Eerste reacties grootmeester Van Kampen

Direct nadat Robin van Kampen zijn laatste partij in Dortmund remise speelde en daarmee de jongste Nederlandse grootmeester werd, had ik telefonisch contact met hem voor een artikel in de Gooi- en Eemlander. Voor Schaaksite vroeg ik ook nog wat schaaktechnische details.

Was het een spannend toernooi, of dacht je na 3,5 uit 4 dat het wel goed zat?

RvK: “Nee, ik voelde niet veel druk. In de eerste vier ronden stond ik twee keer heel slecht of zelfs verloren. In de derde ronde koos Nalbandian op de 39e zet in goede stelling van de vijf normale zetten de enige die direct verloor. Toen dacht ik: als ik dit overleef, komt het wel goed.”

Vrijdag tegen Krämer leek het me een beetje benauwd, met die aanval van hem over de f- en g-lijn.

RvK: “Later hoorde ik inderdaad dat mensen dachten over offers op h3. Maar ik had f2 en g2 goed gedekt en had het gevoel dat ik goed stond. Dat ik mijn vrijpion kwijtraakte was niet de bedoeling, maar toen ik Df7 speelde dacht ik: hij kan hooguit remise houden, maar dat moet hij dan wel eerst vinden.”

(Krämer vond het niet, blunderde en Van Kampen behaalde de cruciale vierde zege die noodzakelijk was voor de grootmeesternorm.)

Vandaag moest je remise spelen. Hoe begin je dan aan een partij?

RvK: “Remises binnen dertig zetten zijn bij dit toernooi niet toegestaan. Tot mijn grote verbazing speelde Lauber precies hetzelfde als Malakhatko, mijn laatste tegenstander op Corsica in april. Die partij werd remise, maar ik ben natuurlijk niet gek, ik had al een verbetering gevonden. Maar die speelde ik niet, want ik dacht: laat hij maar afwijken, dan kan hij het alleen maar slechter doen dan Malakhatko. En als hij niet afwijkt, heb ik mijn remise. Toen week hij af en kwam hij slecht te staan, dus toen haalde ik makkelijk remise. Na afloop vertelde hij dat hij die partij niet kende, het was dus puur toeval.”

Wat betekent de grootmeestertitel voor je?

RvK: “Dit wilde ik heel graag, voor mijn examenjaar, 6 vwo. Ik zal het komende jaar meer met school bezig zijn, maar voelde dat ik grootmeester kon worden. Dat wilde ik dus voor aanvang van het schooljaar bereiken. Wat schaken betreft denk ik dat ik nu meer keuze krijg wat voor toernooien ik kan spelen. Het kost me minder, de condities worden beter.”

Johan Hut

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.