SO Rotterdam – Voerendaal spannend tot de laatste seconde.

Na vele jaren spelen in de Orient speelt Rotterdam zijn thuiswedstrijden in de sporthal de Enk in Rotterdam-Zuid. Het bleek een prima locatie met een mooie en ruime speelruimte. De wedstrijd zelf was zo wisselvallig als het weer buiten. We wisten dat we het heel moeilijk zouden krijgen. Immers Voerendaal is een vreemdelingenlegioen met veel sterke spelers uit de Duitse Bundesliga. En Rotterdam zelf was gehandicapt omdat de spelers aan de eerste 2 borden absent waren.

Als gesponsorde club weten we als geen ander dat het in deze economische malaise moeilijk is om een goed team te kunnen blijven betalen. Maar als we bijvoorbeeld in beide eerste klassen kijken, dan wordt daar formidabel gesponsord. Blijkbaar is er nog steeds veel geld beschikbaar voor schaken, maar het zou beter zijn zich te concentreren op een aantal grote clubs en traditionele toernooien, dan het geld zo te versnipperen. Dikwijls hebben zulke ondersteuningen maar een kort karakter en daarna stort alles in. Ik gun een ieder zijn illusies, maar je moet wel realistisch blijven. Je ziet dit al jaren terug ook in andere sportdisciplines, bijvoorbeeld bij basketbal, volley of handbal. In kleine plaatsjes is er iemand die met geld goede spelers aantrekt om een kleine club op het hoogste niveau te laten spelen. De toeschouwers komen dan van heinde en verre, maar veel affiniteit heeft zo’n team dan ook niet met de betreffende club, laat staan met de bewoners van de stad of dorp. In Nederland vinden we dit leuk, maar internationaal bereik je er niets mee.

De wedstrijd begon kalm. Maar langzaam maar zeker ontstond er aan een aantal borden een Rotterdams overwicht. Plotseling aan bord 2 een remise. Maarten stond beter, maar kon geen goed plan vinden om voort te zetten. Daarna nog een remise tussen Martens en Hausrath. In een gelijkwaardige stelling vielen er geen zaken meer te doen. We moesten toen wachten op uitslagen, maar er gebeurde van alles en nog wat.

Onze nieuwbakken invallende speler Vitaly Kunin kreeg een duidelijk overwicht. Won een pion en bezette de ,a-lijn, enige op lijn. Vervolgens zette hij druk op het witte centrum. Frans Cuijpers wikkelde af, naar het bleek een gewonnen dubbel toreneindspel. Pascal en Ali maakten er een waar spektakel van. Stond eerst Ali na f5 beter, in het middenspel raakte hij de draad kwijt en kwam vervolgens in hevige tijdnood. Van der Griendt en Saltaev ging lange tijd gelijk op, totdat Jan Willem een pion kwijtraakte. Rini Kuijf en Benjamin Tereich had een spectaculaire afwikkeling in het middenspel. Er ontstond een stelling met dame voor Rini tegen 3 lichte stukken voor Benjamin. Ook tussen Goossens en Sielecki werd het evenwicht niet verstoord totdat Etienne in tijdnood kwam. Michiel Besseling kwam heel goed uit de startblokken. Maar door een ernstige fout kwam hij in een slechtere stelling. Daarna ontstonden zware complicaties. Wit kwam dreigend met zijn centrumpionnen naar voren, maar Michiel kwam met zijn 2 torens via de damevleugel binnen en plaatse zijn toren op de 2e en 3e rij. Tenslotte de partij tussen Bonno Pel en Tom Bus. Zeer gecompliceerd middenspel. Tom bood remise aan hetgeen Bonno weigerde. Vorig jaar gebeurde hetzelfde, maar toen verloor Bonno nog overigens wel met zwart. Bonno offerde 2 pionnen op de damevleugel, maar zijn stukken werden als compensatie zeer actief. Kortom er kon nog vn alles gebeuren.

