Zesmaal kampioen

Gert Ligterink, 19 augustus 2011

Zijn e-column ‘ Zesmaal kampioen ’ begint met :

Afgelopen zondag werd Peter Svidler voor de zesde keer Russisch kampioen. Zesmaal kampioen van Rusland, het is gemakkelijk opgeschreven, maar het is natuurlijk een buitengewone prestatie, die in de geschiedenis van ’s werelds sterkste schaakland door niemand is geëvenaard. De enige die in de buurt komt is de grote aanvalskunstenaar Rashid Nezhmetdinov, die in de periode 1950-1958 vijfmaal kampioen werd van wat toen de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek werd genoemd.

Het maakte Svidler niet uit welke formule voor het kampioenschap was bedacht. Hij won in open, gesloten en knock-out toernooien, die zonder uitzondering uitstekend waren bezet. Zijn eerste drie titels, in 1994, 1995 en 1997, dankte hij steeds aan overwinningen in de laatste ronde. In een interview met het tijdschrift Kingpin zei hij eens die drie partijen tot de gedenkwaardigste van zijn carrière te rekenen.

Bij zijn laatste succes in een bijzonder sterk veld met onder anderen Kramnik, Karjakin en Morozevich deed Svidler het anders. Na de voorlaatste ronde stond hij met een vorstelijke score van 5 uit 6 anderhalf punt voor op de concurrentie. Dat was maar goed ook, want op de slotdag liet hij zich in 31 zetten inblikken door de verloren zoon Alexander Morozevich, die met een tweede plaats opnieuw een voortreffelijk resultaat behaalde.

Lees meer…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.