Eljanov verslikt zich, Kamsky en Bacrot door

Vandaag werden in Khanty Mansiysk bij de World Cup de tiebreaks gespeeld van de eerste ronde. Een paar sterke spelers, die het niet gelukt was om zich direct van hun tegenstander te ontdoen, moesten nog even aan de bak. Daaronder waren Gata Kamsky en Etienne Bacrot die het lukten om zich alsnog voor de tweede ronde te plaatsen. Kamsky ondervond weinig problemen, maar Bacrot had er nog een flinke kluif aan. Zeker toen hij – nadat hij de eerste barragepartij had gewonnen – zich flink verslikte in zijn tegenstander Robson. In de beide vluggertjes stelde de Franse topspeler orde op zaken.

Ook Morozevich plaatste zich simpel voor de volgende ronde door zijn tegenstander met 2-0 naar huis te sturen. Van de andere barrages waren er wel een paar spelers die hun op papier sterkere opponent de baas bleven. Zo bleef Drozdovskij na negen partijen Motylev de baas, Zherbukh versloeg Eljanov en won bijvoorbeeld Lysyj met 2-0 van Kobalia, maar het meest opmerkelijke was de uitschakeling van Malakhov. Hij verloor van Felgaer. Die deed zichzelf als volgt de das om:

Malakhov, Vladimir – Felgaer, Ruben

Het is duidelijk dat zwart al erg goed staat, maar na de volgende blunder mocht Malakhov meteen zijn koffers pakken. 25. Dc2?? e3+ Wit raakt de dame kwijt door dit aftrekschaakje. 0-1

Wat er gebeurde aan het bord van Eljanov was met geen pen te beschrijven. De Rus stond wat beter, zijn tegenstander greep mis en de winst lag voor het grijpen. Maar in plaats daarvan tastte Eljanov vreselijk mis en kon hij even later opgeven. Hij zal zich de haren uit het hoofd hebben getrokken na het volgende fragment:

Zherebukh, Yaroslav – Eljanov, Pavel

In deze breekbare stelling lijkt zwart de overhand te krijgen. 27. Lxb4?? De witspeler grijpt echter gruwelijk mis. [Na een zet als 27. Kh2 is er vooralsnog weinig aan de hand voor wit.] 27… Dxd4+ Deze penning moet hij vast gemist hebben. 28. Kh2 Txd1?? Maar dit is zo mogelijk nog erger! Het punt gaat nu naar de andere speler. [Na 28… Dxb4! zou zwart een vol stuk voor zijn gekomen: 29. Txc1 faalt namelijk op 29… Df4+ gevolgd door … Dxc1.] 29. Dh8+ Pf8 30. Dxf8+ Kd7 31. Dd6+ Kc8 32. Dc6+ Kd8 33. La5+ Wat moet de zwartspeler zich vervloekt hebben. Hij gaat mat of hij verliest de dame. 33… Ke7 34. Dd6+ 1-0

Di Berardino, Diego Rafae – Kamsky, Gata

In deze stelling hangt er bij wit het nodige. Een tactisch grapje kan dan bijna niet uitblijven: 40… Pe3+! 41. Dxe3 Dxe3 42. Txb2 Dc3 43. Tbb5 Na deze zet maakt Kamsky het overtuigend af. 43… De1 44. Txd5 Th8 45. Lh5 gxh5 46. Tg5+ Kf6 47. Txh5 De4+ 48. Kg1 0-1

Alle fragmenten en partijen via de viewer:

Voor alle uitslagen (inclusief de tiebreaks) van ronde 1 klikt u hier .

Voor de toernooisite klikt u hier.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.