Turov en van Kampen winnen BDO-toernooi

Maxim Turov en Robin van Kampen hebben met 6.5 uit 9 het BDO-toernooi gewonnen. De Russische grootmeester won de barrage en mag daarom volgend jaar in Wijk aan Zee de C-groep spelen. Succes was er ook voor Ruud Janssen, die met 6 uit 9 zijn laatst benodigde grootmeesternorm scoorde. In de tweede groep won David Klein met 7 uit 9, die daarmee een IM-norm haalde.

Turov is een C1000-schaker, geen fratsen. Gezonde zetten, profiteren van de fouten van de tegenstander, zakelijk uitmaken. In de laatste ronde speelde hij tegen Manuel Bosboom voor de (minstens gedeelde) toernooioverwinning wat een schaakjournalist uit Baarn tot de uitspraak "Ha ha, dat zal hem leren!" bracht. Het werd een lesje voor Manuel wiens fratsen soms geniale partijen opleveren, maar soms ook kansloze nederlagen zoals hier:

Wit heeft zijn stukken gezond neergezet. Zwart probeert ondanks zijn ruimtenadeel een aanval op te zetten (waar 12….a5 normaal zou zijn). 12… Dc8?! 13. b4 Pa6?! Dit paard zien we voorlopig niet meer terug. 14. a3 Lh3 15. Pd5 Pxd5 16. cxd5 Lxg2 17. Kxg2 Te5 18. e4 Th5 Ook weer typisch Bosboom. Het schaakje op h3 blijkt echter niet gevaarlijk, terwijl de toren na de volgende zet niet meer terug kan. 19. f4 Dh3+ 20. Kg1 Te8 21. Tae1 Dg4 22. Pf3 Lxb2 23. Dxb2 Nu mist zwart zijn paard. Met zijn volgende zet probeert zwart het beest weer bij het spel te betrekken, maar het zal nooit echt iets gaan doen. 23… Pb8 24. Dd4 b6 25. Tc1 Dd7 26. Dc4 Te7 27. Tfe1 De8?! Nu komt ook de toren echt buitenspel te staan. 28. g4 Th6 29. Kg2 Pd7 30. Dd4 Pf8 31. h3 31.f5 wint harder, maar Turov doet het graag rustig aan. 31… a5 32. Kg3 axb4 33. axb4 f5 34. exf5 gxf5

35. Txe7 35.Txc7! is een mooie kruispenning. 35… Dxe7 36. Te1 Df7 37. g5 Th5 Of 37…Tg6 38.Ph4 Tg7 39.Dd3 +- 38. Ta1 h6 39. Ta8 hxg5 40. Pxg5 Dg6 Met de bedoeling op g5 te offeren, maar dat had beter met 40…De7 voorbereid kunnen worden. 41. De3 Th8 42. De6+ Met stukwinst na 42…Dxe6 43.fxe6 of 42….Kg7 43.De7+ 1-0

Robin van Kampen stond na vijf ronden nog op vijftig procent, maar door zijn laatste vier ronden te winnen wist hij toch nog op de gedeelde eerste plek te komen. Een leuke overwinning was tegen de Brit Lorin d’Costa:

24. Lxc5! 24. Lxg5 hxg5 25. Dxg5 O-O is niet zo duidelijk vanwege het sterke zwarte paard 24… Lxd2 25. Lxd6 Lxe1 26. Txe1 Zwart staat een kwaliteit voor, maar het is zeer moeilijk verdedigen tegen de twee lopers en twee verbonden vrijpionnen. 26… f6 27. c5 Kf7?! De zwarte koning had beter een poging kunnen doen de witte pionnen te blokkeren, al is dat na 27… Td8 28. Lxe5 fxe5 29. Kc2! lastig. Maar 29.Txe5+ Kd7 gevolgd door The8 zou zwart tegenspel geven. 28. c6 a5 29. Lxe5 fxe5 30. d6 Wit is het loperpaar kwijt, maar de pionnen zijn een toren waard. 30… Ke6 31. Td1 Thd8 32. Le4 g6 33. d7 Tc7 34. Kc2 Zwart kan alleen maar toezien hoe de witte koning beslissend ingrijpt. 34… Ke7 35. Kb3 Tf8 36. Ka4 Kd8 37. Td6 1-0

