik nooit over schaken droom? Ik maak me soms wijs dat ik er tijdens het Hoogovenstoernooi in 1985 mee ben opgehouden na de nacht die voorafging aan een partij tegen Kortchnoi. Zo glorieus als de zege in mijn slaap was, zo bitter was de realiteit de volgende dag.

Schaakschrijvers gebruiken de droom graag om kleur te geven aan hun verhalen. In Endgame, Frank Brady’s definitieve biografie van Bobby Fischer, schrijft de auteur over een partij die de 13-jarige Fischer in 1956 speelde in een open toernooi in Montreal. Een marathongevecht tegen de Duitse emigrant Hans Matthai, de langste partij uit Fischers carrière, eindigde na 108 zetten onbeslist. Na afkoop vermoedde Fischer dat hij had kunnen winnen, misschien zelfs vlak voordat hij in remise berustte.

Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.