Toernooitips

schaakbeeld 63. Toernooitips

zaterdag 11 september 2011

TOERNOOITIPS

Er zijn heel veel internationale schaaktoernooien. Mooie evenementen waar dikke geldprijzen en ratingpunten te winnen zijn. Logisch dat dit veel schakers aantrekt en dat er een grote groep toernooispelers actief is. Men zwermt uit over de hele wereld. Van Sydney naar Berlijn, van Moskou, naar Amsterdam, Los Angelos, Londen, etc. Ook de afgelopen zomermaanden kon men in heel wat landen en steden terecht. De top onder de toernooispelers, grootmeesters met een rating van dik 2600, vliegt van het ene continent naar het andere.

Deze gerenommeerde toernooitijgers weten ook perfect waar het tijdens zo’n toernooi op aan komt. Op goed schaken natuurlijk, maar ook op het creëren van de juiste randvoorwaarden voor goed spel. Een toernooi van pakweg twee of drie weken vergt uiterste concentratie en alles moet kloppen.

Het zijn vaak de bijzaken, buiten de speelzaal, die beslissen of je in de prijzen valt of niet.

Ik heb enkele ervaren toernooispelers dienaangaande naar tips gevraagd. Hoe verhoog je als speler je winstkansen? Waar moet je vooral op letten?

De tips die ik verzamelde van deze praktijkmensen wil ik de lezers niet onthouden. Doe er je voordeel mee.

tip 1: Laat je partner en gezin thuis.

Ga alleen naar het toernooi. Menige schaker denkt het toernooi te combineren met een leuke vakantie

met partner en kind. Niet doen.

Een combinatie van schaaktoernooi en gezinsvakantie werkt uiterst contraproductief. De eerste dag samen is nog leuk maar bij de 2e begint het geruzie, gezeur en getob. Het knusse gezinsgedoe leidt vreselijk af van waar het om zou moeten gaan: Spelen voor de toernooiwinst of het behalen van een norm. Je noodzakelijke schaakconcentratie is onmogelijk als je je partner en gezin meeneemt.

Je komt geheid met minder ratingpunten thuis dan je vertrok, fysiek en mentaal gebroken. De relatie met vrouw of vriend krijgt ook een zeer flinke deuk.

De meeste toernooispelers (85%-95%) zijn mannen en daarom beperk ik me hier tot alleen de vrouwelijke partner.

De verwijten die je van haar krijgt zijn terecht. Je hebt tijdens het hele toernooi nauwelijks of geen aandacht voor haar, je hebt geen enkele keer de baby verschoond, je hebt de twee meegenomen hondjes nooit uitgelaten, zelfs 1x geschopt na een nederlaag, je hebt de hotelkamer laten verslonzen. Allemaal terecht, maar een goede toernooispeler moet alleen maar schaken, schaken en nog eens schaken. Geen andere dingen en dat is voor “de vakantievierende partner” bitter.

Resultaat: Felle echtelijke ruzies en smadelijke nederlagen op het bord.

tip 2: Ga tijdens het toernooi vroeg en alleen naar bed.

Rust en slaap. Uiterst belangrijk. Dan pas kun je de volgende morgen echt geconcentreerd achter het bord zitten. Deze tip lijkt zo simpel en voor de hand liggend maar is oh zo moeilijk waar te maken. Je bent van huis, in een vreemde stad en vleselijke verlokkingen liggen op de loer.

Zeker een jonge grootmeester (vaak tussen de 20 en 30 jaar) voelt zijn hormonen opspelen als hij al die mooie buitenlandse schonen aan de hotelbar, in de hotellounge of op de terrassen ziet zitten. Hij is alleen, niemand let op hem, het thuisfront is ver weg. Sexuele uitspattingen en escapades lokken. Hoe aantrekkelijk ook, het is een grote fout om toe te geven aan deze zoete verleidingen. Leef als een kuise monnik want “een verspeelde nachtrust” betekent de volgende dag een zekere nul. .

tip 3: Boek een duur hotel.

Als jonge, beginnend beroepsschaker telt elke cent. De verblijfskosten en hotelkosten moeten zo laag mogelijk zijn. Begrijpelijk, maar in de praktijk blijkt een goedkoop hotel funest voor de toernooiprestaties en dus duurkoop.

Een goedkoop hotel is niet voor niks goedkoop. Er is altijd veel mis. De gehuurde kamer is vies, stinkt, er is lekkage, er zitten muizen, het bed en de ranzige matras zakt door, de toiletten voor de hele verdieping liggen naast jouw kamer waardoor het geluid van doorgetrokken W.C ’s de hele nacht in je kamer doorklinkt. De vloer kraakt, de elektrische bedrading van het licht is levensgevaarlijk.

Onmogelijk om je hier rustig voor te bereiden op de volgende match.

tip 4: Voor de creatieve chaoten.

De bovenstaande 3 tips gelden voor 95 % van alle toernooischakers. Er is echter een categorie schakers waarvoor ze niet gelden. Integendeel zelfs. Dat is de groep die ik wil betitelen als “de creatieve chaoten”. Een hele bijzondere en kleurrijke groep. Het zijn spelers die houden van het onverwachte, het grillige, het chaotische; zowel in hun eigen privéleven als in het schaakspel. Sterker nog, ze gedijen pas in chaos en als ze druk ervaren. Ze zoeken de chaos op, pas dan spelen ze goed schaak en komen ze tot topprestaties. Ze hebben een woest zelfvertrouwen dat hen in staat stelt om onder de meest onmogelijke omstandigheden en druk briljant schaak te spelen. Zonder chaos verworden ze tot middelmatige schuivers op het bord, verdampt hun schaakgenie..

Voor die groep geldt de laatste tip: combineer de tips 1,2 en 3 maar dan in het tegendeel. De eerste prijs gloort ….

Frans Drummen

alle schaakbeelden: zie www.smb.nl

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.