Canon (33): Zhaoqin Peng

Tien keer was Fenny Heemskerk kampioen van Nederland bij de vrouwen. Zou dat record ooit worden verbroken? Lange tijd hield niemand dat voor mogelijk, totdat een kleine Chinese een waar schrikbewind begon te voeren onder de Nederlandse vrouwen.

Zhaoqin Peng werd geboren op 8 mei 1968 in Canton, nabij Hongkong. Ze leerde schaken op haar twaalfde en werd twee jaar later al derde bij het Chinese vrouwenkampioenschap.

Ze ging naar een sportinternaat en werd dus als kind al fulltime schaakster. Drie keer werd ze kampioen van China en op de Olympiade van 1988 haalde ze een gouden medaille op het derde bord. In 1995 reisde ze na een paar toernooien in Joegoslavië door naar Nederland, om een nieuw leven op te bouwen. Ze had het gevoel dat ze in China niet voldoende zelf over haar leven kon beslissen, ze wilde meer vrijheid.

Al in 1994 had Peng bij het Interpolistoernooi een Nederlandse man ontmoet, met wie ze na haar emigratie trouwde. Hij adviseerde haar in 1997 aan het Nederlands kampioenschap voor vrouwen mee te doen, om zich als nieuwe Nederlandse op de kaart te zetten. Ze won met gemak en vond het niet nodig nog eens mee te doen. Twee jaar later kwam ze daarop terug, mede uit dank voor wat de KNSB voor haar deed. In 1999 eindigde ze als derde achter Erika Sziva en Tea Lanchava, maar vanaf 2000 werd ze twaalf keer op rij kampioene, met enorme scores. Opvallender was, dat ze in 1999 een wildcard kreeg voor het algemene NK (‘mannen’) in Rotterdam. Een publiciteitsstunt, meenden velen, maar als nummer zestien op de Nederlandse ranglijst passeerde ze slechts enkele andere kandidaten. Peng won drie partijen, speelde één remise en werd tiende van de twaalf.

Vrouwenschaak bleef toch haar belangrijkste podium. Peng vertegenwoordigde Nederland sinds 1998 op alle Olympiades en Europese kampioenschappen, altijd op het eerste bord. Op de Olympiade van 1998 behaalde ze een bronzen bordmedaille, op het EK 2007 won ze zelfs goud voor het beste resultaat op bord één. Haar belangrijkste individuele succes was een gedeelde eerste plaats op het Europees kampioenschap in 2004 in Dresden, samen met Alexandra Kosteniuk. Peng verloor de barragematch. Die tweede plaats leverde haar wel de grootmeestertitel bij de ‘mannen’ op. Ook bij wereldkampioenschappen eindigde ze vaak zo hoog, dat ze jarenlang de A-status had van sportkoepel NOC*NSF. Dat is een financiële toelage voor sporters die tot de sterkste tien van de wereld behoren.

Over haar stijl zei Peng na haar Europese zilver in 2004 in het bondsblad: “Tot tien jaar geleden speelde ik heel scherp. Als je ouder wordt, wordt dat minder. De positionele dingen blijven dan beter in je hoofd zitten. Ik heb het hele toernooi simpel en logisch gespeeld. Gewoon goede zetten doen en afwachten wat ervan komt.”

Over haar toekomst zei ze in 2009 na haar elfde nationale titel tegen het Algemeen Dagblad: “Ik zou er een kick van krijgen als de jongere generatie het van me kan overnemen. Dan kan ik misschien gaan begeleiden, mijn kennis op het mentale vlak overdragen. Een soort managersrol trekt me ook wel.”

Voorlopig is Zhaoqin Peng nog steeds zonder concurrentie de sterkste schaakster van Nederland.

Een aantal partijen van Peng in de viewer:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.