Schaakrubrieken 23 juli 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.

Schaakrubriek Johan Hut

Met ingang van deze week plaatsen wij in ons overzicht van wekelijkse schaakrubrieken ook die van Johan Hut. Hij begon in december 1996 in de Gooi- en Eemlander, waar hij ook over schaken op de sportpagina schrijft. Sinds 2001 staat de rubriek ook in de andere kranten van de Hollandse Dagblad Combinatie (HDC): het Noord-Hollands Dagblad, het Haarlems Dagblad/IJmuider Courant en het Leidsch Dagblad. Met een oplage van ongeveer 250.000 is dit de grootste regionale schaakrubriek van Nederland.

In de rubriek schrijft Hut over bijna alle grote Nederlandse toernooien en veel over de KNSB-competitie. Vanwege het verspreidingsgebied van de kranten nemen HSG, LSG en BSG daarbij een belangrijke rol in en in de komende jaren waarschijnlijk ook En Passant. Over buitenlandse toernooien en de wereldtop schrijft hij weinig.

Johan Hut schreef in de afgelopen vijftien jaar ook voor Schaakmagazine, Schaaknieuws en Schakers.Info. Op onze site schrijft hij dit jaar de Canon van het Nederlandse schaken in 64 vensters. Hij woont in Baarn en schreef drie boeken over de geschiedenis van zijn dorp.

Max Pam Globe

Af en toe publiceert Max Pam een rubriek op zijn website Max Pam Globe. In deze aflevering besteden we aandacht aan de dit jaar verschenen rubrieken.

Gert Ligterink

Aandacht voor zijn nieuwe e-column op de Tata Chess site.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Het lijkt vanzelf te gaan bij Carlsen ’ begint met:

‘Sergei Karjakin, die net als Magnus Carlsen in 1990 is geboren, zei laatst in een interview dat Carlsen een beetje lui was, omdat zijn openingsrepertoire niet zo scherp is geslepen als je van moderne topschakers maf verwachten, Als Carlsen niet lui zou zijn, zou hij alles winnen, dacht Karjakin.

Het was een opmerkelijke buiging voor een leeftijdgenoot. Karjakin, zelf ook niet lang mis, staat vierde op de wereldranglijst, maar kennelijk vindt hij Carlsen iemand van een hogere klasse. Als hij dat denkt , dan is het zo.

De Noor Carlsen, twintig jaar oud, heeft een imponerende reeks van toptoernooien gewonnen en staat eerste op die wereldranglijst. Stel je voor dat hij ook nog hard zou werken , wat dan?

Hij behandelt de partij Magnus Carlsen – Alexei Shirov, Biel 2011. Deze partij eindigde als volg:

Stellling na 32…Dd7

33.Txb8+ Zwart gaf op. Na 33…Kxd8 Db8+ komt hij een stuk achter.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Martin van der Eijk – Manuel Bosboom , SPA Open, Amsterdam 2011.Zie hieronder.

Wit begint en forceert remise

’Oplossing:’1.Ta8+ Kb6 Na 1…Kxa8 2.Da6+ gaat zwart mat op b27. 2.Da6+ bxa6 3.Tb8+ en remise door eeuwig schaak’

Gert Ligterink

Zijn rubriek Sergei Tiviakov maakt zich er nooit met salonremise van af begint met:

In deze weken lijkt het alsof iedereen overal schaakt. In het Zwitserse Biel is Magnus Carlsen op weg naar zijn zoveelste toernooizege, in Dortmund is Anish Giri begonnen aan een zeskamp met onder anderen Kramnik en Nakamura en in de Chinese havenstad Ningbo betwist de rest van de mondiale top het WK voor landenteams. Kort voordat al dit geweld losbarstte werd de 80-jarige Viktor Kortchnoi kampioen van Zwitserland.

Al even druk is het in Nederland. Twee dagen na het eind van de toernooien in Amsterdam en Leiden is in Dieren het open NK begonnen met Jan Timman als opvallendste deelnemer. Ik zal niet de enige zijn die zijn aandacht verdeelt tussen de problemen van zijn partijen en de etappe in Tour de France. Het zou mooi zijn als Timman nog eens een toernooi in Nederland won.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Tiviakov – Pena Gomez en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek]’ Prijs voor spektakel’ begint met:

Bij het laatste NK waren meerdere prijzen te verdienen. Het totale prijzengeld was 30.000 euro; de vier hoogst geëindigden bij de heren (Giri, Sokolov, Swinkels en Ernst) en de eerste drie bij de dames (Peng, Haast en Middelveld) krijgen automatisch een uitnodiging voor het NK 2012 en dan waren er nog prijzen voor de spectaculairste zet. Vanaf de eerste ronde werden er zowel bij de heren als bij de dames drie ‘spectaculaire zetten’ uit gehaald en bij iedere volgende ronde mocht de commentator-van-de-dag er in beide toernooien één vervangen.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Giri – Spoelman klik hier.