Ruud Janssen stond na zeven ronden bovenaan, maar hij had een belangrijker doel dan de toernooioverwinning: de grootmeestertitel. Met twee snelle remises stelde hij die veilig (zie hier). Jaap de Jager leek ook lange tijd op weg naar een norm: vier punten waren nodig voor een IM-resultaat, en hij had de eerste drie gewonnen, dus… maar uiteindelijk kwam er alleen in de vijfde ronde nog een halfje bij. Had hij echter het remiseaanbod van Friso Nijboer in de laatste ronde gehoord, dan had hij het zeker aangenomen…

In de tweede tienkamp had David Klein in de laatste ronde een dilemma. Wit tegen Tom Bottema, dan wil je natuurlijk een punt ophalen, maar remise zou hem een IM-norm en een gedeelde toernooioverwinning opleveren. Ik had hem verteld dat hij toch gewoon op winst moest gaan spelen (die normen komen vanzelf wel, en het extra geld, de extra ratingpunten en de ongedeelde overwinning zijn nuttig) maar desondanks kon hij zich niet inhouden en bood hij vrij snel remise aan (met als smoesje "ik zat totaal niet lekker in de partij in het begin"). Gelukkig was Tom zo sportief om het remiseaanbod te weigeren en later in de partij een onnodige maar succesvolle verliespoging te doen (misschien was psychologisch gezien het remiseaanbod een goed idee). David had overigens nog wel meer kunnen scoren dan 7 uit 9 (een paar goede stellingen werden niet in winst omgezet), maar in de zevende ronde had hij geluk in een geval van wederzijdse schaakblindheid:

Wit kan een dame winnen met 23.Td1 Lc6 24.Le7+, maar da’s nog een technische klus. David deed 23. Dxb5 waarna zwart opgaf omdat hij na 23….Dxd6 24. Txe8 een toren achterstaat. Na de partij vroeg een toeschouwer wat er dan op 24…a6 zou volgen. Oeps, gemist door beide spelers… na 25. Dxb7 Txe8 kan er nog van alles gebeuren.

In open groep A werden Rini Kuijf (die als invaller gevraagd was voor de grootmeestergroep, maar naar de open groep verbannen werd toen Suri tot verrassing van de organisatie gewoon vanuit India naar Nederland was gevlogen) en mijn teamgenoot Rob Schoorl gedeeld eerste met 7 uit 9. De laatste mag volgend jaar in de ‘challenger’ groep uitkomen omdat Lekker Ding geen interesse had. In open B wonnen Albert Dekker en Ton van Rooijen met 7 uit 9. Van de open groep zijn geen partijen bekend, gelukkig hebben we de foto nog:

Turov, Klein, Kuijf en Dekker (foto toernooiwebsite)

Eindstand premier groep

Eindstand challenger

Eindstand Open A

Eindstand open B

4 Reacties

 1. Avatar
  tom bottema 29 augustus 2011

  Ter aanvulling: Dimitri, het is niet direct duidelijk waarom het (in het algemeen of concreet in het duel Klein-Bottema) sportief of onsportief is (zou zijn) een remise-aanbod aan te nemen of te weigeren. Volgens mij kun je zowel remise aannemen als weigeren zonder onsportief gedrag te vertonen.

  Ik begrijp dat je dacht dat er later in de partij sprake was van een succesvolle verliespoging, maar dat is een misverstand, het ging om een mislukte winstpoging. Volgens mij speelde David de partij prima uit, niettemin zou hij in andere gevallen tegen andere spelers ook wel hebben kunnen lukken (de winstpoging dan).

  Overigens is mijn strategie tijdens de partij op geen enkele wijze veranderd door het remise-aanbod van David, ik heb al een jaar of twee geen remise-aanbod meer aangenomen en ben niet van plan dat nog te doen. Het zal je verbazen, maar zwart tegen Klein, of zelfs zwart tegen iemand als Reinderman, ook dan kom ik om te winnen.

 2. Avatar
  Dimitri 29 augustus 2011

  Iemand op USF noemde het weigeren van het remiseaanbod arrogant, ik noemde het sportief ter compensatie :)

  En een mislukte winstpoging (rond zet 30) die van een gelijke stelling een slechte stelling maakt, daarvoor lijkt ‘verliespoging’ wel een goede omschrijving?

  Maar kudos voor je mentaliteit!

 3. Avatar
  MvanLeeuwen 29 augustus 2011

  Ruud Janssen had een half puntje minder dan vermeld…

  Wel een GM-norm!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.