Barcelona

De planning, Matthew Saddler wilde weer eens een zomertoernooi spelen, Dimtri van Leent wilde ook wel weer eens op vakantie, Jeroen Bugel heeft die extra training zo voor het seizoen wel nodig en ik…tja 10 dagen Barcelona klinkt als een goed idee…in een notendop onze verhalen !

Donderdagavond de avond voor vertrek bij Dimitri afgesproken en onder het genot van een prima chinees, de puntjes op de i gezet.

Vrijdagmorgen, de hele dag van de ene verbazing in de andere gevallen….

7:10u op station, koffie halen bij Julia’s(station Amersfoort), draai je je om, is Bugel eral…….precies op tijd, ook voor het eerst in zijn leven op tijd…mss extern voortaan ook maar met het vliegtuig dreigen te gaan.

Trein naar Schiphol en op schiphol een ontbijtje gescoord, Matthew probeerde ons bij de verkeerde gate in te laten checken, maar daar trapten wij niet in , HA!

In het vliegtuig aangekomen, ik zei ik slaap altijd goed, dus zei Dimitri dan switchen we wel van stoelen, kan jij beetje praten met de jongens….ik op stoel 2 van de 3 (e rij), Dimi (d), Bugel links van het gangpad (c) en Matthew (b). Ik zei nog als er nou een ontzettend lelijk wijf naast me komt zitten, dan draaien we om…….anyway, ze was niet heel lelijk en ging enigzins verlegen naast me zitten.

We stegen op en toen begon er een hond te blaffen….Dimi en ik begonnen wat te dollen ik lachte een beetje naar haar en ze zei: “you didn’t see? It came with the bag”

Ik: "We saw and commented on a lot, but we missed that bag…"

5 minuten later was het me duidelijk de koffer die zij (handbagage) onder haar stoel had zitten, daar zat dus een hond in….of zoals Dimitri zei: "ze waaierde eerst in haar gezicht, toen dacht ik nog dat kan, maar toen ze bij haar kruis begon was ik ff los…" Al puzzeloplossend (we hadden een kansloos belgisch puzzelboek van Bugel), ging de vlucht verder.

Aangekomen bij het appartement, wat er prima uitzag…..even rustig aan gedaan, de ramblas op, wat gegeten en toen nr de speelzaal.

Vandaag dag 2 Matthew komt net terug van een stukje hardlopen, Bram rolt net z’n bed uit en Dimi ligt nog plat.

De 1e ronde eindigde voor alle 4 eindigde in een punt!

Matthew’s tegenstander (2130) had een trage opzet, dus kon Matthew lekker inkomen.

Bram speelde naar eigen zeggen een soepele partij tegen een oudere vrouw met 1800+.

Het duurde alleen nog een tijdje voor het punt binnen was omdat de vrouw te lang doorspeelde.

Dimi had het even zwaar tegen een Spaanse meid (met 1800+). Ze zocht voortdurend oogcontact en werkte haar decolleté bij als Dimi aan zet was. Toen ze even later met onschuldige lieve oogjes remise aanbood kon Dimi de verleiding haast niet weerstaan. Toch slaagde Dimi voor deze eerste test en hij won. Toen keek ze niet zo lief meer….

Zelf had ik een lastige partij tegen een Spanjaard met 2148. Omdat ik geen Fide-rating heb, was ik op 2 na laatste geplaatst met een rating van ‘0’. Daardoor dus de eerste ronde tegen 2148.

Volgens mijn 3 collega’s hier stond ik na een tijdje echt slecht. Zo voelde het tijdens de partij nog niet helemaal, maar nadat ik ook nog een pion weggaf vreesde ik dat ik met een 0 zou starten.

Echter was mijn tegenstander even niet scherp en hij gaf zo een toren cadeau. Dank u! En even later was het punt binnen. Geen goede partij, hopelijk gaat het de komende partijen steeds beter…..je moet niet té goed beginnen nietwaar?

De speelzalen lagen wel 100mtr van elkaar af, dus we moeten niet te veel verliezen want dan blijf je lopen.

’s Avonds even uit eten bij een prima visrestaurant aan de haven, het eten was goed ,maar de ober vergoedde nog meer.

