Schaakrubrieken 16 juli 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.

Huub van Dongen is niet meer

Gisteren ontving ik het vreselijke bericht dat Huub van Dongen tijdens zijn vakantie plotseling was overleden. Ik kon het eerst niet geloven. Ik had hem pas nog gesproken op de slotdag van het NK in Boxtel. Wat een prestatie heeft hij daar voor ons geleverd! En recent kreeg ik nog een mailtje van hem dat hij het initiatief met de Hermitage Amsterdam zo leuk vond.

Ik heb Huub tijdens mijn Bondsraadwerk goed leren kennen en we hebben plezierig samengewerkt bij moeilijke dossiers. Huub had altijd een uitgesproken mening en bleef vaak (en terecht) consequent in zijn oordeel.

Schakend Nederland zal hem missen en vooral schakend Brabant, eigenlijk verdient hij wel een standbeeld.

Ik wens zijn familie alle sterkte toe bij het verwerken van dit grote en onverwachte verlies.

Max Pam

In deze editie is ook de schaakrubriek van 2 juli uit Het Parool opgenomen.

Leuke foto in het AD van 18 juli

Hans Ree

Zijn rubriek ‘De schaakbond wil ‘blitz’, naar het tempo van het leven ’ begint met:

‘Alle versies van schaken zijn goed, behalve de versie die vervelend is’, zei de Russisch-Franse grootmeester Vladislav Tkachiev. Met de vervelendste versie bedoelde hij het klassieke schaak, waar de spelers een paar uur kunnen nadenken.

‘De markt , de markt’, zei de FIDE-president Kirsan Iljoemzjinov instemmend. Hij vermoedde dat die markt zal beslissen dat in de toekomst alleen nog maar ‘blitz’ – vijf minuten denktijd per partij- en ‘rapid’ – iets minder dan een halfuur bedenktijd – bestaansrecht hebben.

‘Binnenkort zal mijn strijkbout me kunnen verslaan als die met internet verbonden is’, zei Tkachiev. ‘Een goede vergelijking’, zei Iljoemzhinov. Hiermee bedoelden ze dat de computers zo goed schaken dat het voor mensen zinloos is om zelf ook te proberen het goed te doen.’

(…) ‘De nieuwe website van Tkachiev, whychess.org, is werkelijk super-de-luxe. Er is een keur van columnisten en bloggers, aangevoerd door topschakers als Levon Aronian en Alexander Grisjtjoek. ‘

(…) ‘Het allesoverheersende thema van zijn website is dat er voor ‘blitz’ en ‘rapid’ sponsors zijn en dat het langzame klassiek schaak gedoemd is in een hobbyhoekje weg te kwijnen. Wie betaalt die peperdure site met al die topschakers die er voor werken? Het moet de FIDE wel zijn.’

Hij behandelt de partij Roestam Kasimdzjanov – Parimarjan Negi, kampioenschap van Azië , 2011.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Annett Wagner – Michel-Eveline Nünchert, Duitsland 2011. Zie hieronder.

wit begint en wint

’Oplossing: 1.Lg6. Na 1…Pg6 of 1…Txg6 gaat zwart mat en na andere zetten beslist 2.Tf7+. De witspeelster miste deze kans. Ze deed 1.Txf6+ exf6 2.Dxd6+ met remise door eeuwig schaak.

Gert Ligterink

Zijn rubriek Grootmeestertoernooien lopen in elkaar over begint met:

‘Eeen week lang leek het schaakleven in Nederland op dat van het oude Joegoslavië. Rond 1980 was het aanbod van toernooien zo groot dat het mogelijk was het hele jaar onafgebroken te spelen. Vaak liepen op hetzelfde tijdstip grootmeestertoernooien in twee dicht bijelkaar gelegen steden.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partijen Bosboom – Popovic en Nikolic – Chytilek en het naspelen hiervan … volgt nog.

