Magnus, Anish en Robin

Noors geluk en verdriet bij het zwemmen

WK in Shanghai

Gisteren werd de Noor Dale Oen uit de Noorse plaats Bergen wereldkampioen op de 100 meter schoolslag in de Chinese havenstad Sjanghai. Met overmacht won hij zijn race met bijna een wereldrecord. En dit succes is hem meer dan gegund. Aangedaan door de tragedie in zijn land pinkte hij een traan weg tijdens het spelen van het Noorse volkslied. Ook hij straalde uit dat het Noorse volk één moet blijven in deze donkere dagen. Knap dat het Noorse team, ondanks alle grote problemen thuis, toch zo’n prestatie weet neer te zetten.

Wrang

Hoe wrang is het verhaal van de 18-jarige Emma die moest zwemmen voor haar leven. Anders Breivik, de idioot, wilde ook haar doodschieten. Zij wist te ontkomen en zag hoe andere jongeren werden doodgeschoten. Halverwege kwam er een 11-jarig jongen naast haar zwemmen. Hij zei tegen Emma: ’Mijn papa is dood’. ‘Hou vol’, zei Emma, ‘je moet blijven doorzwemmen, doe het voor je papa’. Beiden hielden vol en werden opgepikt door een boot. Zij hadden het bloedbad overleefd. (Bron: RTL Nieuws)

Magnus Carlsen in Biel

Gisteren begon het tweede gedeelte van het schaaktoernooi in Biel. In het eerste gedeelte leek het er op dat Magnus met grote overmacht zijn tegenstanders zou verslaan. Maar door zijn verlies tegen de Fransman Maxime Vachier-Lagrave was hij weer terug bij af. Zijn virtuele rating was weer op het niveau van bij de start van het toernooi. Dit is het risico dat Magnus steeds loopt, een mindere dag tegen een subtopper bekent ratingpunten inleveren. Maar Magnus zit hier helemaal niet mee, hij blijft op het scherpst van de snede spelen.

Gisteren won hij van de Zwitser Yannick Pelletier en vandaag moest hij (met zwart) aantreden tegen Alexei Shirov. Het werd een boeiende partij. Alexei won al snel een pion maar bleek in het eindspel toch niet opgewassen tegen Magnus’ techniek. Na 60 zetten gaf Shirov op.

Alexei Shirov tegen Magnus Carlsen
Bron: officiële website

Door deze twee overwinningen heeft Magnus weer Elo 2828, een winst van 7 punten.

De strijd gaat tussen Magnus en Alexander Morozevich en hun tweede partij van morgen zou wel eens beslissend kunnen worden voor de eindzege. Magnus heeft wit.

Dortmund

Anish Giri

Vandaag een vrije dag. Anish kan een beetje bijkomen van zijn zware partij tegen oud-wereldkampioen Vladimir Kramnik, die hij kansloos verloor. Natuurlijk hoopten we op een stunt, maar Vladimir steekt in een goede vorm. Dortmund is zijn toernooi, hij heeft dit toernooi al negen keer gewonnen en gaat dit jaar op voor de tiende keer! Opvallend is dat Hikaru Nakamura, de winnaar van Tata Chess 2011, er tot op heden niets van bakt. Hij staat samen met de Duitser Meier laatste met 1,5 uit vijf. Anish heeft 2 uit vijf.

Vladimir Kramnik tegen Anish Giri
Bron: officiële website

Robin van Kampen

Ook voor Robin van Kampen een vrije dag. Gisteren wist hij weer te winnen. Hij bond de Duitse FM Jens Kotainy (2433) aan zijn zegekar. Hij heeft nu 3,5 uit 4 en staat eerste. Hij moet nog 3 punten uit 5 partijen halen voor zijn derde grootmeesternorm. Met Elo 2514 heeft Robin de hoogste rating van de deelnemers aan het Helmut Kohl toernooi.

Robin van Kampen tegen Jens Kotainy
Bron: officiële website

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.