Magnus wint en verliest, Noorwegen rouwt

Tragedie in Noorwegen

Toen vrijdag de vierde ronde van het toernooi in Biel in volle gang was voltrok zich in Noorwegen de grootste tragedie, op de Tweede Wereldoorlog na, uit de geschiedenis van het land.

In de regeringswijk kwam een zware bom tot ontploffing, geplaatst in een auto, met het gevolg : zeven doden, veel gewonden en schade aan de regeringsgebouwen en de gebouwen in de nabije omgeving. Volgens bronnen in Noorwegen was de aanslag gericht op het ministerie van Olie, waar na de aanslag brand ontstond.

Als dat nog niet erg genoeg was kwam er ook nog het bericht dat er op het eilandje Utoya, in een meer ten noordwesten van de Noorse hoofdstad Oslo, geschoten werd. Tot nu toe is bekend dat er 85 jonge mensen zijn doodgeschoten en zijn er erg veel gewonden. Op het eiland woonden bijna 700 jongeren in de leeftijd van 14 tot 25 jaar een zomerkamp bij van de regerende Noorse Sociaal Democratische Partij. Een Noorse christenfundamentalist, Anders Breivik, is de vermoedelijke schutter en is overmeesterd. Het onderzoek is in volle gang en men sluit niet uit dat er medeplichtigen zijn.

Het zal niet meevallen voor onze jonge Noor om het toernooi in Biel te vervolgen. Ook zijn gedachten gaan ongetwijfeld uit naar de slachtoffers , hun familie en de toestand in zijn land.

Donderdag rustdag

Schaken met de burgemeester van Biel

Donderdag was er een rustdag in Biel. Magnus was beschikbaar voor een partijtje schaak met de burgemeester van Biel, Eric Fehr.

Tennis en schaken

Magnus heeft ook een bezoek gebracht aan het Zwitserse tenniscentrum waar hij kon sparren met het 18-jarige Russische talent Anastasia Vovk, die lid is van de Zwitserse tennisacademie. Zij krijgt training van de nationale tenniscoach Rolf Bühler. Magnus die een bewonderaar van Roger Federer is, geeft toe dat zijn stijl meer op die van Rafael Nadal lijkt.

Bovenstaande foto’s zijn onderdeel van een fotoserie. Voor de foto’s in het groot zie de officiële website onder ‘Galleries’

.

Vrijdag publiceerde grootmeester Rustam Kasimdzhanov een open brief aan de FIDE waarin hij voorstelt remises in het klassieke schaak af te schaffen en tie-breaks in te voeren. Hij vergeleek schaken met tennis. Een citaat uit de brief :

‘Om terug te keren op het tennis, naar mijn mening is de belangrijkste aantrekkelijkheid daarvan het feit dat elk afzonderlijk gevecht tot een uitslag leidt: aan het eind van de dag is er een winnaar en een verliezer. Het bezorgt iedere toeschouwer een kick om Nadal en Federer de baan op te zien komen, en zeker te weten dat een van hen zal overwinnen en de ander zal verliezen. Kortom, om het plastisch uit te drukken: men wil bloed zien. En het zal grote kampioenen opleveren.’

De brief is na te lezen op onze site, vertaald door Pieter de Groot.

Vierde ronde

Magnus Carlsen wint met wit van Fabiano Caruana

Magnus tegen Fabiano, vierde ronde

Vrijdag ging het toernooi verder met de partij Carlsen – Caruana. Fabiano , die evenals Anish Giri de 2700 grens is gepasseerd , liet zich eenvoudig in 27 zetten aan de kant schuiven door Magnus. De partij verliep als volgt:

Schots

1.e4 e5 2.Pf3 Pf6 3.d4 exd4 4.Pxd4 Lc5 5.Pxc6 bxc6 6.Ld3 Dh4

Zwart dreigt al mat in een, maar dat laat Magnus natuurlijk niet toe. Als kind dacht ik al stel dat mijn tegenstander blundert, dat zou fantastisch zijn. Maar met de jaren werd ik minder enthousiast. Maar de zet lost een probleem op.

7.De2 Pe7 8.Pc3 0-0 9.Le3 Ld6 10.0-0 d5 11.exd5 Pxd5 12.Ld2 Ld4 13. Tae1 Pb4 14De4 Dxe4 15.Lxe4 La6 16.Pe2 Lc5

17.a3 Pd5 18.b4 Pd6 19.Pd4 Lxf1 20.Kf1 Pb6 21. Pxc6 Tfe8 22.a4 Kf8 23.a5 Pc4 24.Lc1 a6 25.f4 Te6

26.Ld5 Tf6 27.Te4 en zwart gaf op hij verliest een stuk want het paard is verloren.

Eindstelling

Fabiano zit niet goed in zijn vel. Dit is tot nu toe niet zijn toernooi. Vorig jaar won hij het Young Grandmastertoernooi in Biel waaraan Anish Giri ook mee deed.

Stand na vier ronden (voetbaluitslagen):

1. Carslen 10 punten

2. Morozevich 6

3. Shirov 5

4. Pelletier 3

5. Vachier-Lagrave 3

6. Caruana 2

Carlsen heeft hiermee een TPR van 3015 en een virtuele rating van 2828 behaald.

Vijfde ronde

De Fransman Maxime Vachier – Lagrave (wit) tegen Magnus Carslen

Maxime tegen Magnus,vijfde ronde

Vandaag, zaterdag moest hij aantreden tegen Maxime Vachier-Lagrave. Het werd een spannende partij die 6,5 uur duurde. De partij werd na 96 zetten gewonnen door Maxime. Een knappe prestatie en een verdiende overwinning. Zijn toernooi kan niet meer stuk!

De deelnemers in beeld

Van links af:Fabiano Caruana, Yannick Pelletier, Alexei Shirov, Magnus Carlsen, Alexander Morozevich en Maxime Vachier-Lagrave

De stand na vijf ronden (voetbaluitslagen):

1. Magnus Carlsen 10

2. Alexander Morozevich 9

3. Maxime Vachier-Lagrave 6

4. Alexei Shirov 6

5. Yannick Pelletier 4

6. Fabiano Caruana 2

De rating van Magnus is weer teruggevallen naar 2822, hij is weer terug bij af.

Zondag is een rustdag.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.