Modernisering van de FIDE (3)

Modernisering van de FIDE (3)

De eerste vergadering heeft plaatsgevonden

De Commissie tot modernisering van de FIDE die in het leven is geroepen tijdens de presidentiële raad in Al Ain, heeft op 6 augustus haar eerste vergadering gehad in Moskou. Onder voorzitterschap van de president van de FIDE, Kirsan Ilyumzhinov, heeft de commissie de belangrijkste problemen besproken

– over de toekomstige ontwikkelingen in het schaken als sport

– over de manieren waarop het schaken zich kan ontwikkelen en

– over de procedure hoe noodzakelijke hervormingen uit te voeren.

Diegenen die deze gang van zaken niet serieus nemen komen bedrogen uit. Er gaat veel veranderen. De FIDE nodigt iedereen uit ideeën in te leveren. Zo’n kans op inspraak laat ik me niet ontnemen. Zelf ben ik ook van plan een reactie te sturen. Let op de sluitingsdatum!

De commissie bijeen, aan het hoofd de voorzitter van de commissie, Kirsan Ilyumzhinov

2 Comments

 1. Avatar
  Lennart Ootes augustus 06, 2011

  Zo’n foto met bekende gezichten werkt bij mij toch wat argwaan op.

  Zullen Nederlandse inzendingen überhaupt wel worden gelezen? We stemden toch tegen Ilyumzhinov?

 2. Avatar
  Pieter de Groot augustus 06, 2011

  De invloed van de president van de FIDE op de schaakwereld is groot. Dat komt in de eerste plaats omdat aan de top veel informatie bij elkaar komt (‘informatie is het goud van deze eeuw’). In de tweede plaats doet de president veel aan netwerken, zo ontmoet hij vele regeringsleiders (en dan praten ze echt niet alleen over schaken). En tot slot heeft hij veel geld (waarvan de meesten menen dat hij daar op merkwaardige wijze aan is gekomen). Zie hier hoe machtig hij is. Hij blijft nog wel vele jaren aan de touwtjes trekken in de schaakwereld.

  De problemen in top van het professionele schaak zijn groot. Nu heeft de presidentiële raad besloten dat het roer omgaat. Ga er dan maar vanuit dat niemand die raad gaat tegenspreken. In de eerste plaats durven ze dat niet. En voorts, ook al wil iemand het anders, er is niemand die een aanvaardbaar alternatief heeft. Kortom, in oktober komt er een ingrijpende koerswijziging.

  Nu biedt de FIDE iedereen de mogelijkheid ideeën aan te dragen. Indien iemand niet wil reageren omdat hij vindt dat Ilyumzhinov een schurk is, is dat zijn goed recht. Maar, dan moet men straks niet zeuren als men het niet eens is met de koers van de FIDE. Men heeft opzettelijk zijn beurt voorbij laten gaan.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.