HDC Media schaakrubriek 17 september 2011

Johan Hut

Gooi- en Eemlander, Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad

Onverwoestbare Timman offert als vanouds

Nooit zal er een moment komen dat Jan Timman als topschaker is afgeschreven. Teleurstellingen, ja. Slechte resultaten, zeker. Maar altijd zal hij terugslaan, altijd zal hij zijn bewonderaars weer in vuur en vlam zetten met een onverwachte maar zeer verheugende opleving. De laatste jaren speelt hij vooral in de Nederlandse en Duitse competitie en af en toe een toernooi. In juli was dat het open kampioenschap van Nederland in Dieren, waar hij wat tegenviel. Kort daarna volgde het Inventietoernooi in Antwerpen, een tienkamp die vorige week eindigde. Timman speelde zeer evenwichtig, had geen slechte dag, won vier partijen en speelde vijf keer remise. Winnaar werd de jonge Fransman Romain Edouard met de opmerkelijke score van zeven overwinningen, twee nederlagen en geen enkele remise. Een van die nederlagen was tegen Timman, die zijn tweede plaats dus ten volste verdiende. De Nederlandse overgrootmeester, zoals zijn koosnaam tegenwoordig luidt, nam een paar keer genoegen met een relatief korte remise. Misschien om zichzelf wat rust te gunnen, Timman wordt in december zestig en de meeste van zijn tegenstanders waren jonger dan zijn kinderen.

Veel mooier dan zijn keurige tweede plaats was de glanspartij die hij speelde tegen John van der Wiel, de andere Nederlandse veteraan die van geen ophouden weet. Timman offerde stukken alsof het allemaal niets kostte.

Timman-Van der Wiel

1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.Pc3 a6 4.g3 b5 5.d4 cxd4 6.Pxd4 Lb7 7.Lg2 b4 8.Pd5 e6 9.0-0

Een op het eerste gezicht ongelofelijk offer, in 2008 al eens gespeeld in een partij Vallejo Pons-Nepomniachtchi.

9…exd5 10.exd5 Le7 11.Te1 Kf8

Het natuurlijke 11…Pf6 verliest na 12.Pf5 direct.

12.Lf4 Lc8 13.Dd2 a5 14.a3

Bijzonder dat wit het zo rustig kan aanpakken, met zijn stuk minder. Zwart wil nu niet met 14…bxa3 15.Txa3 het laatste witte stuk ook nog in het spel laten komen.

14…Ta6 15.axb4 axb4 16.Dxb4 Tb6 17.Da3 Ta6 18.Db4 Tb6 19.Da5 g5

Dit zou een goed idee zijn, als wit nu zijn loper zou moeten terugtrekken. Timman gooit echter nog meer materiaal in de strijd.

20.Txe7 gxf4

Na 20…Pxe7 21.Lxg5 Tg8 22.Le3 dreigt Pc6 en is een probleem voor zwart dat zijn toren gepend staat.

21.Te4 fxg3 22.fxg3 Pf6 23.Tf4 Pbd7 24.Pc6 Dc7

25.Dc3

Wint twee paarden voor de toren, waar 25…Kg7 26.Taf1 niets aan verandert. Omdraaiing van dat idee zou een blunder zijn, na 25.Taf1 Txc6 wint zwart.

25…Tg8 26.Txf6 Pxf6 27.Dxf6

Hout tellen: wit heeft nu twee pionnen voor de kwaliteit en zwart kan zich nog steeds niet bevrijden.

27…Lb7 28.Pd4 De7 29.Df2 Tg6

Verliest nog meer materiaal, maar wit stond al gewonnen. Te1 was een heel vervelende dreiging.

30.Pe6+ Txe6 31.dxe6 Txb2 32.Lxb7 Dxb7 33.Tf1 Tb1 34.Txb1 Dxb1+ 35.Kg2 Db7+ 36.Kh3 De7 37.Dxf7+ Dxf7 38.exf7 Kxf7 39.Kg4 Ke6 40.Kg5

Zwart geeft het op.

In de World Cup in Siberië zette onze hoofdpersoon van vorige week, Judit Polgar, haar triomftocht aanvankelijk voort. Tegen de sterke Cubaan Leinier Dominguez Perez speelde ze in de reguliere partijen 1-1, in de rapidpartijen 2-2 en in de alles beslissende snelschaakpotjes won ze met 1,5-0,5. Daarmee drong de Hongaarse diva door tot de laatste acht, wat beslist meer was dan wat van haar was verwacht. Judit Polgar is echt helemaal terug op het allerhoogste platform.

In de kwartfinale werd ze met 1,5-0,5 verslagen door Peter Svidler, wat je nauwelijks een teleurstelling kunt noemen. Met Svidler, Ivantsjoek, Grisjoek en Ponomariov zijn vier van de sterkste deelnemers tot de halve finale doorgedrongen.

Vandaag begint het nieuwe seizoen van de KNSB-competitie. De aandacht gaat niet alleen naar de hoogste klasse uit, steeds meer Nederlandse toppers spelen in lagere klassen. In de 1e klasse A is En Passant uit Bunschoten-Spakenburg topfavoriet. De club heeft zich versterkt met de grootmeesters Jan Smeets, Erwin l’Ami en Friso Nijboer. In de 1e klasse B is Kennemer Combinatie een opmerkelijke ploeg. De Haarlemmers werden vorig jaar kampioen in de tweede klasse en versterkten zich met Wouter Spoelman (HSG), Christov Kleijn (HMC Den Bosch) en Quinten Ducarmon (Terneuzen). De ploeg zou zomaar kunnen doorstoten naar de hoogste klasse.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.