Schaken via Internet de nieuwe toekomst?

Je kan tegenwoordig de deur niet meer uit of je wordt geconfronteerd met de digitale wereld waarin we leven. Nog even voor het werk de mail checken, vervolgens nog de laatste nieuwtjes door twitteren en digitale vrienden accepteren via linkedin en facebook. In de trein lezen we nog even het laatste nieuws op de I-pad en s ’avonds chatten of Skypen we met vrienden of spelen we nog een potje poker online. Kinderen zitten dagen achtereen achter de Wii of krijgen vierkante ogen van de computer. Dag en nacht online zijn lijkt tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld.

Maar hoewel de hele samenleving volop mee gaat in de ontwikkeling van de digitale maatschappij, rent de gemiddelde schaker hard weg als het ook maar een moment gaat over internet schaak. De opkomst van de KNSB internet toernooien is in vergelijking met de aantal leden laag en veel verenigingen zien internet eerder als een bedreiging dan een mogelijkheid om hun sport onder de aandacht te brengen.

In een tijdperk waarbij mensen zelf willen kiezen wanneer en hoe ze sporten en waarbij het aantal leden in bijna elke sporttak terugloopt is het des te belangrijker wat wij als schaaksport nu eigenlijk kunnen bieden. Wat we ons moeten afvragen is: “Wat maakt schaken in vergelijking met andere sporten uniek en hoe kunnen we voldoen aan de behoefte die er op dit moment is?” Wat is, zoals ze dat in de marketing zo mooi noemen, ons “key selling point”?

Als we de schaaksport vergelijken met andere sporten zijn er natuurlijk een aantal verschillen, al is het alleen maar omdat we de vergelijking vaak maken tussen fysieke en denksporten. Maar als we puur kijken naar de mogelijkheden die de schaaksport kan bieden ten opzichten van andere sporten is het verplaatsen van de sport naar de digitale wereld uniek. Natuurlijk is het mogelijk om op de Wii te tennissen of op de spelletjescomputer te voetballen. Maar geen enkele sport heeft een digitale volwaardig substituut zoals schaken. Juist deze mogelijkheid, zou dus logischerwijs gebruikt moeten worden bij het werven van leden en bij het bieden van extra’s naar huidige leden.

De KNSB is op dit moment druk bezig Internet schaken te introduceren. Met het nieuwe jeugdaanbod krijgen nieuwe jeugdleden in hun eerste jaar ChessTutor waarbij thuis achter de computer geoefend kan worden en in het tweede jaar krijgen ze bovendien ook nog een gratis jaaraccount voor PlayChess. Daarnaast krijgen kinderen in de KNSB trainingsgroepen al les via Internet en zal er in het najaar begonnen worden met Internettrainingen voor de club en huisschaker. Enkele verenigingen zoals De Pion uit Roosendaal en VAS uit Amsterdam zijn druk bezig om komend jaar internetactiviteiten voor clubleden te ontwikkelen en pakken hiermee het ledenverloop aan.

“Wat de boer niet kent eet hij niet”, zegt het spreekwoord en dit is ook het geval met Internetschaak. Verenigingen weten nog niet goed wat de mogelijkheden zijn van schaken via Internet en zijn bang dat het schaken via Internet het verenigingswezen zal beschadigen. Internet schaak heeft niet als bedoeling het reguliere schaken te vervangen. Er gaat voor velen namelijk niets boven het gezellig napraten over partijen onder het genot van een drankje aan de bar. Maar internetschaak kan wel net iets extra’s bieden voor nieuwe en bestaande leden. En kan het ledenverloop helpen stoppen.

Tijdens de Landelijke Themadag Jeugdschaak op 1 oktober in Arnhem zal er naast workshops over jeugdschaak ook aandacht worden besteed aan Internetschaak. Zo zijn er workshops te volgen over het gebruik van Internet bij ledenwerving, en het organiseren van Internetactiviteiten via PlayChess. Verenigingen die meer willen weten over Internetschaak of de themadag jeugdschaak op 1 oktober kunnen contact opnemen via Ook is meer informatie te vinden op www.schaakbond.nl/opleidingen/landelijke-themadag-jeugd.

3 Reacties

 1. Avatar
  Pieter de Groot 26 juli 2011

  Het schaken geeft veel mogelijkheden om zich er thuis te voelen. Vandaar dat het altijd goed is dat er ruimte is voor het internetschaak. Zo is er voor iedereen wel een plekje. Hoewel internetschaak mij zelf niet aanspreekt, en ik meer mensen ken die het slechts houden bij de clubavond. Ik heb internetschaak trouwens ook nog nooit geprobeerd, dus in die zin zou ik tot de doelgroep kunnen behoren.

  Dat internetschaak ook nieuwe mogelijkheden biedt voor de jeugd is natuurlijk geweldig. Wat dat betreft hoeft de jeugd zich niet te vervelen, iets wat ik in mijn jeugd wel deed als het een week lang regende.

  Vandaag las ik ergens – ik meen een bespreking van een artikel uit het laatste nummer van Science – dat door het computergebruik het geheugen van de mens verandert. Als de moderne mens iets leest, onthoudt hij waar hij dat heeft gelezen, maar hij kan niet meer onthouden wat dat was. Het is te vergelijken met hoofdrekenen, dat men door het gebruik van ‘telmachines’ heeft verleerd.

  Het leuke van internetschaak is nu dat het juist het geheugen van een jeugdige wel traint. Internetschaak kon dus voor de jeugd nog wel eens goed zijn. Zo ziet men maar weer waar schaken wel niet goed voor is.

 2. Avatar
  Kees Schrijvers 27 juli 2011

  Punt is weggehaald bij de link. Nu gaat het goed.

  Artikel is onder rubriek "Breedteschaak" geplaatst. Daar past het volgens mij beter.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.