Is snelschaken schadelijk voor je niveau?

Heb je ooit gehoord van het volgende advies: speel een aantal snelschaakpartijen, dat zal je spelniveau verbeteren?! Ik ook niet 🙂 Nou ja… sommige spelers ondersteunen dit idee wel, zolang het aantal online gespeelde partijen je normale voorbereidingen maar niet in de weg staan. We weten dat een obsessie niet goed kan zijn. Maar wat moeten we van het snelschaken denken? Is snelschaken een nuttige oefening of een verspilling van tijd?

De meeste coaches zullen zeggen: "De grootste fout zou zijn om je op een internetsite aan te sluiten en te starten met het spelen van snelschaakpartijen! Op geen enkele manier kun je daarmee je vaardigheden in het schaken versterken. Snelschaken gaat alleen maar over snel denken in een veel kortere tijd dan waarin je normaal je wedstrijden speelt. Snelschaken waar je volledig aan verslaafd kunt raken verbeteren je spelniveau niet. In feite is het tegendeel waar; je vaardigheden gaan achteruit. Dus het beste advies aan diegenen die willen verbeteren: niet gaan snelschaken!”

Een blitz-verslaafde zou je kunnen vertellen: "als een fervent snelschaker spijt het mij om te zeggen dat het snelschaken zelden gunstig is voor het verbeteren van je spel, ook niet tijdens tijdnoodfases. Tijdens partijen met normale bedenktijd blijf je als een snelschaker denken. Als je teveel snelschaakt, vooral online, dan gaat je brein wennen aan het oppervlakkige schaak.”

De woorden van twee Grootmeesters:

Vladimir Kramnik: "Door te snelschaken kan men de gewoonte verliezen om zich voor een aantal uren in serieus schaak te concentreren . Dat is de reden waarom spelers met grote ambitie het snelschaken moet beperken ten faveure van het serieuze schaakspel.”

Bobby Fischer: "Blitz chess kills your ideas."

Kortom: als je vooruit wilt als een serieuze schaker, moet je overwegen hoeveel tijd je wilt besteden aan het spelen van zinloze snelschaakpartijen en de tijd die je wilt besteden aan het diepzinniger bestuderen van het spel.

OK. Zoals hierboven gepresenteerd lijkt het blitz-schaak een klein verstopt duiveltje. Maar ik denk eerlijk gezegd dat dit kleine schepsel niet zo zwart is als velen denken dat het is. Als je gebruik maakt van het snelschaken als een werkinstrument in je voorbereiding en niet als een vervanging, dan kun je deze trainingswijze zeer nuttig toepassen! En wel om deze reden: ik denk dat iedere speler die zichzelf een beetje serieus neemt bij alle toernooien een trouwe laptop met zich meesleept met een trouwe motor erin. Al het andere is overbodig, maar dit cruciale ding niet. We hebben de neiging om alles te volgen wat Fritz zegt! Houdini, Firebird, enzovoorts. We worden lui in onze berekeningen zonder het te merken. En natuurlijk is dit zeer schadelijk. In onze moderne tijd stelen computers de show en verliezen we het contact met het houten bord. Ik ben het helemaal eens met wat Fischer zei: "Blitz chess kills your ideas", als ik spreek over de tijd waarin híj speelde.

Destijds bedachten de spelers zelf hun ideeën met hun eigen hersenen. Het schaakspel was hun beste vriend. Vandaag de dag ervaren we een andere situatie: alles is gesorteerd op bestanden, op ECO, en waarom tijd verliezen als wij de superkrachtige motor kunnen vragen?!

De tijd is gekomen om het snelschaken deel te laten uitmaken van onze training. Mits dit goed wordt gedaan, kan het alleen maar helpen. Als je alleen maar speelt in het belang van je online rating, dan moet je je training heroverwegen. Als je gefocust bent wanneer je online speelt (je moet het ‘bullet’-snelschaken negeren en kiezen voor een normaal tempo) en als je achteraf de lijnen waar je niet goed op reageerde controleert, dan kan het snelschaken je bondgenoot zijn en niet je vijand. Je kunt je eigen openingen testen, werken aan je zelfbeheersing in tijdnood en het belangrijkste van alles, je blijft contact houden met het bord! Behalve dat, je wordt scherper en gehaaider, je krijgt praktische vaardigheden die je kan gebruiken in de langere wedstrijden. En het is de tendens dat de bedenktijden tijdens wedstrijden steeds korter worden.

Check Playchess of ICC, je zult zien dat alle grootmeesters spelen! Met behulp van hun echte namen of met nep-accounts, ze zijn altijd in de buurt en het verbaast me niet. Plus: het is zo leuk 🙂 Wel voorzichtig zijn, want het is een beetje verslavend.

Alina viel in de rapidprijzen, Gouda september 2011 Foto: Ab Scheel

Dit artikel verscheen eerder op Alina’s website en is voor Schaaksite.nl vertaald door Guido de Romph

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.