Schaakrubrieken 27 augustus 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


Hans Ree

Zijn rubriek ‘Nooit schaken voor de lol ’ begint met:

‘Michail Botwinnik, die met een paar korte onderbrekingen wereldkampioenwas van 1948 tot 1963, was een ernstig man. In 1988 vroegen Bert van de Kamp en Genna Sosonko hem in een interview in het tijdschrift New in Chess: ‘ik neem aan dat u erg dol bent op het spelen van vluggertjes?’ Het antwoord van Botwinnik, vaak geciteerd in de schaakliteratuur was: ’De laatste keer dat ik een vluggertje speelde was in 1929 in een trein. We reisden met een team van Leningrad naar Odessa om een kampioensmatch te spelen en we hadden een snelschaaktoernooi tijdens die treinreis. Ik werd eerste.’

Hij kon het dus wel, maar hij wilde het niet, het frivole vermaak waar vrijwel iedere schaker dol op is. De kop boven het interview was dan ook ‘I have never played for fun.’

Op 17 augustus was het honderd jaar geleden dat Borwinnik geboren werd en daarom waren er in Rusland allerlei feestelijkheden, onder meer een rapidtoernooi met tien oude grote schakers als Kortchnoi, Ivkov, Portisch,Taimanov en Uhlmann. Op 17 augustus vertelden alle deelnemers in een toespraakje wat Botwinnik voor hen betekend had.’

Hij behandelt de partij Viktor Kortchnoi – Igor Zaitsev, Botwinnik Memorial.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Michael Richter – Emanuel Berg, Göteborg 2011.

Zwart begint en wint

’Oplossing:’ ‘1…Db4 en wit gaf op. Na 2.Dxb4 of 2.Txb4 volgt Tc1+ en mat en 2.Dd1 Dxd4 kost wit een toren

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘ In Chanty Mansisk worden eerste WK-stappen gezet’ begint met:

‘Schakers die zich hebben voorgenomen wereldkampioen te worden, kunnen de komende maand de eerste stap zetten. In de Russische stad Chanty Mansisk begint dit weekend het World Cup toernooi, een knock-outwedstrijd met 128 deelnemers van wie de beste drie een toegangsbewijs ontvangen voor het volgende kandidatentoernooi. Het is een zware opgave deze lange weg naar de wereldtitel te volgen, maar Gelfand heeft bewezen dat het kan. Hij won in 2009 de vorige World Cupwedstrijd en bekroonde die zege dit jaar met een triomf in het kandidatentoernooi in Kazan.’

Het volledige artikel volgt nog.

Hans Böhm

Zijn rubriek]’ Haarlem’ begint met:

Voor de zevende keer wordt in Haarlem het BDO-toernooi gehouden. De organisatie is zoals gebruikelijk in de vrijwillige handen van schaakvereniging Het Witte Paard (HWP) en ook al zijn de bijdragen door de economische omstandigheden wat minder vanuit gemeente Haarlem en sponsor BDO, toch wil men nog jaren doorgaan met dit evenement. Wat begon als een Meestertoernooi met tien deelnemers is inmiddels uitgegroeid tot een grootmeestergroep, een meestergroep en, sinds vorig jaar, een groot Open toernooi. Er is altijd wel wat te beleven in de binnenstad van Haarlem (onder andere voetbal, honkbal) maar de laatste jaren hoor je op de achtergrond ook de opzwiepende klanken van het Jazz-festival.

De functie van het evenement, kansen bieden voor de Nederlandse subtop, wordt iedere keer gehaald: vorig jaar behaalde Robin van Kampen zijn eerste grootmeesternorm en daar kwamen twee meesternormen bij voor Alexander Markgraf en Tex de Wit.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van Gittens , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Grau – Fine klik hier.

Johan Hut]

Zijn rubriek Altijd spektakel bij Manuel Bosboom begint met:

‘Het BDO-toernooi van schaakclub Het Witte Paard in Haarlem heeft een belangrijke plaats op de Nederlandse schaakkalender ingenomen. Aan de zevende editie doen in de hoofdgroep vier grootmeesters, vijf meesters en local hero Jaap de Jager mee. De tweede tienkamp telt ook nog vier meesters en er is een groot open toernooi. Voor schakers uit Haarlem en omstreken is het een prachtige kans om zich te meten met sterke schakers uit binnen- en buitenland. Morgen wordt de laatste ronde gespeeld.

Al in de eerste ronde werd een partij gespeeld die misschien wel als leukste van het toernooi zal worden verkozen. Ach ja, Manuel Bosboom, je hoeft de naam maar te noemen en iedereen veert op. De Zaankanter kan de ene dag knullig verliezen en de volgende dag een briljante partij winnen. Veel liefhebbers spelen al zijn partijen na, er komen regelmatig creatieve of zelfs bizarre zetten in voor. Tegenstander Suri Vaibhav is een dertienjarige jongen uit India, maar is al meester en dus een groot talent. De overwinning van Bosboom is geen grote prestatie, maar vooral heel grappig om na te spelen.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Bosboom – Vaibhav

en het naspelen hiervan klik hier.

