Schaakrubrieken 17 september 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke en regionale bladen niet ontbreken. Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


Hans Ree

Zijn rubriek ‘Een begaafde flierefluiter ’ begint met:

‘Chanty-Mansiysk is bijna een spookstad geworden, schreef de Canadese grootmeester Kevin Spragget maandag op zijn website. Hij overdreef, want er wonen nog steeds mensen daar, maar schakers waren er inderdaad nog maar weinig. Van de 128 spelers die aan het toernooi om de World Cup begonnen, waren er nog vier over; twee Russen, Peter Svidler en Alexander Gristsjoek en twee Oekraïners , Vasili Ivantsjoek en Roeslan Ponomariov.

Gristsjoek maakte een grap over twee vliegen in een grote lege sporthal. Het is hier koud, zei de een. Als we met onze vleugels slaan wordt het wel warm, zei de andere vlieg.´

(…) Svidler is iemand die fluitend door het leven lijkt te gaan. Mark Gloechovsky, hoofdredacteur van het Russische maandblad 64, schreef laatst over Svidler in New in Chess :

‘Er zijn talloze manieren om de tijd te doden en onze held is met vele ervan op zeer vertrouwde voet.’ Sidler weet alles over cricket, rockmuziek en Amerikaanse televisieseies, hij is een verwoed lezer, een liefdevol gezinshoofd en een spraakwaterval in gezelschap.

Heeft hij nog wel tijd om schaak te studeren?´

Hij behandelt de partij Gata Kamsky – Ptere Svidler, FIDE World Cup, vierde ronde.

Deze partij eindigde als volgt:

Stelling na 26. Pxb8

´Hij overziet zwarts volgende fraaie zet.

26… Te2 Na meteen 26…Dg3 zou wit nog 27.Pc6 hebben, maar nu zou na 27. Dxe2 wel 27 …Dg3s komen, gevolgd door mat. 27.Dc3 Txf2 28.Pc6 Txf1+ Wit gaf op.´

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Luis Carlos Torres Rosas – Sulennis Pina Vega, Havana 2011.

Gert Ligterink

Zijn rubriek Optreden Timman verzacht kater van uitschakeling Polgar begint met:

De uitschakeling van Judit Polgar door Peter Svidler in de kwartfinale van het World Cup toernooi kwam hard aan. Haar volgelingen verenigden zich in rouw en spraken hun waardering uit voor de Wit-Russische commentator Anna Sharevich, die zich na Polgars nederlaag liet ontvallen dat het toernooi wat haar betreft voorbij was. Dat is het overigens niet, aanstaande maandag pas eindigt de finale tussen Svidler en Grischuk of Ivanchuk.

De kater van Polgar uitschakeling werd wat mij betreft verzacht door het optreden van Jan Timman in het Inventi toernooi in Antwerpen. Voor het eerst dit jaar was hij weer eens ouderwets op dreef. Hij bleef ongeslagen, won een paar uitstekende partijen en eindigde met een score van 6,5 uit 9 op de tweede plaats achter de Fransman Edouard, die hij in de onderlinge partij overtuigend versloeg.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Timman – Van Der Wiel en het naspelen hiervan Klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek Geluk of Pech begint met:

In een knock-out formule kun je altijd vele momenten aanwijzen dat het heel anders had kunnen aflopen, zeker in tweekampen over twee partijen. In het Grand-Prix toernooi te Khanty-Mansiysk in Siberië begonnen 128 sterke spelers een maand geleden aan een grote afvalrace en er zijn er nu nog vier over: Peter Svidler, Vassili Ivantsjoek, Ruslan Ponomariov en Alexander Gritsjoek. Zij komen allen uit wat vroeger Rusland heette en dus, ook al is de hegemonie minder, werpt de oude Russische schaakschool nog steeds zijn vruchten af. We kijken naar het ‘geluk’ in de kwartfinales dat deze laatste vier topschakers nodig hadden om zover te komen.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van Mroczek , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Ivanchuk – Karjakin klik hier.