We bestelden, Bugel: ceasar salade en tagliatelli…waarop de ober zei: dat meen je niet, dat is een kindegerecht…nou die vent kon bij 3 van ons niet meer stuk, toen hij ook de bierbestellign van Jeroen nog in twijfel trok….maar ik zei ach eentje kan wel….liep ie weg, Jeroen aankijkend en al sorry zeggend….Jeroen nee prima….hij kwam weer terug en zei ja maar dat kan echt niet je besteld kindergerechten, je kunt veel beter een paella ofzo bestellen…waarop Jeroen het nog probeerde met doe dan maar een pizza margarita…maar dat was ook een kindergerecht dus kwam niet door….de maaltijd kabbelde tot zijn einde…..en we gingen bijna huiswaarts…de ober kwam terug en vroeg of we lekker hadden gegeten (Jeroen had 2x zijn bord niet leeggegeten maar had mazzel want iemand anders had de borden opgehaald)…Jeroen probeerde het nog even en zei het was ook geen tagliatelli het was spaghetti….waarop de ober zei: ‘ja, maar dat weten die kinderen niet’…….gelukkig voor hem betaalden Dimitri en ik dus een grote fooi viel hem ten deel ……vanavond weer !

Matthew heeft vanmorgen al hardgelopen, Bram de dvd van Jan-Ove Waldner van Matthew gezien, bugel bekijkt een duits boek over een opening, Dimi zit met koptelefoon op een boek te lezen….kortom we hebben het zwaar.

Elke dag nemen we Jeroen flink in de maling, als tegenprestatie krijgt hij iedere ronde een toren cadeau…zijn overwinning op een FM was een interessante. Dimitri werd naar de strot gevlogen (wss voorbereiding) en ging er vrij hard vanaf. Ik had zelf zwart tegen een oude IM die het heel rustig aan deed, op zet 19 werd het eerste ding geruild…wel gelijk een stukoffer aan zijn kant….met de nodige actieve zetten hield ik het binnen de remisemarge…

Gistermiddag ff lunchen op la rambla….we lopen langs wat tentjes waar iedereen altijd roept….drinks, food, come here etc…..Dimi werd in zijn pokershirt ff geowned…..de man riep…drinks….foods…no limit holdem….drink…foods in hetzelfde tempo…Matthew liep vooruit dus beloond met 4 gasten werd de beste man niet Op een ander terras ff wat besteld 1 biertje voor de wedstrijd…het bleek een karaf voor een tientje..nja ook prima !

Het eten ’s avond was niet best…helaas was de bediening ook al niet best en zoals men zegt min en min wordt niet altijd plus….vandaag nieuwe ronde nieuwe kansen, zo mr eens naar de bakker om brood te halen

Eerste 2 dagen hebben we als drietal Bugel goed te grazen genomen, wat in het gewenste effect sorteerde, wij een hoop te lachen overdag en Bugel kreeg 2x een toren in de schoot geworpen….gister waren we erg aardig voor hem en gaf ie zelf een toren weg, dus de missie voor vandaag is weer duidelijk, dollen met die appelwangetjes !

Wel bizarre jongen hoor die Bugel, op de ramblas besteld ie een colatje, krijgt ie niet op, hij besteld een pizzar krijgt hij niet op, hij besteld tagliatelli, krijgt hij niet op….slechts 1x at ie zijn bord leeg, toen bestelde hij slechts 2 tapas gerechtjes….vandaag nieuwe ronde nieuwe kansen

de hardloopploeg is ook geplitst, Dimi gaat om half9 lopen, mat en ik om half 10…Bugel komt vaak voor half twaalf wel zijn bed uit..

Overdg in het appartement, btje bijgeschoold worden door onze GM in de wonderen van het edele schaakspel, als hij zijn potten laat zien is het zo oogsreledend en gemakkelijk, eens kijken of dat vandaag ook is

Gister helaas onze eerste bekernederlaag, volledig op het conto van ondergetekende overigens, owkee en een deel van Bugel

Vanmiddag gaan Dimi en ik het aquarium bezoeken, dit vertelde ik gister tegen Twan Burg…waarop hij zei ow wat ga je daar doen dan ?

Na het antwoord: ‘vissen kijken denk ik jonguh’…was ie ff stil

Morgen beginnen we (bugel, ik en de boys van HMC) ook aan het zaalvoetbaltoernooi, ideaal want zo warm is het hier niet

Het puzzelboek van Bugel wordt met veel plezier doorgeworsteld, dus ook op dat vlak niks dna vorderingen !

Het eten in Barca is erg goed, enkele uitzonderingen daargelaten, zoals de hoofdmaaltijd van Dimi en ondergetekende….het is ook lastig als wij een voorgerecht hebben en de andere 2 niet om dan te zorgen dat de zalm niet vreselijk verbrand….ofzo

Zo de mannen komen terug van de bakker Bugel maar eens uit zijn schoonheidslaapje halen en wat naar binnen schuiven.

