Herdenking

Gert Ligterink, 7 september 2011

Zijn e-column ‘ Herdenking ’ begint met :

Je moet het de Russen nageven dat ze hun helden in ere houden. In Nederland is het niet gelukt een vaste plaats op de kalender voor een Euwe herdenkingstoernooi te vinden. In Rusland en andere landen van de voormalige Sovjet-Unie hebben grootheden als Keres, Tal, Petrosian, Geller en vele anderen als vanzelfsprekend hun jaarlijkse memorial gekregen.

De laatste weken pakken de Russen uit met een groots eerbetoon aan Michail Botwinnik. Omdat het honderd jaar geleden is dat de eerste Sovjetwereldkampioen werd geboren, zijn in verschillende steden memorials gehouden: een open toernooi in Sint Petersburg, een rapidtienkamp met vroegere tegenstanders van Botwinnik in Suzdal en een rapidvierkamp met Anand, Carlsen, Aronian en Kramnik in Moskou.

Het is discutabel of rapidschaak de juiste discipline is om een man te eren die weinig op had met het in zijn ogen frivole snelle spel. Een zestienkamp met een bedenktijd van tweeënhalf uur voor de eerste veertig zetten en afbreken na vijf uur spelen zou eigenlijk ideaal zijn, al begrijp ik best dat die terugkeer naar het verleden niet serieus is overwogen.

Het heeft mij altijd gespeten dat ik pas schaken heb geleerd toen Botwinnik geen wereldkampioen meer was. Natuurlijk heb ik aan de hand van de partijnotaties en de verslagen geprobeerd te voelen welke spanningen rond zijn WK-matches hingen, maar dat blijft behelpen. Helaas raakte ik net te laat besmet met het virus om in 1963 Botwinniks laatste titeltweekamp op de voet te volgen.

Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.