Saint-Lo 2011 verslag dag 1

Begin mei leek het erop dat de Saint-Lo reis dit jaar niet door zou gaan. Uitgaande van de geluiden van vorig jaar leek het erop dat er genoeg mensen zouden zijn om een touringcar te vullen die van Utrecht naar Saint-Lo zou reizen. Begin mei waren er echter nog maar 10 deelnemers en moest de bus worden afgezegd. In de 1,5 maand die zou volgen, meldden er zich nog 13 aan. De reis werd dan ook weer op dezelfde manier als voorgaande jaren georganiseerd: eerst met de Thalys van Rotterdam naar Parijs (wel iets duurdere kaartjes i.v.m. de late reservering), dan per bus naar Saint-Lo. Dit jaar via het vliegveld Charles de Gaulle, waar we enige Zweden oppikten.

Ook in de begeleidingsstaf enige veranderingen ten opzichte van vorig jaar. Ruben Slagter meldde dat hij op de vertrekdag een tentamen had. Hij bood nog wel aan om op eigen kosten naar Frankrijk af te reizen, maar Koen Lambrechts was de hele week beschikbaar en leek ons een waardig vervanger. We zullen in de loop van de week wel zien of deze inschatting juist was.

Omdat we vanwege het te verwachten aantal vrouwelijke deelnemers meenden een vrouwelijke begeleider aan te moeten trekken, werd al in de herfst van 2010 Leonore Braggaar gevraagd. Vrouwelijke trainers/begeleiders zijn zeldzaam in Nederland, zeker degenen met gevoel voor humor.

Op de heenweg naar Rotterdam werden Hiddo en Wouter geconfronteerd met een horde Hoogeveense scholieren die een OV-dag hadden: ze reisden naar alle kanten van Nederland met de trein om ter plaatse met stadsbus, metro of tram een stad te bekijken: dingen die ze in Hoogeveen moeten ontberen. De vier scholieren naast ons gingen naar Amsterdam. Op de vraag wat ze daar wilden gaan zien, luidde het antwoord eenduidig: de Wallen. “Maar daar zijn wel steeds minder prostituees”, meldde Hiddo. “Prostituees? Wat zijn dat”, vroeg een van hen. Waaruit moge blijken dat behalve een goed lopend OV in Hoogeveen wel meer ontbreekt.

In de trein naar Rotterdam ontmoetten we twee dorpsgenoten van Stefan, die gingen winkelen in Rotterdam Alexander. Hiddo, die een ongelooflijke kennis heeft van de toeristische attracties in Nederland, raadde hen aan de Euromast of Blijdorp te bezoeken, maar de twee waren overtuigd dat het winkelcentrum in Alexander het toppunt van een dagje uit was.

Eventjes paniek omdat er een wisselstoring was en we via Den Haag moesten reizen, maar we kwamen ruim op tijd aan. In Den Haag stapten nog vele andere schakers in. Koen belde Stefan op om te vragen waar hij uithing. Dat bleek 2 meter voor hem te zijn.

Behalve de deelnemers aan het jeugdtoernooi doet ook Etienne Goudriaan mee. Hij probeert een IM-norm te behalen in de gesloten IM-groep. Op facebook had hij aangekondigd dat hij naar de kapper was geweest. Onze verbazing was dan ook groot toen bleek dat hij nog steeds hetzelfde lange haar had. Waar zou hij zich wel hebben laten knippen?

In de Thalys gebeurde niets bijzonders: er werd gekaart, geschaakt, Tyro loste sudoku’s op, Dominique deelde veel snoep uit en voor alle spelers werden Franse namen verzonnen, die u aan het eind van dit verslag zult vinden.

De bus stond al klaar op Gare du Nord en bracht ons in korte tijd naar Charles de Gaulle (we zijn benieuwd welke jeugdspelers weten wie deze man was), waar we een maaltijd gebruikten die redelijk prijzig, maar niet al te goed was. De Zweden waren op tijd. In de bus werd de “Hiddokwis” gespeeld, waarbij Hiddo (een van de beste rekenaars die hij zelf kent) enige rekentrucjes uitlegde en snoepjes uitdeelde die hij mee had genomen uit het restaurant op het vliegveld. Tegenvaller was wel dat niemand wist dat Rome in 476 door de Vandalen was verwoest, zelfs onze geschiedenisstudent Koen niet.

Om 21.30 kwamen we aan in Saint-Lo, waar de cookers (Koen: Een beter woord dan cocks) een couscous maaltijd met prut voor ons bereid hadden. Op de weg terug naar de dormitory moesten Joppe en Tyro hun energie kwijt en sprongen op het zebrapad van de ene witte streep naar de andere. Maar zijn ze niet wat te jong om van witte lijntjes te houden? Daarna werd iedereen naar bed gestuurd, alleen de B-tjes gingen nog even voetballen. Tegenvaller: we zijn weer ondergebracht op de 4e verdieping en er is nog steeds geen lift in het gebouw. Wel werd er verteld dat er morgen gratis wifi is in de speelzaal.

De groep lijkt over het algemeen erg rustig, al kwam er nog tot laat in de avond geluid uit de terrorkamer, onder leiding van Mischa.

De Franse namen:

Ivo Knottnerus – Ivo Massufnerz

Etienne Goudriaan – Etienn Orrisur

Koen Lambrechts – Koen Agneuadroit

Tyro Bekedam – Tyro Boucherdigue

Joppe Kroon – Joppe Couronne

Dominique Kroon – Dominique Couronne

Joost-Jan Pannebakker – Joost Casseroleboulanger

Mick Godding – Mick Dieuobject

Mischa Senders – Mischa Semelteurs

Thomas Mollema – Thomas Taupelemere

Tim Yue – Tim Tu

Midas Ratsma – Midas Ratsmere

Rosa Ratsma – Rosa Ratsmere

Brent Burg – Brent Citoy

Stefan Kuipers – Stefan Cupelas

Hawkie Chang – Hawkie Cpeng

Sven Dijkhuis – Sven Diguemaison

Tycho Dijkhuis – Tycho Diguemaison

Koos Roeleveld – Koos Vergeniveaud

Cathelijne Sanders – Cathelijne Cablelas

Wouter Manenschijn – Wouter Faitdeslunes

Maron Huzen – Maron Masons

Hiddo Zuiderweg – Hiddo Route du sud

Leonore Braggaar – Leonore Btoile assez cuit

Cas Koeman – Cas Vachehomme

Lydia Dubbeldam – Lydia Goubledigue

Mathijs Dubbeldam – Mathijs Doubledigue

Quote van de dag

Midas Ratsma: “Ik heb de mails van Hiddo niet ontvangen, want die zijn tussen 00.00 en 6.00 uur verstuurd en dan heb ik geen internet.”

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.