Alle dagen zagen er een beetje hetzelfde uit, wij op tijd op en lekker eten, overdag beetje relaxen. Waarbij op valt dat met een grootmeester iedereen wat fanatieker wordt, al plugde hij voor 4 als je het mij vraagt 😉 De uiteindelijke overall scores waren prima, Dimitri 5 uit 8 (1 ronde niet gespeeld 1 ronde geen tegenstander), Jeroen 5 uit 10, tikkie ontevreden want met een punt in de laatste ronde (en dat zat erin) had ie een bere toernooi gespeeld. Ik zelf 6 uit 10, langste pot 42 zetten, 2 halfjes en een hoop lol…en Matthew ja daar is een hoop over geschreven dus dat laat ik aan de kenners over.

In het kort de hoogtepunten van deze trip:

– Los Rhinos Blancos winnen voetbaltoernooi (Brent en Twan Burg, Jeroen Bugel, Ik, Joris en Jasper Broekmeulen lieten de concurrentie kansloos)

– Matthew wint het toernooi

– Amersfoort doet lang mee in het teamklassement wat uiteindelijk gewonnen wordt door een team met 4 titelhouders

– Middagje slenteren in Park Guel, met Dimitri, vooral de trap op was een feest

– De laatste avond Twan helemaal los zien gaan op de dansvloer

– Matthew die vele malen zijn handtekening in zijn eigen boek mocht zetten

– Matthew die de laatste avond de drank betaald…zoals het een winnaar beaamd

– Bugel die er 4 dagen stevig van langs kreeg en meestal toch een glimlach op zijn gezicht toverde

– Dimitri die op een ochtend 100potten van Sergei Tiviakov bekeek in de skandi met 3. … Dd6 en er nog steeds zin in had

– Bram die ook een dagje lekker 15min had voorbereid

– Jeroen die bijna elke dag zijn voorbereiding op het bord kreeg

Ik zeg volgend jaar weer, hieronder nog een aantal fragmenten om het schaaktechnisch proberen te maken…

16.Lb4!

16. … b5 17. Lxf7 c4 18.Pxc4 bxPc4 19.Lxc4 d5 20. Ld3 Pe4 21. c4! dxc4 22.Lxc4 Pb6 23. Ld3 Ld5 24. Dd1 Pc4 25. LxPc4 LxLc4 26. a3 Dd6 27. Pd2 PxPd2 28. DxPd2 g5 29. Lg3 Le5 1/2-1/2

Mijn tegenstader kwam net met een fijn nieuwtje (Kd7) wat een tikje dubieus lijkt, maar na Ta4?? was de zwarte stelling prima..ik verloor ook snel en soepel…

Een prima stelling met zwart, ik had het ‘allemaal gezien’..15. … e4 16. Bxe4 fxe4 17. Qxf8+ Bxf8 18. Rxf8+ Kg7 19. Raf1 Bf5 20. g4 Qg5 21. h3 Rc8 tot hier was het vrij geforceerd en solide 0-1 leek me…

2r1nR2/pp4kp/6p1/2BP1bq1/4p1P1/2N4P/PPP5/5RK1 w – – 0 22

22. Pxe4gemist door me, niet zo erg maar in een tactische stelling iets obvious missen is nooit lekker

Qh4 23. Ba3 Hier dacht ik wat dreigt er nu en speel in de overtuiging dat er niks dreigt 23. … LxPe4?? (Pd6 was het makkelijkst, maar die had ik ook niet gezien) 24. T8f7+! ik had niks in de gaten, maar moet hier met Kg8 remise maken…24. … Kh6?? La3-f8+…owja dat is niet zo prettig inderdaad…1-0

De stelling is al een feest en mijn tegenstander ging er ook snel vanaf: c5+ Rd6 19. Rad1 e5 20. Rfe1 Nd7

21. Qc7 f5 22. Rxe5+ Kf7 23. Qxd6 Nxe5 24. Qxe5 Bd7 25. d6+ Kg6 hier ging ik een tijdje in de tank mr zag niks directs winnend, zeker niet toen ik ergens een variant na De7 Te8 zag met mijn T niet op de onderste rij dacht ik even niet te veel risico’en besloot de partij met het schitterende

Mijn volgende tegenstander verdiend een compliment, hij had voorbereid en was tot de conclusie gekomen dat hij geen gekke dingen moest doen, wachten tot ik dat deed en dan keihard afstraffen…klinkt als een goede read..en het doet zijn naam eer aan

11. b4?? cxd5 12. cxd5 Pexd5! en met e4 na en de lange diagonaal was het snel bekeken..