In een ware heksenketel werd de partij tussen Vandevoort en Bitalzadeh toch nog remise. Ali moest 15 zetten in een minuut doen. Pascal dreigde met dame + 2 torens de witte koning mat te zetten. Hij ging hiermee bijna te ver, want Ali ontsnapte met een eeuwig schaak door allerlei penningen, maar had wellicht zelfs nog kunnen winnen. Vitaly drukte en probeerde, maar kon niet door de defensie van Andrei Orlov heenbreken. Met zijn pluspion en betere stelling toch wel een tegenvaller voor de Rotterdammers. Nog erger was het met Frans Cuijpers. Hij had inmiddels een gewonnen dubbel toreneindspel bereikt, maar wilde het iets te gemakkelijk doen. I.p.v. nog een pion op a2 te slaan, was eenvoudig Tc3, dreigt mat, wel zo handig. Nu kon wit met zijn twee torens de zwarte koning in de hoek van de koningsvleugel op eeuwig schaak houden en ontsnapte aan een nederlaag. Inmiddels had Bonno gewonnen. Zijn toren en Dame kwamen op de 7e rij binnen en toen wit met Pd6 nog meer dreigingen vlocht, moest zwart materiaal geven en kort daarna opgeven. In tijdnood was Etienne tegen Christoph 2 pionnen kwijt geraakt en positie was volkomen kansloos geworden. De stand was op dat moment nog gelijk, namelijk 3 ½ – 3 ½.

Na alle tegenslagen was de lucht voor de Rotterdammers net zo betrokken als buiten het geval was. Rini had een eindspel van dame + 2 pionnen, tegen toren+loper+paard+pion. De stelling was waarschijnlijk verloren, zeker toen wit nog een pion won. De zwarte dame zwierf actief over het bord, maar gelukkig had de witspeler geen genoeg tijd meer en kwam niet snel genoeg verder, zodat remise het resultaat werd. Michiel Besseling raakte in een lange algemene afwikkeling een kleine kwaliteit achter en het eindspel van toren tegen paard moest verloren zijn. Gelukkig voor hem deed de witspeler het in het vervolg niet optimaal, zodat uiteindelijk het eindspel op het bord kwam, van toren + a-pion voor wit en paard + h-pion voor zwart. Door een slimme truc kon Michiel zijn paard offeren voor de a-pion en werd het toch nog remise. Als laatste waren v.d. Griendt en Saltaev nog bezig. Jan Willem was in tijdnood 2 pionnen achter gekomen. Er was een eindspel van dame+stuk+5 pionnen tegen dame+stuk+ 3 pionnen. De dame van Jan Willem begon aan een reeks van tientallen schaakjes. Daar tussendoor werd het laatste stuk geruild en zwart verloor een van zijn pluspionnen. Onderwijl hadden beide spelers nog slechts 2 minuten beschikbaar. Inmiddels kwam zwart met zijn c-pion toch gevaarlijk naar voren. In letterlijk de laatste seconden werd de wedstrijd beslist mede omdat Jan Willem door de vlag ging.

Hiermee had Voerendaal een zeer zwaar bevochten en voor hen belangrijke overwinning behaald. Helemaal verdiend was het zeker niet. Een gelijkspel zou de meest juiste uitslag zijn geweest.

Gedetailleerde uitslagen:

bord SO Rotterdam Voerendaal uitslag

1. Vitaly Kunin Andrei Orlov ½ – ½

2. Maarten Solleveld Felix Levin ½ – ½

3. Frans Cuijpers Oscar Lemmers ½ – ½

4. Martin Martens Daniel Hausrath ½ – ½

5. Pascal Vandevoort Ali Bitalzadeh ½ – ½

6. Jan Willem v.d. Griendt Michail Saltaev 0 – 1

7. Rini Kuijf Benjamin Tereich ½ – ½

8. Etienne Goossens Christoph Sielecki 0 – 1

9. Michiel Besseling Patrick Diessens ½ – ½

10. Bonno Pel Tom Bus 1 – 0

totaal 4 ½ – 5 ½

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.