Johan Hut

Zijn rubriek Onverwoestbare Timman offert als vanouds begint met:

Nooit zal er een moment komen dat Jan Timman als topschaker is afgeschreven. Teleurstellingen, ja. Slechte resultaten, zeker. Maar altijd zal hij terugslaan, altijd zal hij zijn bewonderaars weer in vuur en vlam zetten met een onverwachte maar zeer verheugende opleving. De laatste jaren speelt hij vooral in de Nederlandse en Duitse competitie en af en toe een toernooi. In juli was dat het open kampioenschap van Nederland in Dieren, waar hij wat tegenviel. Kort daarna volgde het Inventietoernooi in Antwerpen, een tienkamp die vorige week eindigde. Timman speelde zeer evenwichtig, had geen slechte dag, won vier partijen en speelde vijf keer remise. Winnaar werd de jonge Fransman Romain Edouard met de opmerkelijke score van zeven overwinningen, twee nederlagen en geen enkele remise. Een van die nederlagen was tegen Timman, die zijn tweede plaats dus ten volste verdiende. De Nederlandse overgrootmeester, zoals zijn koosnaam tegenwoordig luidt, nam een paar keer genoegen met een relatief korte remise. Misschien om zichzelf wat rust te gunnen, Timman wordt in december zestig en de meeste van zijn tegenstanders waren jonger dan zijn kinderen.

Veel mooier dan zijn keurige tweede plaats was de glanspartij die hij speelde tegen John van der Wiel, de andere Nederlandse veteraan die van geen ophouden weet. Timman offerde stukken alsof het allemaal niets kostte.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Timman – Van der Wiel en het naspelen hiervan klik hier.

Henk Prins

In het Russische Khanty-Mansiysk vindt plaats de strijd om de World Cup Schaken . Via minimatches tussen spelers gaat alleen de winnaar door naar de volgende ronde. Een systeem dat bij tennis normaal is, maar dat bij schaken bijzonder is. De strijd begon eind vorige maand met 128 grootmeesters. Vandaag wordt de eerste partij van de finale gespeeld tussen twee personen. Hadden we twee weken geleden de schijnwerpers gericht op Peter Svidler, die het Russische kampioenschap overtuigend won, we mogen nu de schijnwerper nog scherper zetten op deze topspeler. Hij bereikte zeer zelfverzekerd de finale. In zijn twee laatste minimatches speelde Svidler met de zwarte stukken in de tweede partij de zeer sterk spelende Judith Polgar van het bord. Zie onderstaande partij. In de halve finale deed hij datzelfde kunstje over tegen Ponomariov. In de finale ontmoet hij zijn landgenoot Grischuk, die in de halve finale van Ivanchuk won.

Polgar, Judit – Svidler, Peter

1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 a6 6. Le3 e6 7. f4 b5 8. Df3 Lb7 9. Ld3 Pbd7 10. O-O Tc8 11. f5?! e5 12. Pde2 Pc5 13. Tad1 (Polgar had hier 13. a3 moeten spelen om 13….b4 niet toe te laten.) 13… b4 14. Pd5 Lxd5 15. Lxc5 (15. exd5? Is fout wegens 15. …e4) 15… Txc5 16. exd5 Txd5 (Svidler staat in ieder geval een pion voor. Polgar heeft wel compensatie.) 17. Pg3 Tc5 18. Pe4 Pxe4 19. Lxe4 (Als de balans wordt opgemaakt. Wit heeft positioneel voordeel wat betreft de witte velden. Het centrumveld d5 is ook een belangrijk positioneel plusje.) 19… Le7 20. Lc6+ Kf8 21. Ld5 Lf6 [Niet goed is 21. …Txc2 wegens 22. Lxf7 Kxf7? 23. Db3!) 22. Lb3 Db6 23. Kh1 Ke7 24. Td5 Dc6 25. Tfd1 Txd5 26. Txd5 Tc8 27. Dh5 h6 28. Ta5 Tf8 29. De2 Ta8 (Polgar speelt op winst.) 30. h3 Ta7 31. De3 Tc7 32. Td5 Lg5 33. Df3 Db6 34. Td1 Dc6 35. Dh5 Kf8 36. Td5 e4 (Positioneel beter staan en partij winnen zit soms nog heel wat tussen. Het mag duidelijk zijn dat Svidler inmiddels zijn stelling flink heeft verstevigd. Zo kan de zwarte e-pion gevaarlijk gaan worden.) 37. De2 e3 38. Td4 a5

39. h4?

En nu gaat het fout voor wit.) 39… Lf6 40. Tc4 Da6 41. Dg4 Te7 42. Te4 Df1+ (Dit moet verkeerd aflopen voor wit.) 43. Kh2 Le5+ 44. g3 Df2+ 45. Kh3 Lxg3! Een fraaie slotzet. (45… Lxg3 46. Dxg3 Dxg3+ 47. Kxg3 Txe4) 0-1

    

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5584 voor beginners en B5584 voor gevorderden.

A5584 Zwart aan zet , welke zet wint snel??
B5584 Zwart aan zet, wat wint?

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.