Ophef op Brits Schaakkampioenschap 2011

Ophef op Brits Schaakkampioenschap 2011

T-shirt bij prijsuitreiking ‘Some people are gay. Get over it’

In Sheffield is van 24 juli tot 6 augustus het 98ste Schaakkampioenschap van de Britse Eilanden 2011 gehouden. De bedenktijden zijn 100 minuten voor 40 zetten, gevolgd door 50 minuten voor de volgende twintig zetten, dan vijftien minuten voor de rest met 30 seconden increment voor elke zet vanaf de eerste zet. Er worden 11 ronden gespeeld, Zwitsers. Aantal spelers 98 van wie twaalf grootmeester. Daarnaast worden 24 andere evenementen georganiseerd, zoals senioren-, jeugd-, weekend-, rapid openkampioenschappen etc. Totaal aantal deelnemers 1.000.

Van de voorzitter van de Britse Schaakbond, Connagh-Joseph de Mooi, beter bekend als CJ de Mooi en tevens een bekend gezicht op de televisie als lid van het BBC Eggheads team, wordt gezegd dat hij een persoonlijke kruistocht is begonnen om de topschakers naar Sheffield te brengen. ‘We brengen de Britse Schaakkampioenschappen naar een prachtige stad en dat verdient grote spelers – en ze komen eraan,’ verklaarde hij, ‘Er is zoveel hersenskracht dat zij vanuit de ruimte is te zien.’ De Mooi heeft zelf de kampioenschappen voor £ 16.000 gesponsord.

‘Dit is het sterkste kampioenschap voor jaren, wellicht aller tijden,’ aldus Dave Welch, mede organisator van de kampioenschappen, onder meer belast met de taak van de sponsoring, waardoor het aantrekkelijk is geworden voor de schaakelite deel te nemen.

De einduitslag, de eerste zestien:

1 en 2 Michael Adams Michael 2715 en Nigel Short 2687 (Adams wint tie break)

3 en4 Gawain Jones 2606 en Jonathan Hawkins 2457

5 -7 David Howell 2625, Nicholas Pert 2555 en Danie Gormally 2519

8-16. StephenGordon 2533, Mark Hebden 2533, Stuart Conquest 2519, Peter Wells 2489, Richard Palliser 2454, Zhou Yang-Fan 2444, Jovanka Houska 2418, Graema Buckley Graeme 2380 en Richard Bates 2373.

De ophef

In de Guardian van 6 augustus en op het forum van het Engelse Schaakforum, waar op dit moment al 475 reacties staan geplaatst, wordt aandacht geschonken aan een ophef tijdens de prijsuitreiking op die kampioenschappen. De Engelse zondag tabloids en de maandagkranten zullen er wel aandacht aan schenken. En de verwachting is dat het voorlopig nog niet rustig wordt.

Het forum:

www.ecforum.org.uk/viewtopic.php?f=2&t=3343&sid=b0afd5f3f04ba15bde361263e8018a0a

Voorafgaande aan de prijsuitreiking van de Kampioenschappen werd de voorzitter van de Engelse Schaakbond, C.J. de Mooi, benaderd door de arbiter, mevrouw Lara Barnes, die hem vroeg zijn kleding te heroverwegen. De voorzitter droeg namelijk een T-shirt met de rechten van homo’s. De slogan luidde ‘Sommige mensen zijn homo, maak je niet druk’

C.J. de Mooi, ‘Some people are gay. Get over it’

De Mooi: ‘Ze stelden toen voor dat het misschien beter is dat ik alleen de prijzen uitreik aan de volwassenen. Ik heb dat geweigerd. Ik ga of alle prijzen uitreiken of geen een.’

Barnes ontkende dat zij De Mooi had gevraagd een ander shirt aan te trekken. Ze zei dat ze alleen maar haar bedenkingen had geuit. Zij dacht niet dat het bevorderen van de rechten van homo’s, waar zij het grondig mee eens is, een geschikte aangelegenheid is tijdens de prijsuitreiking aan jeugdige schakers. Zij meende dat het gebruikelijk is dat degene die de prijs uitreikt op een nationaal evenement een pak en een das draagt.

De Mooi zei dat hij het T-shirt gedurende het gehele toernooi zonder klachten had gedragen. Geen van de ouders, geen enkel kind, zei tegen hem dat niet geheel positief was. Velen van hen vonden zijn T-shirt leuk, en vonden het goed dat hij dat droeg. De Mooi is zeer boos.

Barnes prees de inspanningen van De Mooi om het schaken te bevorderen, maar zei dat het ongepast is om het schaakspel te mengen met homo-rechten. Zij heeft alle sympathie voor zijn zaak, maar zij dacht niet dat gepast is om het bevorderen van een bepaalde seksuele geaardheid op de T-shirt te tonen op elke foto van een jeugdspeler – onder de tien jaar, onder de twaalf jaar en onder de veertien jaar.

De prijsuitreiking werd daarom verricht door Roger Edwards.

Raymond Keene twittert in hoofdletters: IT SEEMS TO ME THAT THE ORGANIZERS OF THE #BRITISHCHESS CHAMPIONSHIP ARE IN BREACH OF ANTIDISCRMINATION LAWS AND SH[OUL]D BE REPORTED TO POLICE

Het ontslagaanbod

Het eindigt verdrietig. De Mooi biedt zijn ontslag aan. Hij schrijft op het Engelse forum: ‘Ik heb wellicht op dat moment overspannen gereageerd en het is jammer dat dit het prachtige evenement dreigt te overschaduwen waar zoveel mensen hard aan hebben gewerkt, de meesten harder dan ik. Met dit in gedachten, heb ik mijn ontslag aangeboden aan de raad (…).’