Johan Hut

Gooi- en Eemlander, Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad

Zijn rubriek ‘Strijdlustige Tiviakov wint in Leiden’ begint met:

‘Een van de meest succesvolle Nederlandse schakers van het afgelopen jaar is Sergei Tiviakov. Dat is een opmerkelijke constatering. Begin 2010 stond hij nog op de 62e plaats op de wereldranglijst, nu staat hij niet meer in de tophonderd. Toch won hij in die tijd nogal wat toernooien. Een jaar geleden won Tiviakov samen met Predrag Nikolic het Leiden Chess Tournament. Daarna won hij toernooien in Noorwegen, Colombia, nog een keer Noorwegen en Iran en werd tweede in Rusland en Angola. Vorige week won hij opnieuw in Leiden, maar nu ongedeeld. Dat zijn rating zo gedaald is betekent dus dat hij tussendoor ook slechte resultaten heeft geboekt, maar ook dat hij veel speelt in toernooien waarin hij veruit de sterkste deelnemer is, zodat er niet veel ratingwinst te boeken is. De genoemde landen zijn niet allemaal landen waar op hoog niveau geschaakt wordt, maar Tiviakov reist graag. Hij is afgestudeerd als landbouweconoom en vindt het leuk om veel van de wereld te zien.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Nikolic- Chytilec en het naspelen hiervan klik hier.

Henk Prins

Het Nederlands kampioenschap schaken voor vrouwen is voor de dertiende maal gewonnen door Zhaoqin Peng. Het werd in een dubbelrondig toernooi met zes spelers gespeeld, gelijktijdig met het kampioenschap voor mannen. Locatie was Boxtel. Bij de vrouwen speelden mee: Peng, Haast, Middelveld, Hortensius, Van Weersel en Volkers. Peng verloor slechts een keer en won verder al haar partijen en haalde daarmee een score van 9 uit 10. Tweede werd Anne Haast met 6 uit 10. Het resultaat 5,5 uit 10, en daarmee de derde plaats, van Martine Middelveld is eveneens het vermelden waard.

Van kampioen Peng een mooie zwarte aanvalspartij:

Arlette van Weersel – Zhaoqin Peng

1. e4 d6 2. d4 Pf6 3. Pc3 Pbd7 4. Pf3 e5 5. Lc4 Le7 6. O-O O-O (De Pirc-verdediging) 7. Te1 c6 8. a4 b6 9. d5 Lb7 10. b3 (Is een vreemde zet, maar wordt vaak gespeeld. Veel beter is 10. dxc6 Lxc6 11. Lg5 Tc8 12. Lxf6 Pxf6 13. Dd3 om te profiteren van het strategische veld d5.) 10… a6 11. La3? (Consequentie van de 10e zet. Wit had echter hier ook nog de mogelijkheid 11. dxc6.) 11… c5 (Peng doet de deur op slot voor de verwikkelingen na dxc6. ) 12. Ld3 Pe8 13. Pe2 g6 (Een nieuwe zet, maar met plan gespeeld.) 14. Pg3 Pg7 15. Lc1 f5 (Peng start een vreselijke koningsaanval en wit kan er niet veel tegen beginnen.) 16. Lh6 f4 17. Pf1 Tf7 18. Lxg7? Txg7 19. h3 Lc8 20. P3h2 h5 (En die koningsvleugelpionnetjes blijven maar naar voren komen. Terecht noemen we dit een pionnenstorm.) 21. Pd2 Pf6 22. Pc4 g5 23. a5 b5 24. Pb6 25. Kf1 (Verstandig besluit: de witte koning is verplicht te vluchten.) 25… g4 26. hxg4 hxg4 27. Ke2

27. … g3! (Peng in haar element.) 28. fxg3 Pg4 29. Pxc8 Dxc8 30. Pxg4 Txg4 31. Kd2 c4 32. bxc4 bxc4 33. Lxc4 Txg3 (Ook hier is Lg5 veel sterker.) 34. De2 Dc5 35. Ld3 Ld8 36. Th1

36… f3! (Knap gezien.) 37. gxf3 Tag7 38. Lxa6 Lxa5+ 39. Txa5 Dxa5+ 40. Ke3 Db6+ 41. Kd2 Tg2 (0-1). 