Hans Böhm

Zijn rubriek]’ Giri en Peng 2’ begint met:

Vorige week zetten we Anish Giri op het podium omdat hij de nationale titel won met een prima score van 7,5 uit 9, deze keer Zaoqin Peng, die de vrouwentitel veroverde met een nog betere score van 9 uit 10! Peng is een klasse apart in het vrouwenschaak, het is al voor de dertiende keer dat ze kampioene is en ik hoop dat ze haar record nog vele malen scherper zal stellen. Helaas deden er dit keer te weinig topspeelsters mee, zoals Lisa Schut (studie) en Tea Lanchava (werk) of Petra Schuurman (kind).

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van Morse , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Giri – Swinkles Klik hier.

Henk Prins

Het Nederlands kampioenschap was dit jaar spannender dan ooit. Zowel bij de dames als bij de heren was er een overtuigende winnaar. Bij de dames werd Zhaoqin Peng voor de dertiende keer kampioen met drie punten meer dan de nummer twee Anne Haast. Volgende week volgt hier verslag van. Bij de heren werd Anish Giri voor de tweede keer Nederlands kampioen. De 17-jarige supergrootmeester wist met 7,5 uit 9 en met 2 punten meer dan de nummer twee: Ivan Sokolov een prestatie van formaat te leveren. Op de wereldranglijst betekende zijn prestatie een opmars naar nummer 26.

De kampioen van 2010 Jan Smeets had niet zijn vorm en moest genoegen nemen met de zevende plaats. Ook L’Ami had slechte dagen en eindigde ver beneden zijn niveau op de negende plaats. De drie grootmeesters Ernst, Swinkels en Nijboer behaalden een gedeeld derde plaats. Kersverse grootmeester Brandenburg behaalde met veel remises de achtste plaats. Hekkensluiter werd Ruud Janssen.

Van Anish Giri een voorbeeldpartij. Zie hier hoe hij in 24 zetten wint van (gedeelde) nummer 3 van Nederland:

Giri, Anish – Swinkels, Robin

1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. Pc3 d5 (Grünfeld-indisch verschijnt nogal eens in de grootmeesterpraktijk.) 4. Pf3 Lg7 5. Db3 dxc4 6. Dxc4 O-O 7. e4 Pc6 (Robin speelt de moderne zet. Bekend is hier ook de (Lodelijk)Prins-variant 7. ….Pa6. 7. ….Lg4 die vroeger werd gespeeld is meer begrijpelijk.) 8. Le2 Lg4 9. d5 Pa5 10. Db4 Lxf3 11. Lxf3 c6 12. O-O Db6 13. Da4 Pd7 14. Td1 Tfd8 15. g3 (Dit is vreemd genoeg een nieuwe zet. De zet oogt echter heel logisch. Wit maakt een vluchtveld voor zijn loper en blijft daardoor pion d5 dekken.) 15… Tac8?! (Dit moet gezien het vervolg een slechte zet zijn. Beter speelbaar is 15. …Pc5 16. Dc2 Pc4.) 16. Lg4! (Schitterend gespeeld en direct gevolg van zwarts vorige zet. De loper verwisselt van diagonaal om de positie van zwarts toren op c8 te bevechten.) 16… Pc5 17. Dc2 e6 18. Lg5 Te8 19. Pa4! (Anish ruilt het sterke zwarte paard van c5 dat nu zwarts stelling nog wat bij elkaar houdt. Het gevolg is een zeer vervelende zwakte op e6.) 19… Pxa4 20. Dxa4 cxd5 21. exd5 Pc4 22. dxe6 fxe6 23. Tac1 Pe5?

Dit beslist direct, maar zwart had al niet veel meer. 23. …Pxb2 wordt afgestraft met 24. Txc8 Txc8 25. Dd7 Tf8 26. Le6+, of 24. …Pxa4 25. Txe8+ Kf7 26. Te7+ Kf8 27. Tdd7.) 24. Le3! (De zwarte dame moet e6 blijven dekken en dat kan nu niet meer. Bijvoorbeeld 24. …Da6 25. Dxa6 bxa6 26. Txc8 Txc8 en 27. Le6+ en wit wint een toren.) 1-0.

