Schaakrubrieken 30 juli 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke en regionale bladen niet ontbreken. Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


Hans Ree

Zijn rubriek ‘Er is iets mis met de Russen ’ begint met:

‘Op de rustdag van het WK voor landenteams, dat in de Chinese havenstad Ningbo werd gehouden, was er een boottochtje over de Jangtsekiang. De rivier was mooi. De Rus Nikita Vitoegow moest denken aan de Moskva. Anderen zagen een mengeling van de Neva en de Nijl. Het is misschien een ijzeren wet dat je alleen iets mooi kunt vinden als het je doet denken aan iets dat je al eerder mooi hebt gevonden.’

(…) ‘Er is iets mis met de geweldige Russische schakers als ze samen in een team spelen. Sinds 2002 hebben ze geen Olympiade kunnen winnen en in het WK in Ningbo werd Rusland vierde, achter Armenië, China en Oekraïne . Een ware blamage.

Het heeft misschien ook niet geholpen dat ze al tijdens de wedstrijden werden uitgekafferd door de president van de Russische schaakbond Ilja Levitov, die in een interview bijvoorbeeld over Vitioegov smaalde dat die niet eens van een bedoeïen kon winnen. Dat was toen Vitioegov remise had gespeeld tegen de Egyptische meester Mohammed Ezat. ‘

Hij behandelt de partij Levon Aronian ( Armenië ) – Pental Harikrishna (India), WK teams Ningbo.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Arman Pashikian – Baadur Jobava, Armenie 2011. Zie hieronder.

Wit begint en wint

’Oplossing:’ 1.Txg6+ Kxg6 2.f5+ Kg7 (na 2…Kf7 fxe6+ verliest zwart zijn toren) 3.Tg1+ Kf8 4.Dxf6+ Lf7 5.Th1 en zwart gaf op.

Gert Ligterink

Zijn rubriekVladimir Kramnik weer magistraal in Dortmund begint met:

‘Er is een troost voor deelnemers aan de dubbelrondige zeskamp in Dortmund: er zijn jaren geweest waarin Vladimir Kramnik niet de eerste prijs won. Maar het is een schrale troost. In de periode 1995 – 2010 won Kramnik het toernooi negenmaal. Het is een prestatie die bijna vergeleken mag worden met de negen triomfen van Gari Kasparov in Linares.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Kramnik – Ponomariov en het naspelen hiervanklik hier

Hans Böhm

Zijn rubriek]’ Open toernooien’ begint met:

‘In de julimaand is de agenda altijd vol met Open Toernooien. Het Open NK in Dieren is net achter de rug en eerder deze maand waren er de Open Toernooien in Amsterdam en Leiden. Het heeft altijd wat, die Open Toernooien, want het niveauverschil is groot onder de deelnemers en dus kunnen er onverwachte dingen gebeuren. Maar het blijft een logisch spel, ons schaken, dus uiteindelijk komen na veel avonturen de besten weer bovendrijven. In Open Toernooien spelen er allemaal kleine persoonlijke prestaties mee, waar de speler in kwestie soms nog meer tevreden over is dan een hoge eindklassering. Men wil soms gewoon ‘een scalp’ meenemen, ‘al win ik maar van één titelhouder, dan is mijn toernooi goed’, is al zo vaak gehoord. En dan zijn er nog de normen, voor grootmeester of meester. Vooral als dat de derde en laatste norm is, dan gaat dat belang vóór wat meer prijzengeld. Kortom, er is altijd wat te beleven in Open Toernooien.’

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van Ahues , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Anand – Shirov klik hier.

Johan Hut]

Zijn rubriek De bizarre zet van Huub van Dongen begint met:

‘Schakend Nederland werd vorige week in rouw gedompeld door het overlijden van Huub van Dongen. De 55-jarige Brabander diende de schaakwereld al sinds zijn jeugd als organisator, bestuurder, stimulator en schrijver. In 2008 werd Herman Grooten, een van zijn beste schaakvrienden, vijftig jaar. De creatieve Van Dongen (reclameschrijver van beroep) organiseerde voor hem een schaaktoernooi: het Houtje Hoofd Helder Toernooi. Het toernooi in Boxtel kreeg dit jaar een opmerkelijk vervolg, Van Dongen slaagde erin het Nederlands kampioenschap naar dit Brabantse dorp te halen, met het HHH-toernooi als nevenevenement. Het dubbele toernooi een maand geleden werd een grote organisatorische klus, maar dat was Van Dongen wel gewend. Nadat alles was afgerond ging hij met zijn vrouw op vakantie naar Italië. Daar overleed hij volkomen onverwachts aan een hartstilstand.

