Schaakrubrieken 13 augustus 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


Hans Ree

Zijn rubriek ‘De jeugd heeft getriomfeerd ’ begint met:

Tot mijn verbazing deed Yasser Seirawan een paar maanden geleden mee aan het Amerikaans kampioenschap in St. Louis. Sinds 2003 had hij geen serieus toernooi gespeeld. Alleen partijen voor de Nederlandse clubcompetitie, een paar trainingspartijen tegen de jonge Benjamin Bok en af en toe een snelschaaktoernooi.

Hij was commentator, schreef boeken en telde thuis in Amsterdam-West tevreden zijn schaapjes. Het moesten wel paardenkrachten zijn die hem naar St. Louis hadden getrokken.

Ik was nog verbaasder toen hij na dat kampioenschap ook voor het Amerikaanse team speelde op het WK in China. En nog meer toen hij een paar dagen daarna, nog waggelend van de jetlag, begon aan het Hogeschool Zeeland-toernooi in Vlissingen.

Ik mailde hem dat we de situatie ernstig moesten bespreken op een Amsterdams terras. Wat bezielde hem om na acht jaar onthouding opeens een tweede schaakloopbaan te beginnen?

Hij behandelt de partij Yasser Seirawan – Jevgeny Svesnikov, Vlissingen 2011.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Inigo Martin Alvarez – Andoni Orube Bona, Donostia 2011. Zie hieronder.

Wit begint en wint

’Oplossing:’1.e6 (dreigt torenwinst door 2.e7, damewinst door 2.Pc6+ en mat zoals in de partij) Pxe4 2.Pf6+ en zwart gaf op.

Gert Ligterink

Zijn rubriek volgt nog.

Hans Böhm

Zijn rubriek]’ Jeugd in actie’ begint met:

De top van onze jeugdspelers, Giri, Van Kampen, Bok en Schut, is onlangs in het buitenland in actie geweest en ze hebben een goede indruk achter gelaten. Anish Giri is al wereldtop maar je vergeet soms dat hij pas zeventien jaar is. Zijn actuele positie op de wereldranglijst is plaats 26 met een Elo-rating van 2722 maar hij kan nog snel klimmen want Peter Leko uit Hongarije heeft maar vijf puntjes meer, Elo 2727, en staat nummer achttien. Onlangs won Giri weer een tiental punten in een sterk bezet toernooi in Dortmund. Hij behaalde 50% tegen op papier betere spelers, waaronder twee verliespartijen en twee winst.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van Nasci , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Fischer – Donner klik hier.

Johan Hut]

Zijn rubriek Anton Rosmüller heeft lol in Vlissingen begint met:

In het Hogeschool Zeeland Toernooi in Vlissingen worden bijna alle ronden ’s avonds gespeeld, terwijl dat doorgaans bij zomertoernooien ’s middags is. De bedoeling hiervan is, dat de deelnemers overdag op het strand kunnen liggen. Deze formule trekt dus schakers die een vakantie met een toernooi willen combineren. De trouwe deelnemer Anton Rosmüller mag je daar niet toe rekenen. Nou ja, hij heeft in augustus wel vakantie, maar hij heeft altijd vakantie.

De 64-jarige Rosmüller ging in zijn jeugd naar het seminarie, omdat hij priester wilde worden. Die opleiding verruilde hij voor een studie psychologie, maar na acht jaar zette hij er een punt achter en ging tussen de hippies op Ibiza leven van eenvoudige baantjes. Schaken deed hij er ook, Rosmüller werd open kampioen van de Balearen. Na vijf jaar kwam hij terug in Nederland, nam wat baantjes aan via een uitzendbureau, maar besloot dat groepsnormen en autoriteit strijdig waren met zijn levensopvatting. Hij meldde zich bij de Sociale Dienst in zijn woonplaats Utrecht en heeft sindsdien een bijstandsuitkering.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Rosmüller-Henrichs en het naspelen hiervan klik hier.

Henk Prins

Toen probleem 777 van R. Bukne werd geplaatst was er in diezelfde rubriek een uitleg geweest over het Herpaithema. Een verdieping nu van dit thema.

](Ka6,Da7,Te6,Tf1,Lg1,Lg4,Pb4,Pd3,c2,e7; Ke4,Da1,Tf8,Th5,Lc1,Le2,Pd4,Pe3,a4,e5,f4.)

777. R. Bukne, Noorwegen, tweezet

Het Herpaithema is een oud klassiek thema en kan genoemd worden in het verlengde van de Grimshaw en de Novotny. Thema’s die te maken hebben met interferenties. Bij een Novotny wordt een wit stuk op het snijpunt van de werkingslijnen van zwarte toren en loper geplaatst. Het is denkbaar dat een zwart stuk zoiets doet. Het gaat misschien duizelen als de definitie van het Herpai-thema gegeven wordt, lees het eventueel een tweede of derde keer en toets het aan het probleem: “Twee zwarte stukken worden in twee varianten tegelijk geïnterfereerd. Daardoor zijn er dus twee matzetten. Elk van de zwarte zetten heeft echter ook een versterkend effect zodanig, dat in de ene variant de interferentie van het ene zwarte stuk benut wordt en in de andere variant de interferentie van het andere zwarte stuk. Dualvermijding speelt hier dus een rol.”Na de leuke sleutelzet 1. e8P! dreigt er 2. Pd6 mat. Een promotie anders dan tot dame wordt minorpromotie genoemd. Zwart kan tegen de dreiging zich verdedigen met 1. ….Pdf5 en 1. …Pef5. Als er een willekeurig stuk naar f5 gaat dan zijn zowel de toren op f8 als de toren op h5 geïnterfereerd en kan er zowel 2. Txe5 als 2. Txf4 mat volgen. Na 1. ….Pdf5 kan alleen 2. Txf4 omdat het paard de lijn a1-e5 voor de zwarte dame geopend heeft. Na 1. …Pef5 kan alleen 2. Txe5 daar nu de lijn c1-f4 voor de loper geopend is. Bijvarianten zijn: 1. …Pc4 2. Pc5 mat en 1. …Pb5 2. Pf2 mat.

   

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5554 voor beginners en B5554 voor gevorderden.

A5554 Zwart aan zet wint,hoe ??
B5548 Wit aan zet , hoe moet hij verder?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.