Schaakrubrieken 9 juli 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Taganrog ’ begint met:

´Elvis Presley was de zoon van de keizerin van Venus en een smokkelaar uit Taganrog.´ Het is een regel uit een lied van de Russische rockgroep Aquarium waarvan de waarheid niet zeker is. Maar toch, die smokkelaar uit Taganrog vond ik minstens even romantisch als de rode maan die door het kapotte dak van de dancing schijnt in de beroemde Bilbao/Song van Bertolt Brecht en Kurt Weil. Soms is de klank van een naam genoeg. Ik wilde naar Taganrog.

Het is een Russische havenstad aan de Zee van Azov, het noordelijkste stukje van de Zwarte Zee. De plaats heeft een geschiedenis die teruggaat tot een Griekse vestiging in de zevende eeuw voor Christus. Het is de geboortestad van Anton Tjechov. En kort geleden was het de stad waar de wederopstanding van Alexander Morozevitsj plaatsvond.

Die was er in een wedstrijd die de Higher League wordt genoemd. Het is een kwalificatiewedstrijd voor de Superfinal, het tot acht schaakreuzen beperkte kampioenschap van Rusland.

Hij behandelt de partij Alexander Morovitsj / Sanan Sjoegirov, Taganrog 2011

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Balind Nadj Hedjesi / Oliver Pardic, Subotica 2011. Zie hieronder.

wit begint en wint

’Oplossing: 1. Txa5+en zwart gaf op. Hij gaat mat na 1…Dxa5 2,Dxc6+ of 1…Kxa5 2. Da2+

Gert Ligterink

Zijn rubriek Vorstelijke eindscore Giri, maar geen record begint met:

De vorstelijke wijze waarop Anish Giri de Nederlandse titel veroverde, bleef ook in het buitenland niet onopgemerkt. De kampioen kreeg op de prominente nieuwssites alle lof voor zijn spel en zijn voorbeeldige ambitie. `Ach, de jeugd’, verzuchtte de Amerikaanse schaakblogger Dennis Monokroussos na Giri’s overwinning op Spoelman in de laatste ronde. `Waarom zou je eindigen met een korte remise als je ook kunt winnen.’

Monokroussos schreef ook een troostend woord voor de andere NK-deelnemers. `Het goede nieuws voor hen is dat het moment nabij is waarop Giri het Nederlands kampioenschap links zal laten liggen. Op dat niveau hoeft hij niets meer te bewijzen, zodat het zinloos is zijn ratingpunten op het spel te zetten.’ Ik hoop, misschien tegen beter weten in, dat deze voorspelling te voorbarig is.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partijen Janssen – Girir en Giri – Spoelman en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek]’ Giri en Peng’ begint met:

‘De nationale kampioenen 2011 zijn Anish Giri en Zaoqin Peng. Uiteindelijk wonnen ze met duidelijke voorsprong maar gelukkig was er tijdens het toernooi wel degelijk sprake van spanning. Deze week Anish, hij begon wankel, stond in de eerste partij verloren tegen Sike Ernst en had met 2,5 uit 4 een volpunt achterstand op de verassende koploper Wouter Spoelman. Maar toen begon de diesel te lopen.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een probleem , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Janowski -Marshall Klik hier.

Henk Prins

.Het laatste probleem van het puzzelblad is een driezet.

Probleem 6: G. Smits, driezet, zie diagram hierboven. Oplossing is 1. Pg4! Wit dreigt nu met de Novotny 2. c3. De pion gaat staan op het snijpunt van loper en toren en dreigt zodoende 3. Txf6 en 3. Pe3 mat. Als de toren de pion slaat is 3. Tf6 mat, de loper van a1 is door de toren afgesneden van f6, en slaat de loper de pion op c3 dan beslist 3. Pe3 mat, omdat de toren van a3 niet meer veld e3 kan bereiken. Dit heet het Novotny-thema. Zwart heeft nog wel spel, want als hij met een toren op d3 gaat staan werkt 2. c3 niet meer. Interessant is hier dat de torens elkaar in de weg staan op d3. Na 1. …Tad3 speelt wit 2. Ld7+, de zwarte toren moet nemen, en het gevolg veld e3 is vrij: 3. Pe3 mat. Na 1. …Tdd3 gaat het andersom, er volgt dan 2. Pe3+, Txe3 en 3. Ld7 mat. Dit is nog niet alles, op veld e5 is er ook een interferentiesnijpunt. Speelt zwart 1. …De5 dan doet wit 2. Txf6+, Dxf6 en 3. Tf4 mat. Speelt zwart 1. …Le5 dan gaat het weer andersom: 2. Tf4+, Lxf4 3. Txf6 mat. In de varianten zien we op twee verschillende snijpunten (d3 en e5) twee interferenties waarbij we zien dat het zwarte stuk dat verdedigd, van zijn lijn afgelokt wordt omdat het zijn collega afsluit. Men noemt dit een Holzhousen interferentie. Gebeurt dit wederkerig, hier dus zelfs tweemaal, dan heet dat de Wurzburg-Plachutta. In deze driezet wordt deze thematiek erg mooi vertoond.

De sleutelzetten van de problemen 1 t/m 6 zijn op een leeg schaakbord gezet en de zwarte koning is op h4 geplaatst. Het nieuwe probleem is een tweezet: zie het diagram hieronder.

De sleutelzet van deze tweezet is 1. Ld8!, en dat is dan ook de oplossing van de schaakpuzzel voor het ontvangen van de 20 punten. Wit dreigt niets maar is in tempodwang. Na 1. …Kxh5 komt 2. Te5 mat en na 1. …Kh3 2. Te3 mat.

Max Pam

Zijn rubriek ‘Met de hoed in de hand bij Anish Giri’ begint met:

Met overmacht is de zeventienjarige Anish Giri schaakkampioen van Nederland geworden. In 2009, toen vijftien jaar oud, presteerde hij dat ook al een keer. Maar ditmaal declasseerde hij de rest van het veld. Na negen ronden had hij twee volle punten meer dan Sokolov, die tweede werd.

De rest had nog een grotere achterstand. Voor Jan Smeets, de kampioen van vorig jaar, verliep het toernooi catastrofaal. Hij scoorde minder dan vijftig procent, en dan zullen we het nog maar niet hebben over grootmeester Erwin l’Ami die met 2,5 uit 9 een dieptepunt in zijn carrière beleefde. Smeets, die de ambitie koestert de sprong naar de top dertig te maken, kan opnieuw beginnen, zoals een tennisser die in de eerste ronde wordt uitgeschakeld.

Giri is een enorm talent, maar het zou een beetje vreemd zijn om van een natuurtalent te spreken. Hij heeft zichzelf schaken geleerd met een computer en de computer is nog steeds zijn beste schaakvriend. Tegen de Volkskrant zei Giri dat hij geen enkele openingszet speelt, zonder eerst de computer te raadplegen. Giri, al op zijn twaalfde jeugdkampioen van Rusland, is dus een wonderkind van een heel ander kaliber dan Bobby Fischer. Die moest in het computerloze tijdperk alles alleen doen.’

Hij behandelt de partijen Giri – Swinkels, Brandenburg – Giri en Van Wely – Kamsky.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5524 voor beginners en B5524 voor gevorderden.

A5524 Zwart aan zet doet??
B5524 Wit aan zet doet?.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.