De Telegraaf schaakrubriek 27 augustus 2011

Hans Böhm

Haarlem

Voor de zevende keer wordt in Haarlem het BDO-toernooi gehouden. De organisatie is zoals gebruikelijk in de vrijwillige handen van schaakvereniging Het Witte Paard (HWP) en ook al zijn de bijdragen door de economische omstandigheden wat minder vanuit gemeente Haarlem en sponsor BDO, toch wil men nog jaren doorgaan met dit evenement. Wat begon als een Meestertoernooi met tien deelnemers is inmiddels uitgegroeid tot een grootmeestergroep, een meestergroep en, sinds vorig jaar, een groot Open toernooi. Er is altijd wel wat te beleven in de binnenstad van Haarlem (onder andere voetbal, honkbal) maar de laatste jaren hoor je op de achtergrond ook de opzwiepende klanken van het Jazz-festival.

De functie van het evenement, kansen bieden voor de Nederlandse subtop, wordt iedere keer gehaald: vorig jaar behaalde Robin van Kampen zijn eerste grootmeesternorm en daar kwamen twee meesternormen bij voor Alexander Markgraf en Tex de Wit.

Bij aanvang van het grootmeestertoernooi was de Rus Maxim Turov (Elo 2630 en de winnaar van 2010), op papier de beste en stonden de Nederlanders Jaap de Jager en Manuel Bosboom onderaan (beiden met een Elo van ongeveer 2400).

Maar na twee ronden had Jaap 2 punten en Manuel 1,5. De punten van de Jager waren rustig tot stand gekomen. Manuel Bosboom daarentegen speelt een zeer onorthodox soort schaak.

Diagram 1

M. Bosboom – S. Vaibhav, ronde 1

Er heerst chaos en dat is doorgaans waar Bosboom op uit is. De zwarte koning staat al onder grote druk van het paardenpaar en indirect over de diagonalen van Db3, Lb2 en Lh3 en over de g-lijn met Tg1. Wit brengt zijn laatste stuk ook in de strijd en brengt tevens zijn koning naar de enige veilige hoek, rond a1.

26.0-0-0! Ta-c8 27.c5 bxc5 28.Ph6++ Kh8 29.P5-f7+ Txf7 30.Pxf7+ Kg8 31.Lxc8 Lxc8 32.Ph6++ Kg8 33.Dg8+!!

Heel sterk maar ook altijd leuk om te spelen.

33…Pxg8 34.Pf7+ Dxf7 35.gxf7 Lf5 36.Th1+! Lh7 37.Td8!

en zo worden alle stukken optimaal gebruikt en gaf zwart moe gebeukt op.

Diagram 2

J. de Jager – L. D’Costa, ronde 2.

De Engelse Meester Lorin d’Costa heeft het niet goed gedaan vanuit de opening. Vooral Ld7 hoort op c8 maar verder is het gemis van de loper van de zwarte velden voelbaar. Zwart wordt positioneel volledig onder de voet gelopen. Om te voorkomen dat er een paard op f6 binnenvalt doet hij in arren moede maar

25…f6 26.e6! Lc8

want er hangt ook nog iets op b6.

27.f5 gxf5 28.Pxf5 Dxb4 29.Ph6+ Kh8 30.Pf7+ Kg8 31.Pe4 Txe6 32.Pxf6+ Kf8 33.Pg5 en toen werd het zwart te veel. Vanuit de diagramstelling met vaste hand gespeeld door wit.

In de derde ronde speelden de verrassende koplopers tegen elkaar. De slotstelling roept vragen op.

Diagram 3

M. Bosboom – J. De Jager, ronde 3, na 38…Le7.

Bosboom heeft gewoontegetrouw zijn stukken zo bizar mogelijk opgesteld maar dit keer heeft zijn tegenstander de aanvalskansen die daaruit zouden moeten voortvloeien in de kiem gesmoord. Als de aangevallen Th4 zich terugtrekt, wordt met Lf6 ook Db2 teruggedreven. Die zielige Lb8 doet niets en dan zijn de pionnen h5 en d2 ook nog eens aanvalsobjecten. Kortom, Bosboom heeft een probleem maar met opgeven is nog nooit een partij gewonnen. De reden dat dit de slotstelling is: wit ging door zijn vlag. Het speeltempo is veertig zetten in 90 minuten en aansluitend dertig minuten per persoon om de partij te beëindigen. Per zet, vanaf zet één, krijgt iedere speler dertig seconden tijdtoevoeging. Dat Bosboom, die ooit van Kasparov won in een snelschaakpartij, door zijn vlag gaat, geeft goed aan hoe beroerd wit staat. Jaap de Jager dus met honderd procent op kop na drie ronden! Robin van Kampen, onze verse grootmeester, startte het toernooi heel rustig met vier remises. Dat was in zijn vorige status voldoende maar nu liggen de verwachtingen hoger. Het toernooi wordt verspeeld in het clublokaal van HWP Haarlem in het centrum. Voor meer informatie zie www.bdochess.nl en de slotronde is morgen, 28 augustus.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.