    

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5536 voor beginners en B5536 voor gevorderden.

A5536 Zwart aan zet kan iets sterks doen, maar wat ??
B5536 Zwart aan zet wint.

Gert Ligterink, 27 juli 2011

Zijn e-column ‘ De comeback van een publiekslieveling ’ begint met :

Zij die erbij waren zullen niet licht het tafereel vergeten dat zich elf jaar geleden op zondag 29 januari afspeelde in een met tientallen journalisten en andere belangstellenden volgepakte kleedkamer van dorpshuis De Moriaan. Garry Kasparov analyseerde daar de door hem gewonnen partij tegen Judit Polgar, die hem verzekerde van een tweede eindzege in het Corustoernooi.

Kasparov was tegelijkertijd euforisch en onrustig. Zijn vreugde over de geslaagde missie werd getemperd door de gedachte dat hij geacht werd een persconferentie te geven in het naar bier en sigaretten stinkende pershok. Daar zou hij misschien de commentatoren tegenkomen die het publiek steeds hadden opgehitst de prijs voor de beste partij van de dag niet aan zijn meesterwerken toe te kennen.

Toen kwam toernooidirecteur Jeroen van den Berg binnen. Op verontschuldigende toon fluisterde hij in Kasparovs oor dat het publiek in de commentaartent opnieuw de dagprijs niet aan hem had toegekend. Kasparovs ogen schoten vuur. Hij snauwde Van den Berg toe dat hij nu zeker geen persconferentie zou geven. Hij mompelde nog iets tegen Polgar en beende zich een weg naar buiten. Pas ’s avonds bij de prijsuitreiking keerde een glimlach terug op zijn gezicht.

Lees meer…

Max Pam Globe

De ongelooflijke talenten van Mark Taimanov

28 februari 2011

Af en toe word ik erop aan gesproken dat ik een oudere vader ben, die op zijn 53ste nog een zoon heeft gekregen. In het gezelschap is er dan altijd wel iemand die zo behulpzaam is je voor te rekenen dat je te oud bent om nog samen te voetballen, of dat je je zoon niet meer zult meemaken als hij tot het minister-presidentschap is geroepen.

Lees meer

De blues van Gligoric (88)

7 maart 2011

Vorige week besprak ik in deze rubriek de ongelooflijke talenten van Mark Taimanov, die juist 85 was geworden. Hij is grootmeester op het schaakbord én concertmeester achter de piano. Tevens is hij vader van een driejarige tweeling. Het is niet de bedoeling van deze rubriek een bejaardentehuis voor schakers te maken, maar ik kan er niet om heen om te wijzen op de Svetozar Gligoric, ooit de sterkste schaker aller Joegoslaven, die in zijn geboorteland nog altijd een volksheld is.

Lees meer

Schaken voor 83 dollar per zet

18 april 2011

In 1994 was ik in Las Vegas, juist op het moment dat de bokser Mike Tyson na een gevangenisstraf zijn comeback maakte in de boksring. Tyson zou boksen tegen de mij onbekende Ier McNeely. Ik kon de verleiding niet weerstaan en kocht een kaartje, dat duizend dollar bleek te kosten. Door een misverstand had ik dat te laat in de gaten en kon ik het kaartje niet weer teruggeven.

Lees meer

De Uri Geller van de 64 velden

16 mei 2011

Een genie of een oplichter? Dat was de vraag, toen Andrey Slyusarchuk op de Oekraïense televisie met 2-0 de computer Rybka versloeg. De verbazing was des te groter, omdat Slyusarchuk zijn prestatie “blind” had geleverd, zonder het bord en de stukken te zien.

Lees meer

Twee boeven aan één schaakbord

19 juni 2011

De hele wereld kon ervan meegenieten: FIDE-president Kirsan Iljoemzjinov heeft een partijtje zitten schaken met kolonel Muammar Khadaffi.

Lees meer

De billen van Bobby Fischer

5 juli 2011

Op 5 juli gaat in Londen en New York de film Bobby Fischer against the World in première. Wie goed zoekt, kan de documentaire op internet downloaden. Vandaar dat ik u kan vertellen wat u zo ongeveer te zien krijgt.

Lees meer

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.