Oude en nieuwe kampioenen strijden om Open Nederlandse titel

Vier oud-kampioenen treden dit jaar van 19 tot en met 28 juli aan in de strijd om de titel van Open Nederlands Schaakkampioen in Dieren. Niet alleen de winnaar van 2009, Erwin L’Ami, en de verrassende winnaar van vorig jaar, Francois Fargére, doen mee in Sporthal Theothorne, maar ook van de partij zijn Maxim Turov, de man met de hoogste rating, en de Nederlandse schaaklegende Jan Timman.

Voor het Open kampioenschap hebben zich liefst 26 buitenlandse spelers ingeschreven. Dertien grootmeesters doen mee, één vrouwengrootmeester (Alina L’Ami) en negen meesters, van wie Daan Brandenburg binnenkort de grootmeestertitel van de wereldschaakbond FIDE toegekend krijgt.

De vier ex-winnaars krijgen stevige concurrentie van het grote Braziliaanse talent Alexandr Fier, de actieve Oekraïense grootmeesters-broers Andrey en Yuri Vovk, en geharde profs als Vladimir Georgiev, Leonid Milov en Valery Neverov. Ook (groot-)meesters uit de USA, India en Australië staan op de lijst. Roelant Pruijssers, een meester uit Apeldoorn, gaat op jacht naar een grootmeesterresultaat.

Het Open Kampioenschap vindt plaats van dinsdag 19 tot en met donderdag 28 juli in Sporthal Theothorne in Dieren. De officiële opening is op dinsdag 19 juli om 12.30 uur. Het is de 43e maal dat dit grote evenement in de gemeente Rheden wordt georganiseerd. Er is een speciale schaakcamping op sportcomplex Het Nieuwland in Dieren, verzorgd door voetbalvereniging Gazelle Nieuwland.

Het toernooi kent een aantal nevenevenementen. Nieuw is de schaakmuzieknacht van zaterdag 23 op zondag 24 juli, die in de plaats komt van het snelschaaktoernooi op vrijdag. Bij muziek verzorgd door DJ Martijn Boele worden hier tot aan het ontbijt snelschaakpartijen gespeeld.

In alle groepen beginnen de partijen om 13.00 uur. Alleen de laatste ronde, op donderdag 28 juli, begint reeds om 11.00 uur. De belangrijkste partijen van het Open Kampioenschap zullen live te volgen zijn op de toernooiwebsite en daarop worden tevens dagelijks verslagen geplaatst

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.