Niet-professioneel gedrag van schakers

Niet-professioneel gedrag van schakers

FIDE wereldkampioenschap teamkampioenschap 2011

Van 15 tot 27 juli wordt in Ningbo, China, het FIDE wereldkampioenschap teamkampioenschap 2011 gehouden. Het kampioenschap wordt georganiseerd door de Chinese Schaakbond en wordt gesponsord door het Ningbo stadsbestuur en het Ningbo Sportbureau.Ningbo is een grote havenstad in China. De zeer snel groeiende stad ligt in het zuiden van de Hangzhou Baai. Het inwoneraantal bedroeg in 2007 ongeveer 1.100.000 personen. De stad is een van de oudste Chinese steden, met een geschiedenis die teruggaat tot 4800 voor Chr.

De volgende tien teams doen mee:

– China (gastland): Wang Hao, Wang Yue, Li Chao B, Yu Yangyi en Ding Liren.

– Rusland (winnaar 2009): Sergey Karjakin, Alexander Grischuk, Ian Nepomniachtchi, Peter Svidler en Nikita Vitiugov.

– Oekraïne: (winnaar Olympiade 2010) Vassily Ivanchuk, Pavel Eljanov, Zahar Efimenko, Alexander Moiseenko en Alexander Areshchenko.

– Israel (Olympiade 2010): Emil Sutovsky, Michael Roiz, Ilya Smirin, Evgeny Postny en Tamir Nabaty.

– Hongarije (Olympiade 2010): Peter Leko, Zoltan Almasi, Judit Polgar, Csaba Balogh en Victor Erdos.

– Azerbaizjan (gekwalificeerd door Europa): Teimur Radjabov, Vugar Gashimov, Rauf Memdov, Shakhriyar Mamedyarov en Gadir Guseinov.

– India (gekwalificeerd door Azië): Harikrishna Pentala, Sasikiran Krishnan, Ganguly Surya Shekhar, Negi Parimarian en Gopal G.N.

– USA (gekwalificeerd door Noord en Zuid-Amerika): Gata Kamsky, Alexander Onischuk, Yuri Schulman, Yasser Seirawan en Robert Hess.

– Egypte (gekwalificeerd door Afrika): Adly Ahmed, Amin Bassem, El Gindy Essam, Shoker Samy en Ezat Mohammed.

– Armenia (aangewezen door de president van de FIDE): Levon Aronian, Sergei Movsesian, Vladimir Akopian, Gabriel Sargissian en Robert Hoyhannisyan.

De hoofdscheidsrechter is: Nikolopoulos Panagiotis uit Griekenland.

De commissie van beroep bestaat uit: Israel Gelfer (Israel, voorzitter, tevens vicepresident van de FIDE), Chu Bo (China, tevens vicepresident van de FIDE) en Boris Kuton (Slovakije, tevens vicepresident van de FIDE).

Op 22 juli is er een rustdag. Dan biedt de sponsor de deelnemers een luxe cruise aan op de rivier de Yangtze. Om de tocht op te fleuren gaat ook een beroemde Chinese vrouwelijke model mee, speelt een muziekgroepje, is pers aanwezig etc.

Uit het verslag van Evgeny Bareev:

‘Als u denkt dat schakers op de rustdag zitten te wachten op een cruise tocht, foto’s nemen en daarna te gaan winkelen, heeft u het verkeerd begrepen. Hoewel bijna alle Russische spelers me verzekerden dat ze mee gaan doen aan de cruise op de rivier de Yangtze gingen alleen Nikita Vitiuvo en de teamleider Alexander Riazantsev, terwijl de anderen van gedachten veranderden. Zij verkozen om te slapen, een wandeling te maken, een voedzame lunch te nuttigen en een stevig diner, een potje biljarten, en zwemmen in het zwembad. De alledaagse routine, dat is wat ze wilden. En, ik was het bijna vergeten te vermelden: natuurlijk, de voorbereiding van een grondige studie van de opening. Maar hoe zit het dan met die boot, vraagt u zich af, ging die door de drukte naar links en naar rechts uithellen? Gingen de andere topteams ook mee? Ik zal het antwoord maar geven: de boot ging niet slingeren, en de andere topspelers waren er niet. In plaats daarvan waren het buitenstaanders die meegingen op de cruise: de teamleiders van Egypte, Israel en van enkele andere teams.

Maar er waren bijna geen spelers. Je kon hen niet verleiden, zelfs niet met gebak, hoewel er eigenlijk geen gebak was, maar in plaats daarvan rijst en knapperige kakkerlakken en schorpioenen – locale delicatessen – een beproeving voor de geest en de maag. Vier uren van zachtjes varen ging op in gesprekken, het fotograferen van de Chinese damesmodellen en prachtige oeverlijnen. Voor Nikita deed de rivier hem denken aan de rivier de Moskva, anderen vergeleken haar met een combinatie van de Neva en de Nijl. De organisatoren stelden voor een spel te spelen: ze spraken enkele Chinese woorden uit en vroegen de gasten deze te herhalen. Ze vonden het buitenlandse accent erg grappig, in het bijzonder de sponsor, die tot het diepst van zijn ziel verrukt was. En toen de spelers terugkeerden in hun hotel gingen ze lunchen: op zoek naar lam en eend. Want, je kunt niet alleen leven van kakkerlakken …,’ aldus het verslag van Bareev.

