Bespiegeling Open NK [met video jeugdspelers]

Een paar dagen terug eindigde het Open NK in Dieren. Het was weer een succesvolle editie, waar bijna 500 schakers op af kwamen. Ik heb zelf de laatste vier dagen van het toernooi meegemaakt, waar de grote groep jongeren mij het meest opviel. De schaakcamping is een begrip geworden en dat trekt elk jaar weer vertrouwde gezichten. Ook van mensen die één toernooi per jaar spelen.

Ondanks het succes van het toernooi wil ik toch even een paar gegevens opnoemen.

Het toernooi wordt georganiseerd door de KNSB, dat in haar begroting een verlies van € 3000 heeft opgenomen voor het toernooi. Het toernooi heeft als doel dat Nederlandse topspelers zich kunnen meten met buitenlandse schakers.

Het toernooi was dit jaar voor de Nederlanders een beetje kleurloos: de drie toernooiwinnaars komen uit het buitenland en geen enkele Nederlander haalde een titelnorm. Er deden maar vier Nederlandse grootmeesters mee.

Ik heb geen uitgesproken mening over de financiële rol van de KNSB in dit toernooi, behalve dat ik blij ben dat de KNSB iets organiseert. Wel stel ik mijzelf vragen:

Moet de KNSB wel geld uitgeven aan zo veel buitenlandse spelers? Het kan ook minder geld steken in de hoofdgroep en juist dan geld overhouden aan het toernooi door de inschrijfgelden van amateurs. Er staan bovendien al voldoende (semi-commerciële) zomertoernooien op de kalender.

Maar je kan ook de andere kant op beredeneren: moet de KNSB niet méér toernooien als deze organiseren om Nederlandse topspelers de kans te geven zich te meten met de buitenlandse spelers? Wat als de KNSB ook gaat investeren in IM- of GM-toernooien, zodat je doelgericht jonge Nederlanders de kans geeft om normen te halen.

Feit is dat het Open NK al tientallen jaren bestaat en dat is zeker een compliment waard!

Ik eindig met een filmpje waarin vijf jeugdspelers aan bod komen:

Max van Pavoordt, Koos Roeleveld, Ivo Maris, Jorden van Foreest en Nico Zwirs.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.