Eerste zege voor De Pion I

Het nieuwe KNSB-seizoen begon vandaag voor De Pion met een mini-massakamp (inderdaad een contradictie) tegen HWP Sas van Gent. Ons eerste speelde tegen het tweede van HWP, ons tweede tegen hun derde. In totaal werd het 8-8, gedetailleerd werd het 5-3 en 3-5.

Het eerste team van De Pion is ten opzichte van vorig jaar enigszins verzwakt. Arlette van Weersel speelt niet meer bij ons, Pim speelt alleen als het echt nodig is, en Thierry Penson is veelal verhinderd vanwege zijn werk.

Nieuw in het eerste is Bart Peeters, die het afgelopen jaar sterke progressie maakte met een fraaie interne en het behalen van de snelschaaktitel.

De wedstrijd begon keurig om 12 uur, hoewel op dat tijdstip onze drie hoogste borden niet aanwezig waren. Stefan Colijn had in Leuven de trein gemist (dat is althans de officiële lezing) waarna Andy met passagier Stefan Docx zo vriendelijk was Stefan Colijn met de auto op te halen. Het driemanschap was een klein half uur te laat. De wedstrijd werd er niet wezenlijk door beïnvloed.

Het eerste resultaat kwam van teamleider Charles Kuijpers die met zwart de opening suboptimaal speelde tegen Jim van de Vreede. Een tactisch geplaatst remiseaanbod op de spreekwoordelijke dertiende zet werd tot zijn opluchting door de witspeler aanvaard. Achteraf bleek het nog wel mee te vallen, oom Fritz11 oordeelde het witte voordeel op +0.33.

Vervolgens werd de partij op het eerste bord tussen Kees Nieuwelink en Stefan Docx beslist. Stefan speelde gedegen tegen de avontuurlijk bedoelde opening van Kees met 2. a3 (hij wilde ongetwijfeld een gambiet met b4 spelen, maar dat gaat alleen maar als zwart snel c5 doet….) die echter niet uit de verf kwam. Toen Stefan eenmaal het initiatief had, was het snel over.

De gelijkmaker werd gescoord door Maarten Rademakers, die met zwart tegen Robert Schuermans een dynamische Sveshnikov speelde. Roberts dame ging op een eenzaam avontuur naar h7, en dreigde ingesloten te geraken. Dat ging echter na veel verwikkelingen nog net goed, en Robert kreeg weer tegenkansen tot hij een matcombinatie van Maarten miste.

Op bord 4 speelde Jan van Mechelen met wit een puike partij tegen Frederic Verduyn. Jan speelde het sterk positioneel, en veroverde in het middenspel een pion. In lichte tijdnood werd Frederic met enkele krachtzetten geheel overspeeld.

Stefan Colijn speelde met wit op het tweede bord een onpeilbare partij tegen Fabian Hulpia. De heren verbruikten zeeën van tijd voor de onorthodoxe openingszetten. Stefan bracht een truc in de stelling waarmee hij op slag dacht te winnen doch er zat een lek in. Hij kon na een voorbarig dameoffer gelukkig nog een zetherhaling afdwingen die erger voorkwam.

Andy Baert speelde een complexe partij met zwart op het derde bord tegen de jeugdige Belg Wouter Ghyselen. De witspeler behandelde de opening, een damegambiet, agressief met een snel h3 en g4. Andy offerde een pion doch kreeg daar onvoldoende compensatie voor. De witspeler trok ten aanval over de h-lijn en die aanval besliste de partij.

De mooie momenten waren tot het laatst bewaard. Ludo Tolhuizen bestreed op het vijfde bord met zwart een andere talentvolle jeugdige Belg die naar de naam David Roos luistert. Lange tijd gebeurde er weinig spectaculairs. In lichte –zoals Ludo het uitdrukte- oudemannentijdnood (hij had nog een minuut of tien voor evenzovele zetten) kreeg Ludo met behulp van het loperpaar enig overwicht. Hij besliste de partij in zijn voordeel met een mooie promotiecombinatie die per saldo een stuk opleverde.

Debutant Bart Peeters (vorig jaar topscorer van het tweede team) startte het seizoen prima. Met wit had hij van meet af aan duidelijk positievoordeel tegen de ervaren Harry Provoost. De witte d-pion legde de zwarte stelling lam, en na het veroveren van beslissende invloed op veld d7 haalde Bart op overtuigende wijze het punt binnen.

Al met al een goede start van De Pion I in een sterke klasse 2C.

Stefan Docx (2330) – Kees Nieuwelink (2175): 1 – 0

Stefan Colijn (2275) – Fabian Hulpia (2149): ½ – ½

Andy Baert (2176) – Wouter Ghyselen (NC): 0 – 1

Jan van Mechelen (2167) – Frederic Verduyn (2192): 1 – 0

Ludo Tolhuizen (2128) – David Roos (1934): 1 – 0

Robert Schuermans (2070) – Maarten Rademakers (2047): 0 – 1

Charles Kuijpers (1998) – Jim van de Vreede (2005): ½ – ½

Bart Peeters (1938) – Harry Provoost (2022): 1 – 0

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.