Max Pam

2 juli 2011

Zijn rubriek ‘De billen van Bobby Fischer’’ begint met:

‘Op 5 juli gaat in Londen en New York de film Bobby Fischer against the World in première. Wie god zoekt, kan de documentaire op internet downloaden. Vandaar dat ik u kan vertellen wat u te zien krijgt.

Bobby Fischer against the World is een door HBO (van The Sopranos) en Mad Men) geproduceerde documentaire van Liz Garbus. De film toont Fischer (1943-2008) vooral vanuit Amerikaans perspectief, dat wil zeggen dat het gemaakt is voor een groot publiek dat weinig van schaken weet. Het zijn ook vooral Amerikanen die aan het woord komen: Larry Evans, Anthony Saïdy, Paul Marshall, Dick Cavett en Henry Kissinger. Zij waren ook degene die dicht bij Fischer stonden toen hij in 1972 twijfelde of hij naar IJsland zou gaan om tegen Boris Spasski te spelen.’

(…) ‘De grote afwezige in de documentaire is Boris Spassky. In een portret van Fischer is zijn oordeel onmisbaar, maar kennelijk wilde Spasski niet, of voelde hij zich na zijn attack onvoldoende aanspreekbaar.’

‘Bobby Fischer against the World moet iedere schaker gaan zien, maar verwacht er niet te veel van.’

‘Helaas blijft er weinig ruimte over voor het Nederlands schaakkampioenschap, dat in Vught werd gehouden.’

Hij behandelt de partijen Giri – L’Ami , Smeets – Van Wely (NK Internet) en Morozovitsj – Sjugirov.

Max Pam

16 juli 2011

Uit zijn rubriek ‘Uit de tijd dat Fischer wit wegtrok’ enkele citaten:

(…)’ Direct na de opening liep de wereldkampioen (Botwinnik) in een val (van Fischer), die hem een pion kostte. Als een leeuw vocht Botwinnik terug en wist bij het afbreken – dat gebeurde toen nog – een onduidelijk toreneindspel te bereiken. Zeker van zijn overwinning ging Fischer vroeg naar bed. De Russen bleven de hele nacht op en onder leiding van Geller vonden zij een uitweg. Toen Botwinnik de trouvaille op het bord bracht, trok Fischer wit weg. Bobby probeerde het nog even, totdat hij op de 68ste zet in remise moest berusten.’

‘Er is uitgebreid over die redding geschreven, maar er is nooit de nadruk gelegd dat Botwinnik, toen hij die legendarische partij speelde, al 51 jaar was! Bobby Fischer was op dat moment 21. Door de ogen van nu was Botwinnik destijds een dinosaurus, die een gewillige prooi voor Fischer had moeten zijn. Even ter vergelijking. Magnus Carlsen is nu ook 21 jaar. Kasparov is 48 en al met schaakpensioen.’

(…)’ Jan Timman wordt dit jaar zestig. Hij was wereldtop en zijn rating is 2575. Hij speelde twee rapidpartijen tegen Anish Giri in Leiden. Giri won de eerste en ik dacht: ja , zo gaan die dingen. Toen kwam de tweede. Niet alleen mijn bewondering voor Botwinnik is gestegen, ook die voor Timman.’

Hij behandelt de partijen Botwinnik – Fischer (Varna 1962) en de twee rapidpartijen van Timman tegen Giri.

Botwinnik – Fischer , Varna 1962, wit speelt 47.Tf7 x h7!

‘Het is ongelooflijk dat wit hier nog op remise kan hopen’, zou Botwinnik in zijn analyses schrijven.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5530 voor beginners en B5530 voor gevorderden.

A5530 Wit aan zet kan iets sterks doen, maar wat??
B5530 Zwart aan zet wint.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.