Gadaffi en schaken

Gadaffi en schaken

Het telefoongesprek met Ilyumzhinov

Wat vooraf ging

Op 12 juni 2011 speelde de president van de FIDE, Kirsan Ilyumzhinov, een potje schaak met kolonel Moammar Gadaffi van Libië. Hij deed dat in het kader van het promoten van het schaakspel. De president: ‘Ik ben geen politicus, ik ben daar als een sporter naar toe gegaan.’

De president van de FIDE en kolonel Gadaffi
Remise voor de dertigste zet

Zie

Slechts enkele landelijke schaakbonden protesteerden daartegen, waaronder de KNSB. Mede daardoor gaf de president als straf Anish Giri geen wildcard om deel te nemen aan de World Cup. Die cup wordt in Khanty-Mansiysk, Siberië, gehouden van 26 augustus tot 21 september. (Terzijde: het toekennen van een wildcard is een prerogatief van de president. Het is te vergelijken met het verlenen van gratie door de koning. Maar de koning beslist niet willekeurig, terwijl de president dat wel doet. Dat nu is niet van deze tijd.)

Sindsdien is het de macht van de kolonel snel neerwaarts gegaan.

De val van Gadaffi

Volgens Associated Press (Varya Kudryavtseva) spraken Gadaffi en Ilyumzhinov elkaar op 23 augustus om 14.00 uur Nederlandse tijd (18.00 uur tijd Moskou). Volgens Ilyumzhinov heeft Gadaffi tegen hem gezegd dat Gadaffi ‘de ratten uit de stad zal verdrijven.’ Als tolk trad op de zoon van Gadaffi, Mohammed.

Inmiddels hebben de media het bericht overgenomen. Uri Friedman van Atlantic wire (what matters now) weet enerzijds niet of het bericht klopt, anderszijds zou het wel waar kunnen zijn, omdat Gadaffi geen of nauwelijks meer vrienden heeft. En tot die kleine vriedenkring behoort Ilyumzhinov.

We moeten maar afwachten of schaken in Libië een populaire sport zal worden.

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.