Jaarlijks zeshonderdduizend nieuwe schakers

Jaarlijks zeshonderdduizend nieuwe schakers

Een renaissance van het schaken in Turkije

In het kader van ‘wat kunnen we leren van de buren’, schreef ik op 5 augustus over de Amerikaanse Nationale Schaakdag. Zie

schaaksite.nl/de-amerikaanse-nationale-schaakdag

Dit artikel gaat over de ontwikkeling van het schaken in Turkije. De ontwikkelingen in Turkije zijn interessant om te volgen. Uit Today’s Zaman, 12 augustus 2011

www.todayszaman.com/news-253544-chess-gains-popularity-among-old-and-young-across-turkey.html

Schaken wint aan populariteit in Turkije onder jong en oud

‘Schaken, een populair spel dat op grote schaal over de hele wereld wordt gespeeld, is zeer populair geworden in Turkije, vooral in de laatste vijf jaar met hulp van de Turkse Schaakbond en de overheid.

Steunmaatregelen van de overheid, de bijdragen van de Turkse Schaakbond en een toenemend publiek besef hebben geleid tot een opleving (‘renaissanse’) van het schaken en het schaken in competitieverband in Turkije. In 2005 heeft het Ministerie van Onderwijs een protocol ondertekend waarin schaken is aangewezen als een keuzevak op alle Turkse scholen, om de mentale en fysieke ontwikkeling van kinderen te bevorderen. Elk jaar kiezen steeds meer kinderen voor schaken als keuzevak. Momenteel leren ongeveer elk jaar 600.000 leerlingen schaken over heel het land.

Turkse leerlingen die schaken krijgen les van ervaren docenten, ze nemen deel aan kampioenschappen om zo hun theoretische en praktische vaardigheden te verbeteren. Het lijkt erop dat de leerlingen sneller deelnemen aan competities wanneer het aantal mogelijkheden om te schaken toeneemt. De Turkse Schaakbond wordt beschouwd als een van de meest prominente schaakbonden en met haar toenemende aantal leden heeft zij succes getoond op internationale toernooien over de wereld.

‘Het Directoraat-Generaal voor Jeugd en Sport en de Directie voor het stimuleren van voetballen (Spor Toto) heeft een groot deel van hun budgetten beschikbaar gesteld voor de nationale en buitenlandse activiteiten van onze bond. We werken ook samen met gemeenten en lokale overheid om onze activiteiten vast te houden en de belangstelling bij het publiek te vergroten. Turkije heeft een enorme kracht in haar jonge bevolking, en met leerlingen die analytisch kunnen denken en snel problemen kunnen oplossen kunnen we uitgroeien tot een meer ontwikkeld en een dynamisch land,’ aldus Hulusi Cihangir vertegenwoordiger van de Turkse Schaakbond in Ankara.

Volgens de statistieken van de FIDE behoren Rusland, Oekraïne, Frankrijk, China en Hongarije tot de vijf meest succesvolle landen op schaaktoernooien, en neemt het niveau van Turkije elk jaar toe. In Turkije is een groot deel van de professionele schakers jonger dan 16. Het nationale schaakteam van Turkije is heel sterk op het niveau van het wereldkampioenschap. In de afgelopen vijf jaar hebben zij 130 medailles voor hun land gewonnen en op 22 juli hebben ze landen verslagen als Hongarije, Bulgarije, Roemenië, en Duitsland, en werd ons nationaal jeugdteam tweede op het Europese Jeugd Schaakkampioenschap.

De voordelen van het schaken kunnen niet worden ontkend. Onderzoek wijst uit dat er verschillen bestaan tussen leerlingen die schaken en leerlingen die niet schaken. Schaken ontwikkelt de concentratie, omdat tijdens het spel een speler alleen maar is gericht op het matzetten van de tegenstander. Bij het schaken moet je beslissen welke stukken het beste kunnen worden gespeeld en moet je je koning altijd veilig stellen, zonder dat je zwakke plekken toelaat in je stelling, zodat schaken logisch denken ontwikkelt, en leert te beslissen in elk deel van je leven. Schaken vergroot de mogelijkheid om met andere mensen te communiceren, omdat het een test is in geduld en zenuwen. Het ontwikkelt ook het zelfvertrouwen, fantasie en creativiteit.

Ook al lijkt schaken vanaf een afstand saai, anders dan andere bordspellen zijn geen twee schaakpartijen ooit dezelfde. De schaker is net als een generaal van zijn of haar eigen leger en beslist elke stap in het spel. Schaken is een uniek spel en kan overal voor alle leeftijden goedkoop en zonder moeite worden gespeeld.’

(volgt verder een uiteenzetting over de oorsprong van het schaken)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.