De zienswijze van de scheidsrechter

Op het forum van het Engelse Schaakforum schrijft de scheidsrechter het volgende:

‘Hier is mijn kant van het voorval (ik post dit tegen het advies is van enkelen, maar omdat ik haat e-mails ontvang waarin staat dat ik een homophobic ben wil ik dit verduidelijken). Voor de prijsuitreiking heb ik gesproken met David Welch (toernooidirecteur) en Alex McFarlane (hoofdscheidsrechter) over het feit dat het T-shirt beter niet gedragen kan worden, omdat kinderen ermee op de foto worden gezet en het goede doel over het bevorderen gaat van een seksueel getint onderwerp. Ik persoonlijk bracht op de zondagavond quiz (halverwege het toernooi) meer dan £ 200 op voor hetzelfde goede doel. Ik was gewoon bang dat kinderen die voor het schaken waren gekomen voor een ander onderwerp/goed doel kunnen worden gebruikt bij het maken van de foto.

Ze (David Welsh en McFarlane) wilden er niet met CJ over praten en ik zei dat ik dan zou doen. Ik vertelde CJ dat we voor een prijsuitreiking meestal meer formeel gekleed gaan en dat het mijn persoonlijke mening is dat dit T-shirt omstreden kan zijn. Hij zei: ‘Nou, dat doe ik helemaal geen prijsuitreikingen.’ Toen ik dit David Welch vertelde zei hij dat ik volgens hem een fout had gemaakt. Vervolgens heb ik het aan de ‘officials’ overgelaten verder te beslissen. Ik dacht ze nog steeds wilden dat CJ de prijsuitreiking op het Britse Kampioenschap zou doen waarvoor hij een grote financiële bijdrage had geleverd en voor veel publiciteit had gezorgd. Hij weigerde, en zei: ‘Het is alles of niets.’

Mag ik eraan toevoegen dat, en veel van mijn vrienden weten dat al, dat het van mij hypocriet zou zijn om ‘bezwaren’ te hebben tegen gelijke rechten voor homo’s en lesbiennes, omdat ik zelf in het verleden een lesbische relatie heb gehad. Elke gedachte over ‘anti-homo en anti-lesbisch’ kwam niet bij mij op toen ik voorstelde dat het T-shirt niet geschikt was voor de prijsuitreiking van een nationaal schaakkampioenschap, omdat het gewoon ongepast was. Ik heb veel T-shirts van de Wychwood Brouwerij voor het bevorderen van echt bier, maar ik zou ze niet dragen bij de prijsuitreiking van de Britse Kampioenschappen. De enige fout die ik heb gemaakt is dat ik naïef ben geweest om deze omstreden kwestie ter sprake te brengen,’ aldus de reactie van de scheidsrechter.

In een artikel in de Sunday Times verklaart de scheidsrechter: ‘De bewering van CJ dat hij is ‘geweerd’ vanwege het dragen van het T-shirt is gewoon niet waar. Hem is nooit gevraagd het ‘uit te trekken’. Ik heb hem alleen gevraagd of het geschikt was te dragen, als hij daarop had geantwoord ‘Ja, ik denk dat het geval is’ had ik daarop verder niets gezegd en had hij zijn gang kunnen gaan bij de prijsuitreiking. Hij is de voorzitter van de organisatie waarvoor ik vrijwilligerswerk doe en ik zou hebben gebogen voor zijn gezag.’

Mijn reactie

Het is ontzettend jammer dat de kampioenschappen zo zijn afgelopen. Vaak is het eind goed, al goed. Als een toernooi goed afloopt, is men een eventueel ongenoegen tijdens een toernooi wel vergeten. Maar, hier gaat het anders. Een boek of een film dat geen happy ending heeft, is ook niet altijd leuk, althans zo overkomt mij dat. En dat geldt ook voor deze kampioenschappen.

De FIDE bijvoorbeeld is bezig kledingvoorschriften op te stellen voor schakers. Om toernooien zo aantrekkelijker te maken voor sponsors. Opmerkingen over kleding liggen altijd gevoelig. Het kan iemand zwaar kwetsen.

Maar, wat ik u vragen wou:

– wat vindt u van het optreden van de scheidsrechter? Wat had u gedaan, of hoe had u het aangepakt, of had u niks gedaan?

– Wat vindt u van het optreden van de hoofdscheidsrechter?

– wat vindt u van het optreden van de voorzitter van de Engelse Schaakbond?

– en, hoe zit dat met de schending van anti-discriminatie?

1 Comment

 1. Avatar
  jan van os augustus 08, 2011

  Ik denk dat reclame maken voor een commercieel doel, maar ook voor een niet-commercieel doel, alleen mag gebeuren met toestemming van de organisatie. Immers sponsors betalen het toernooi en daar moet men rekening mee houden.

  De scheidsrechter had er verstandig aan gedaan dit door de hoofdwedstrijdleider en/of toernooidirecteur aan te kaarten. De hoofdscheidsrechter had dit ook tegen de scheidsrechter moeten zeggen.

  Dat de voorzitter van de Engelse Schaakbond ontslag nam is te kort door de bocht. Zeker hij had de toernooidirecteur moeten benaderen om te overleggen. Het is zijn taak als voorzitter van de bond om bemiddelend op te treden en hij is vertegenwoordiger van een bond en in dit geval is dat belangrijker dan zijn persoon.

  Ik vind het geen discriminatie (duidelijker term dan schending van anti-discriminatie). Zoals ik al in mijn eerste zin aangaf, gaat het hier om reklame. Het zou discriminatie zijn als de voorzitter geen prijzen uit mocht reiken omdat hij homa is.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.