Ik dacht wel compensatie te hebben voor de pion en dacht aan mooie dingen als Pe1 Pg2 en f4 of h4 na…mijn tegenstander kwam hier echter met het verbluffende (voor een fransspeler niet zo moeilijk waarschijnlijk maar toch). 17. … f6!! wit heeft geen keus 18.exf6 e.p. en mijn tegenstander vervolgde hier a tempo met 18. … gxf6?! op zich een prima zet, mr ik voorzag vooral problemen na Txf6!! de zwartveldige loper wil wit niet kwijt, maar als je niet slaat is f3 ten dode opgeschreven, voor een mens een verdomd onplezierige stelling. Wit grijpt nu zijn kansje. 19. g5?! fxg5 20. De5 hier leek me dat zwart met d4 Pxd4 Pf7 moest verder gaan en wit heeft wel wat compi maar de vraag is of het genoeg is, mijn tegenstander besloot echter tot.

21. Tae1!Tc8?? 22. Df6+ Ke8 23. Txe6+ LxTe6 24. Lb5+!!

24. … Ld7 25. De6+ Le7 26. LxLd7+ Kd8 27. LxTc8 1-0

Ronde 8, de enige ronde dat ik langer heb voorbereid dan 5 minuten, er waren zoveel foto’s van Anna Rudolf online te vinden..ik hoorde het pas achteraf, een deel dan, maar ik stond voordat de partij begon al 3-0 voor.

1) Anna liep de eerste 6 rondes met een schattig bloempje rond in haar haar, na ronde 7 niet meer, ik was er blij mee het doet toch iets met je uitzicht.

2) Ze kenden IM Morales die ik de ronde ervoor van het bord tankte en ze dacht, welke Nederlander gaat daar dwars doorheen, hij is altijd heel solide en wint altijd van ‘zwakkeren’

3) Ze had een mening over het shirt wat ik aanhad maar durfde dat niet te geven:

De partij dan maar:

Ik heb een random stelling op het bord getoverd met wat aanval. 19. Qf4?! g5 20. Qg3 Bxe2 21.

Nxe2 Qxb4 22. Rab1 Qd2? 23. Qf3 !! Bxc5 24. Rfd1 Qxa2 25. Rxb7 Rf8 26. Rxc7 Bb6 27.

Rb7 Qa4 28. Nc3 Qh4 29. Tdd7 Deze stelling taxeerde ik als volkomen gewonnen helaas heeft rybka ook een mening.

29. … g4 30. Tg7+ ? Kh8 31. Txg4 Dxf2!! zo lekker..

Ronde 9 pakte ik de saaiste remise uit mijn carriere en de laatste ronde die om half 10 ’s ochtends begon (9.30u na het aflopen van mijn verjaardag) hield ik het 14 zetten vol 😉

Dimitri speelde een goed toernooi maar had een beetje pech, in een karakeristieke stelling voor hem, met een gezonde pion meer verliep het niet naar wens en pakte hij een nul, vanuit deze droomstelling met zwart…dat was idd een domper voor mister solid:

Over Matthew is al teveel geschreven, een hele mooie comeback, hopelijk geeft ie het ook een mooi vervolg, de partij tegen Jan Smeets is al een paar keer de wereld overgegaan, waarbij Matthew toch moest erkennen dat het misschien wel een van zijn mindere partijen was, de witte stelling leek veelbelovender dan hij was en Jan was ook een stuk taaier dan verwacht. Ik vond ook de remise tegen Itturizaga bizar, niet zozeer de partij ! Eduardo bood met wit op zet 4 remise aan, op zet 20 nog een keer en op zet 33 had hij het verdiend met wit, de wil van Matthew won het niet tegen de standvastigheid van Eduardo maar hoeveel GM’s hadden hier niet een zwarthalfje gepakt tegen een gelijkwaardige tegenstander met het idee de laatste ronde is alles met wit mogelijk..

1 diagram dan, verder waag ik me er niet aan :

Zo op het oog een vrij normale stelling zou je zeggen, waarin wit het in mijn ogen ‘normale’ en ook sterke 16.Pa4 speelde. Matthew vertelde bij de analyse een ander verhaal, hij zei: Dit paard hoor daar niet te staan en vanaf nu ging het hard achteruit met de witte stelling….Dimitri ging die avond voor het eerst sinds 3 jaar weer aan de drank, ja er zijn momenten dat je gewoon toe moet geven dat het verschil tussen een wereldtopper en een goedwillende amateur heeeeel groot is

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.