Grootmeesters verlaten Meesterklasse

Robin Swinkels, Daniel Stellwagen, Robin van Kampen, Sipke Ernst, Jan Werle en Daan Brandenburg, dat zijn de Nederlandse grootmeesters die komend seizoen in de Meesterklasse spelen. Niet meer. Van de 28 Nederlandse grootmeesters zijn er zes opgegeven voor de hoogste klasse, vijftien voor lagere klassen en zeven spelen bij mijn weten niet in de competitie.

Steeds meer clubs in lagere klassen slagen erin een sponsor te vinden, terwijl clubs in de Meesterklasse daar steeds meer moeite mee hebben. Dat leidde tot bovengenoemde merkwaardige verdeling van grootmeesters. Daarbij speelde mee dat En Passant (1e klasse A) in één klap drie grootmeesters van HSG overnam: Jan Smeets, Erwin l’Ami en Friso Nijboer. Van het nu sponsorloze HSG ging Loek van Wely naar het Groningse SISSA (3A), Wouter Spoelman naar Kennemer Combinatie (1B) en Ruud Janssen naar De Toren uit Arnhem (2C).

Tel je de buitenlandse grootmeesters erbij, dan is de verhouding iets minder scheef: zeventien in de Meesterklasse en twaalf in de eerste klassen. Er spelen 37 meesters in de Meesterklasse en 20 in de eerste klassen.

Voerendaal kampioen?

HSG heeft nog altijd de hoogste gemiddelde rating en wordt hier en daar simpel als (toch nog) favoriet genoemd. Schijn bedriegt. De verwachting is dat Seirawan, Nikolic, Chuchelov en Stellwagen slechts enkele wedstrijden zullen meespelen. Het team is aangevuld met twee spelers uit het tweede team (Kees Nagtegaal en Wim van der Wijk), die het heel zwaar zullen krijgen. Erger voor de Hilversummers is dat het voor de noodzakelijke invallers vechten tegen de bierkaai dreigt te worden. Dat zijn namelijk spelers die met HSG 2 in de tweede klasse al tegen degradatie zullen vechten. HSG is dus degradatiekandidaat en de openingswedstrijd tegen De Stukkenjagers is meteen van groot belang.

Voerendaal is de nummer twee op rating en dus een kampioenskandidaat. De Limburgers spelen met bijna hetzelfde team als vorig jaar, alleen Tom Bus is vervangen door Thomas Trella. Rotterdam speelt eveneens vrijwel met hetzelfde team en zal ook meespelen om de hoogste plaatsen, net als Utrecht. Daar zijn wel wijzigingen: Thomas en Jeroen Willemze, ooit medeoprichters van ‘jong Utrecht’ staan niet meer in de opstelling, terwijl ook Benjamin Bok vertrok, naar HMC Calder. De Australische grootmeester David Smerdon is een sterke vervanger, hij speelde enkele jaren geleden ook al voor Utrecht. Verder kwamen Hans Klip en Jaap Houben over van het leeggelopen SMB.

HMC Calder krijgt dus Benjamin Bok erbij, maar zag Erik van den Doel (Charlois Europoort) en Christov Kleijn (Kennemer Combinatie) vertrekken. Bij Apeldoorn met nieuwe sponsor Accres verandert er nauwelijks iets, evenals bij LSG. Bij Groningen maakte Milan Mostertman de merkwaardige overstap naar het tweede team van Unitas. Vraag bij Groningen is altijd hoe vaak en in welke wedstrijden de sterkste spelers zullen meespelen, een vraag die dit seizoen ook voor HSG geldt. Het gepromoveerde BSG speelt met exact hetzelfde team als vorig jaar, met de broers Ootes en de broers De Groote als gretige youngsters. De laagste ratinghouder De Stukkenjagers, ook gepromoveerd, krijgt Cor van Dongen erbij in plaats van Frans Konings. Het ziet ernaar uit dat BSG en De Stukkenjagers met de landskampioen HSG en voormalig landskampioen Groningen om de degradatie zullen gaan strijden.

Grote ambities

In 1A is En Passant (Bunschoten-Spakenburg) waanzinnig sterk, het heeft vrijwel dezelfde gemiddelde rating als Voerendaal in de Meesterklasse. Opgegeven zijn: Smeets, Erwin l’Ami, Nijboer, Ringoir, Bosboom, Peng, Carlier, Alina l’Ami, Lanchava en Böhm. In iedere wedstrijd zullen twee van hen plaatsmaken voor Richard Vedder en Dick de Graaf, maar ook dan is de gemiddelde rating nog veel hoger dan die van de andere ploegen.

Spannender zal het worden in 1B, waar HWP Sas van Gent als vanouds favoriet is, maar waar Kennemer Combinatie grote ambities heeft. Nieuw: Wouter Spoelman (HSG), Christov Kleijn (HMC Calder) en Quinten Ducarmon (Terneuzen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.