De Telegraaf schaakrubriek 3 september 2011

Hans Böhm

Haarlem (2)

Het traditionele BDO-toernooi in Haarlem, dat in drie categorieën wordt verspeeld, is succesvol verlopen. Een algehele goede vechtersmentaliteit, geen wanklanken of protesten, een klein beetje drama, de juiste winnaars en enkele titelnormen.

Eerst het drama. Plaatselijke coryfee was Jaap de Jager. Hij begon ongekend goed met drie uit drie en was toen nog maar één punt verwijderd van een Meesternorm. Dat lukte jammerlijk niet. Partij na partij raakte De Jager dieper in de put. Hij maakte nog slechts een halfje uit de resterende zes partijen en kwam dus net tekort. “Ik had ineens geen energie meer”, was zijn verklaring. Voer voor psychologen of de huisarts?

De Hoofdgroep werd uiteindelijk gewonnen door een duo: de Rus Maxim Turov en Robin van Kampen, beiden bleven ongeslagen. Turov was constant in de kop te vinden maar Van Kampen deed het anders. Hij begon met vijf remises en toen pas was de motor warm, hij won de laatste vier partijen overtuigend.

Diagram 1

R. van Kampen – L. d’Costa, ronde 7

Lorin d’Costa is een Engelse Meester en een fulltime schaaktrainer met een Elo van 2425. Hij kwam naar Haarlem voor een grootmeesterresultaat, hij heeft er al een achter zijn naam staan. De wijze waarop Van Kampen deze stelling behandelt kan zijn tegenstander zo gebruiken op de trainingen.

23.Le3!!

De uitroeptekens staan er niet zozeer voor de zet zelf maar voor het hele concept er achter. Het lijkt alsof zwart de dame moet weghalen en dat geeft wit groot voordeel. Maar er is een verborgen wending die d’Costa als goed speelbaar voor zwart had getaxeerd.

23…Lg5!

Want na 24.Lxg5 hxg5 25.Dxg5 heeft zwart compensatie door dat sterke paard tegen die zwakke loper. Maar wit offert een kwaliteit en krijgt daarmee een gewonnen stelling. Dat had Van Kampen voorzien in de diagramstand en dat is klasse.

24.Lxc5 Lxd2 25.Lxd6 Lxe1 26.Txe1 f6 27.c5 Kf7 28.c6 a5 29.Lxe5 fxe5 30.d6 Ke6 31.Td1 Th-d8 32.Le4 g6 33.d7 Tc7 34.Kc2 Ke7 35.Kb3 Tf8 36.Ka4 Kd8 37.Td6 en zwart gaf op, hij verliest al zijn pionnen. Sinds Van Kampen als jongste Nederlandse grootmeester door het leven gaat speelt hij met meer vertrouwen en zijn plafond is nog lang niet in zicht.

De beide winnaars krijgen als extra beloning een uitnodiging voor het komende prestigieuze Tata-toernooi.

De derde plaats kreeg ook een extra tintje: Ruud Janssen scoorde zijn derde grootmeesternorm en omdat zijn Elo boven de 2500 ligt krijgt hij automatisch op het volgende FIDE-congres de titel toegekend. Daarmee is zijn ambitie in de schaaksport min of meer gehaald. Janssen heeft een normale baan en doet zijn hobby er, op hoog niveau, gewoon bij. Zijn openingsrepertoire is er vooral op gericht zo snel mogelijk uit de theorie te komen en tot op zeker niveau kun je daar mee weg komen. Het Indische talent Suri Vaibhav kwam niet helemaal uit de verf. Hij staat op de wereldranglijst als hoogst genoteerde in de categorie onder-14 jaar en hij heeft al een grootmeesternorm in de zak. Dit keer bleef hij net een halfje verwijderd van zijn doel maar het zal allemaal wel snel komen. Tenslotte zijn in India, sinds Viswanathan Anand de wereldkampioen is, vele grootmeesters neergestreken om trainingen te geven. De Nederlanders Friso Nijboer en Manuel Bosboom speelden een zwak toernooi. Profschaker Nijboer is zich aan het oriënteren op een andere carrière en was er met zijn gedachten, en een vrouw en twee kinderen, niet helemaal bij.

Slotstand Hoofdgroep BDO 2011

1.Van Kampen, Turov 6,5 3.Janssen 6 4.Vaibhav 5,5 5.Haslinger, Huschenbeth 4,5 7.Nijboer 4 8.De Jager 3,5 9.Bosboom, d’Costa 2

In de tweede tienkamp behaalde David Klein, net klaar met het Gymnasium, zowel de overwinning met een uitstekende score van 7 uit 9 als ook een meesternorm. Hij promoveert volgend jaar naar de Hoofdgroep.

Diagram 2

A.Brown – D. Klein, ronde 4

Andrew Brown is een vrolijke Australische scholier van negentien jaar, die als meester een jaartje als schaker van het leven wil genieten. Daarna pakt hij een universitaire studie op. Ik hoop voor Andrew dat hij veel levenservaring opdoet de komende tijd, want voor het schaken hoeft hij niets te laten.

Wit legt het hoofd op een presenteerblaadje met

20.g4? Txf4! 21.Dxf4 Dxb2 22.Ta-c1 Tf8 23.g5?

Andrew wil geen normale, rustige zetten doen (als 23.Tf2) maar geeft, als levensgenieter, zijn tegenstander liever actief stukkenspel en open lijnen.

23…Ph5 24.Df3 Le5 25.Pe2 Ld6 26.De4 Dd2 27.h4? Dxe2 en wit gaf met een glimlach op.

Het Open toernooi met 45 deelnemers werd gewonnen door Rini Kuijf en Rob Schoorl met 7/9.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.