Henk Prins

Het oplossen van eindspelstudies is geen eenvoudige bezigheid. Aan schaakproblemen zoals mat in twee of drie waagt de gemiddelde schaker zich nog wel, maar aan een eindspelstudie? Toch is dit wat vreemd, een eindspelstudie kan vaak in een partij ontstaan. Waarom dan wel een combinatie oplossen uit bijvoorbeeld het AD Dagschaak en niet de tijd nemen een eindspelstudie te kraken? Waarschijnlijk spelen diepgang en moeilijkheidsgraad een rol.

Van Yochanan Afek, de in Nederland wonende Israëlische meester, zag ik een mooie studie

Wit begint en wint

Wit staat meteen al voor de keuze of zijn paard of zijn loper weg te geven. Welk stuk kan het best gemist worden? Na 1. …Pa6? Kxd1 2. Pxc5 houdt zwart met 2. ….Ke2 eenvoudig remise. Na 1. La4? cxb4 is de winst verkeken voor wit wegens 2. c5 b3 3. Lxb3 Pxb3 4. c6 Pa5 5. c7 Pc6+! Het verstandigste is de keuze uit te stellen en te bekijken wat zwart speelt. Oplossing is 1. Pc2! Pb3 (Het zwarte paard is uit de hoek en na 2.Pe3? Pa5! 3. Ke4 Pxc4 heeft wit niet zo veel meer.) 2. Pa1 Pxa1 (Het zwarte paard wordt gedwongen weer naar de hoek te gaan. Als nu de stand wordt vergeleken met het diagram dan valt op dat deze hetzelfde is maar dan zonder het witte paard van b4. Mooi is dat nu het plan werkt met) 3. La4 (de loper houdt het zwarte paard dus ingesloten in de hoek.) 3. ….Kc3 4. Kd5 Kb4 5. Ld1 en zwart verliest door zetdwang . (zie slotstand hieronder)

Natuurlijk is een dergelijk eindspel heel mooi na te spelen als de oplossing gegeven wordt. Het idee om het witte paard op a1 te offeren lijkt me voor een gemiddelde schaker een heel moeilijke klus. De eindspelstudie heeft veel motieven in zich die bruikbaar zijn in de partij. Bestuderen en oplossen van studies zijn voor de schaker een nuttige bezigheden. In trainingen krijgt daarom de eindspelstudie veel aandacht. Het gaat in die trainingen om het herkennen en toepassen van die motieven.

Max Pam

27 augustus 2011

Swierrcz wint gedevalueerd toernooi

‘Op het moment dat ik deze rubriek schrijf, is er nog geen ontknoping en zit Muammar Kadhafi ondergedoken. Dus als u dit leest, zal alles wellicht anders zijn. Dat neemt echter niet weg dat Kirsan Iljoemzjinov, de voorzitter van de FIDE, nog even op de valreep de schaakwereld in diskrediet heeft gebracht.

Ging Iljoemzjinov in juni nog op theevisite bij zijn ‘goede vriend’ Kadhafi, dit keer liet de baas van de Wereldschaakbond trots weten dat de Libische dictator hem persoonlijk had opgebeld. Die had tussen het granaatvuur meegedeeld dat alles onder controle was. Niets aan de hand, wij gaan winnen, had Kadhafi gezegd, als een schaker die zonder stukken iemand mat denkt te zetten.

Wie wil weten waar Kadahfi zich schuil houdt, kan het beste contact opnemen met de Wereldschaakbond. Daar hebben ze het nummer.

Waarom belde Kadhafi juist Iljoemzjinov? Daarover wordt druk gespeculeerd.’

Hij gaat in op het WK voor spelers onder 20 jaar en behandelt de partijen Hovhannisyan – Robson, Ter-Sahakyan – Swiercz en Tsatsalashvili – Cori.

Hij besluit met:

‘Bij de vrouwen won verrassend de Peruaanse Deysi Cori. Zij is achttien, een jaar ouder dan de algemeen wereldkampioene Hou Yifan, die ook liever thuis bleef. Deysi Cori werd gisteren door de Peruaanse president Humala ontvangen, die haar een cheque van 25.000 nuevos (zevenduizend dollar) ter hand stelde.’

Bovengenoemde partij was haar overwinning in de laatste ronde.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5566 voor beginners en B5566 voor gevorderden.

A5566 Zwart aan zet, wat is sterk??
B5566 Wit aan zet wint, hoe precies?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.