De kostbare cruisetocht is dus een flop geworden. Dat is niet leuk voor de sponsor. Dus bedenkt die zich wel een tweede keer of hij weer eens een schaaktoernooi wil sponsoren aan ondankbare schakers. Dat doet hij dus niet. Hij gaat voortaan zijn geld beter besteden door een andere sport te sponsoren.

Het gedrag van de beroepsspelers is niet professioneel. Het heeft het schaken in diskrediet gebracht. Ook in het dagelijks leven nemen mensen onverplicht deel aan bepaalde activiteiten, niet omdat ze dat graag willen, maar omdat het nu eenmaal zo hoort. Het hoort bij een bepaald beroep om daaraan mee te doen, en je bij die gelegenheid zus of zo te kleden. Of, zoals de uitdrukking luidt ‘niet iedereen kan met mes en vork eten’. Bijna alle spelers aan het FIDE wereldkampioenschap teamkampioenschap 2011 waren horken. Maar, ook de teamleiders schoten te kort. Zij hadden hun gezag moeten aanwenden om de spelers te gelasten om mee te gaan.

Het is gewenst dat bonden voortaan hun spelers vormen en manieren bijbrengen voordat zij worden uitgezonden naar het buitenland. Per slot van rekening vertegenwoordigen de spelers ook hun land. Daar mogen schakers wel rekening mee houden.

4 Reacties

 1. Avatar
  pascallosekoot 26 juli 2011

  Bij het lezen van dit artikel heb ik de volgende vragen en opmerkingen:

  1. Heeft de schrijver van het artikel zich afgevraagd wat de kern is van een rustdag en wat "professioneel sportbeoefenen" inhoudt?

  2. Was er sprake van een contractuele verplichting dit reisje bij te wonen (ik denk van niet)?

  3. Zo niet, dan denk ik dat er sprake is van uitermate professioneel gedrag van de spelers. Topsporters concentreren zich op hun sport tijdens het toernooi (zie ook de Tour de France, ik denk niet dat Evans op de rustdag kakkerlakken gaat eten op een vier uur (!) durende cruise op een schip, met de risico’s (bijv. maag van streek) die daarbij horen. Een interview of praatje maken met de sponsoren is iets heel anders. De opmerking "Ook in het dagelijks leven nemen mensen onverplicht deel aan bepaalde activiteiten, niet omdat ze dat graag willen (..) " gaat dus niet op.

  4. De organisatie had zich beter kunnen afvragen of dit echt was waar de topsporters op de rustdag op zaten te wachten. Wellicht was het beter geweest de prijsuitreiking op de cruise te laten voltrekken.

  5. "Het is gewenst dat bonden voortaan hun spelers vormen en manieren bijbrengen voordat zij worden uitgezonden naar het buitenland. " Way over the top, ik denk dat spelers zoals Leko, Polgar, Seirawan over genoeg manieren beschikken en op basis van alleen dit het stellen dat "Bijna alle spelers aan het FIDE wereldkampioenschap teamkampioenschap 2011 waren horken" nogal beledigend overkomt.

  PS. Waar kan ik dat verslag van Bareev vinden?

 2. Avatar
  pascallosekoot 26 juli 2011

  Dank voor de link, ziet er inderdaad fris uit die "whychess" site. Maar ik zie weinig terug van je stelling dat de cruisetocht een flop is geworden. Volgens mij was de sponsor "rejoiced from the bottom of his soul".

  De auteur schrijft:


  De kostbare cruisetocht is dus een flop geworden. Dat is niet leuk voor de sponsor. Dus bedenkt die zich wel een tweede keer of hij weer eens een schaaktoernooi wil sponsoren aan ondankbare schakers. Dat doet hij dus niet. Hij gaat voortaan zijn geld beter besteden door een andere sport te sponsoren.

  De auteur gebruikt drie keer het woord "dus", maar dit lijken meer aannames te zijn dan feiten. Weet de auteur zeker dat hetgeen hij een deel van de schaakwereldtop verwijt ("dat ze horken zijn") ook echt door de sponsor als een probleem gezien is?

 3. Avatar
  Pieter de Groot 26 juli 2011

  Aan het kampioenschap deden tien teams mee van vier spelers plus een reserve speler en tien teamleiders. Kortom, er was minimaal plaats voor zestig personen. Dat niet iedereen verschijnt kan ik mij voorstellen. Maar dat er een fractie verschijnt, is het andere uiterste. Hoe men het ook wendt of keert, dat is genant voor de gastheer/de sponsor. Die staat in zijn hemd. Alle aanwezigen op de cruise hebben die pijn tot in hun botten gevoeld. Als de tocht dan geen flop genoemd mag worden weet ik het niet meer.

  En uiteraard bespreekt de sponsor dit in zijn evaluatie na afloop van het kampioenschap. Ik kan wel raden wat de uitkomst daarvan is. Echter, als schakers de hoop hebben dat de sponsor wel bereid zal zijn t.z.t. een schaaktoernooi te sponsoren mogen ze die hoop van mij behouden.

  Professioneel schaak brengt nu eenmaal verplichtingen met zich mee. Dan moeten er soms dingen worden gedaan die men liever niet doet. Precies zoals dat het geval is in het dagelijks leven. Dat kan niet zover gaan dat iemand verplicht kan worden iets te eten of te drinken. Hoewel regeringsleiders soms wel doen alsof. Ik meen me te herinneren dat een regeringsleider deed alsof hij een glaasje wodka dronk met Jeltsin.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.