Huub van Dongen was zelf ook een sterke schaker. In de jaren tachtig speelde hij met Eindhoven in de hoofdklasse, vlak nadat dat team verrassend landskampioen was geworden. Op Schaaksite.nl omschrijft Grooten hem als een speler die het vooral ging om de originele ideeën en minder om de punten. Absolute hoogtepunt op dit vlak was een partij uit 1995, op zich niet zo belangrijk, maar met een bizarre vondst. Tim Krabbé nam hem op in zijn lijst van 110 meest fantastische zetten uit de schaakgeschiedenis.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de stelling Van Dongen – Wijsman en de stelling Mohr – Zube het naspelen hiervan klik hier.

Henk Prins

Grootmeester Jan Timman heeft deelgenomen aan het open kampioenschap schaken te Dieren, maar hij liet zijn fans enigszins in de steek. Mooie overwinningen werden te veel afgewisseld met partijen waar Jan niet doorheen kwam en die in remise verzandden. Ook in enkele eindspelen – toch zijn specialiteit – liet Timman steekjes vallen.

In de zevende ronde stond Timman (zwart) op het punt van winnen tegen Stefan Kuijpers. Een heel moeilijk dame-eindspel, waarbij Timman een ver opgespeelde pion had.

Timman speelde 71. ….Kb2? Volgens de computer kon Timman hier winnen in 33 zetten met 71. ….Kd2! (Het vervolg is dan: 72. Db7 Kc2 73. Dh7+ Kc3 74. Dg7+ Kd3 75. Kd7 Df2! 76. Dg6+ Kd2 77. Dd6+ Kc1 78. Ke8 b2 79. Dc7+ Kd2 80. Da5+ Ke2 81. Db5+ Ke1 82. Db4+ Kf1 83. Kd8 De2 84. Df4+ Ke1 85. Dg3+ Df2 86. Db3 Dd4+ 87. Kc7 Kd2 88. Db5 Dg7+ 89. Kd8 Dg8+ 90. Ke7 Dh7+ en ….b1D.)

In de volgende eindspelstudie schitterde grootmeester Timman wel. In een compositie die Timman in 1984 componeerde kon wit op spectaculaire wijze remise houden in een stand waarin zwart behoorlijk meer materiaal tot zijn beschikking had.

1. b5 (Logisch, omdat na 1. Kc3 La6 volgt en wit kan opgeven.) 1…Kd7 2. Kc3 Kc8 3. Kb4 Txb8 (Het lijkt dat wit nu machteloos moet toezien.) 4. Kc5!! (Hoe bestaat het, wit neemt niet terug.) 4. …Ta8 (4. …La8 leidt tot winst voor wit: 5. axb8D+ Kxb8 6. b6 Kc8 7. Kd6 Kd8 8. Ke6 en de witte koning beslist.) 5. Kb6 (Dit heet wederzijdse zetdwang. Zwart moet zijn toren inleveren.) 5. …Txa7 6. Kxa7 Kc7 7. b6+ Kc6 8. Kb8 Kxb6 en pat. Een fabelachtig mooi eindspel van de grootmeester!

Na acht rondes gaat In het open Nederlands kampioenschap grootmeester A. Fier met 6,5 punt aan de leiding, gevolgd door vier grootmeester met 6 punten, onder wie de Nederlander E. l’Amy.

    

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5542 voor beginners en B5542 voor gevorderden.

A5542 Wit aan zet kan iets sterks doen, maar wat ??
B5542 Zwart aan zet staat moeilijk, hoe redt hij zich?

Gert Ligterink, 27 juli 2011

Zijn e-column ‘ De comeback van een publiekslieveling ’ begint met :

Zij die erbij waren zullen niet licht het tafereel vergeten dat zich elf jaar geleden op zondag 29 januari afspeelde in een met tientallen journalisten en andere belangstellenden volgepakte kleedkamer van dorpshuis De Moriaan. Garry Kasparov analyseerde daar de door hem gewonnen partij tegen Judit Polgar, die hem verzekerde van een tweede eindzege in het Corustoernooi.

Kasparov was tegelijkertijd euforisch en onrustig. Zijn vreugde over de geslaagde missie werd getemperd door de gedachte dat hij geacht werd een persconferentie te geven in het naar bier en sigaretten stinkende pershok. Daar zou hij misschien de commentatoren tegenkomen die het publiek steeds hadden opgehitst de prijs voor de beste partij van de dag niet aan zijn meesterwerken toe te kennen.

Toen kwam toernooidirecteur Jeroen van den Berg binnen. Op verontschuldigende toon fluisterde hij in Kasparovs oor dat het publiek in de commentaartent opnieuw de dagprijs niet aan hem had toegekend. Kasparovs ogen schoten vuur. Hij snauwde Van den Berg toe dat hij nu zeker geen persconferentie zou geven. Hij mompelde nog iets tegen Polgar en beende zich een weg naar buiten. Pas ’s avonds bij de prijsuitreiking keerde een glimlach terug op zijn gezicht.

Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.